Hey, dragilor,
Știu că toată lumea așteaptă acest articol, ziua 30 fără zahăr adăugat!
30 de zile fără zahăr adăugat, 30 de zile de alimentație echilibrată, atentă și organizată.
Zahărul este un carbohidrat simplu care aparține unei clase de substanțe dulci aromatizate din punct de vedere chimic. El vine în multe forme diferite.
Cele trei tipuri principale de zahăr sunt:
- zaharoza
- galactoza
- fructoza
Chiar dacă celulele noastre au nevoie de zahăr (glucoza) pentru a supraviețui, consumat în exces poate provoca numeroase probleme de sănătate. Zahărul adăugat nu conține substanțe nutritive benefice și, în exces, contribuie la probleme de sănătate dentară, diabet și obezitate. Cancerul este și el asociat cu consumul de zahăr.
Problema de la care a pornit acest război al meu este zahărul adăugat care se găsește peste tot. Analizând fel și fel de etichete din comerț, m-am îngrozit, peste tot există o formă de zahăr, în tot acest timp avem posibilitatea de a ne găti tot ceea ce ne dorim folosind ingrediente naturale, mai ales pe timpul verii când avem la discreție cele mai delicioase fructe și legume.
Am pornit în aventura celor 30 de zile fără zahăr adăugat pentru că aceste zile mi se par a fi decisive în alegerea unui stil de viață sănătos.
DE CE ACEASTĂ PROVOCARE?
Provocarea se adresează oricui își dorește o schimbare, cu atât mai mult celor ce sunt dependenți de zahăr. Nu glumesc, aud zilnic replica: ”Orice pot să fac, dar să renunț la ciocolată/înghețată/prăjiturică, nu pot!”
Personal, că aici doar despre mine este vorba, nu mănânc dulciuri decât la o ocazie specială, nu beau sucuri, nu mănânc cereale, nu cumpăr alimente procesate, dar am slăbiciunile mele. Mi-am dorit ca prin intermediul acestei provocări să mă educ mai mult și consider că mi-a reușit.
Indiferent cât de atentă aș fi fost cu alimentația mea, cât timp nu eram organizată, degeaba. Acum mâncam migdale, apoi luam un fruct, după care mă așezam la masă. Evident, toate alegerile mele erau bune, dar, s-a produs un haos și un plus de 10 kg în 2 ani de zile. Nu am ținut niciodată cont de intervalul orar dintre mese, iar consecințele s-au văzut, le-am acceptat și când am considerat că este timpul să fac ceva, mi-am aruncat provocarea în față. PRIMELE 30 DE ZILE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT.
Au urmat tone de întrebări, de ce-uri, curiozități, nici eu nu știam ce trebuie să fac, dar primul pas a fost jurnalul de pe blog, m-am gândit că având mai multă responsabilitate față de cititori, voi avea mai multă grijă și față de mine. Culmea, lucrurile s-au petrecut mai natural decât credeam.
CE AM REMARCAT ÎN ACESTE 30 DE ZILE?
- Ușor, ușor, am început să am alt tonus, deși a fost o perioadă în care am muncit foarte mult nu pot spune că m-am simțit epuizată.
- Am redescoperit gustul natural al alimentelor, iar acest lucru mi s-a părut minunat!
- Am început să mănânc mai mult și mai atent. În locul gustărilor inutile am introdus cu adevărat alimente bogate în vitamine
- Renunțarea la zahăr și îndulcitori m-a adus mai aproape de conceptul ”eat local”. Da, m-am focusat mai mult pe produse locale și de sezon
- Am devenit mai educată și mai conștientă de cum funcționează organismul meu.
- Am slăbit 5,5 kg în total
Acesta este doar începutul unui proiect de durată. Primele 30 de zile au fost doar preludiul, dragilor!
Oare am avut meniu festiv astăzi??
Mic dejun: omletă din două ouă + ciuperci shiitake, 1 roșie, castravete și măsline
Prânz: supă cremă de legume cu semințe și o panită din secară
Gustare: 1 nectarină
Cină: cocoș gătit lent cu piure de conopidă
Ca urmare a meniului slăbuț de ieri, dimineață era să mănânc și farfuria, atât de foame îmi era! DA, despre asta vorbesc, nu trebuie să stai înfometat, trebuie doar să mănânci corect!
Pot să mă laud că am fost răsfățată cu acest mic dejun, în vizită la Raluca de la Splashop.
Supa cremă este întotdeauna o alegere potrivită pentru masa de prânz, dacă îi pui deasupra și 1 lingură de semințe, un strop de ulei de măsline și o wasa de secară, este M I N U N A T!
Imediat după ce am făcut supa am băgat la cuptor niște cocoș condimentat cu sare, ierburi aromatice, fulgi de chili și cimbru. Am stropit cu ulei de măsline, am adăugat o ceașcă cu apă și am bagat vasul în cuptorul preîncălzit la 150 de grade pentru 4 ore. În ultima oră am redus temperatura la 100 de grade.
Pentru piure am folosit un pachet de conopidă congelată, pe care am fiet-o 10 minute, am scurs excesul de lichid, am adăugat 40 de grame de unt și am trecut prin acest amestec cu blenderul de mână. La final am presărat puțină sare, oregano și piper.
Ce urmează?
- tonifierea prin intermediul sportului de 3 ori pe săptămână
- continuarea programului
- articole dedicate
The best is yet to come!
LIVE, LOVE, LAUGH
Cu drag,
D
Iuliana
Bravo, asa trebuie sa mâncăm cât mai bio
danielaniculi
Natural si fara alimente procesate, asta este solutia pentru o alimentatie echilibrata