După 47 de zile de scris zilnic câte un articol, a venit momentul să decid ce fac în următoarele 5 zile de vacanță. Am decis greu, dar voi lăsa toate aceste zile pentru un articol mai complet despre o vacanță fără zahăr adăugat și despre cum putem avea o alimentație curată și atunci când nu suntem acasă.
Sunt mereu cu telefonul în mână, fie că încarc o poză în Instagram, un articol în facebook, fie că editez o fotografie sau scriu cuiva, tot mai des cu telefonul în mână și uneori se cere câte o pauză de la tot ceea ce înseamnă rețele de socializare. De aceea voi lăsa câteva zile totul deoparte și îl voi folosi doar pentru fotografii.
Am avut o zi aglomerată, dar asta nu mi-a afectat orele de masă.
ZIUA 47 FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT
Mic dejun: smoothie cu mure, kale și avocado + 1 lingură iarbă de grâu
Gustare: 5 crackersi de secară cu brânză de caju
Prânz: salată de crudități cu brânză de caju și quinoa
Gustare: brânzică de vaci 20% grăsime cu 1 banană + 1 lingură de proteină naturală de cânepă și nuci pecan
Cină: tocană de gălbiori cu mămăligă
Pentru smoothie folosesc în jur de 4 frunze kale, în funție de mărimea lor. Îndepărtez partea fibroasă, le spăl foarte bine și le adaug în vasul blenderului. Adaug murele, jumătatea de avocado, iarba de grâu și 250 lapte sau apă.
Folosesc un blender de mână (MixSy) și pulsez până textura este una cremoasă.
Pentru brânza de caju am folosit:
- 200 g caju (hidratat mimin 2 ore)
- 150 ml apă
- sare
- 1 cățel de usturoi
- piper
- sucul de la 1/2 lămâie +/- după gust
Pentru a obține brânza de caju este foarte important ca nucile să fie hidratate minim 2 ore înainte. Se scurg de excesul de apă și se adaugă într-un blender împreună cu restul ingredinetelor. Apa se adaugă în funcție de consistența dorită.
Se pulsează la viteză mare până când nucile se sparg complet și se tranformă într-o pastă cremoasă. Gustul se ajustează după preferință, mai multă sare sau piper, la fel și zeama de lămâie. Din rezultatul obținut am folosit și la gustarea cu crackerși de secară, iar o parte am folosit-o în salata de crudități. În rețeta de pe blog am folosit maioneză de caju, dar de această dată pentru că am avut brânzică am încercat o rețetă nouă.
Pentru salata de crudități (2 porții) am folosit:
- 2 buchete conopidă
- 2 morcovi
- 1 sfeclă mică
- 1/2 țelină (mică)
- 100 g quinoa
Am pus quinoa la fiert și m-am ocupat de salată. Conopida am tocat-o, iar restul ingredientelor le-am dat pe răzătoare și le-am amestecat cu brânza de caju.
Când quinoa a fost gata, am adugat-o peste salată și gata prânzul. Domnul B s-a arătat la fel de încântat de această combinație.
Înainte de a pleca la sală mi-am făcut un bol cu 250 ml brânzică de vaci (20% grăsime) 1 banană, câteva nuci pecan și 1 lingură de proteină naturală de cânepă.
De fapt și de drept intenționam să fie cina, dar când m-am întors acasă tot am mai mâcat ceva după efort.
Nu știu cum se vede la voi poza asta, dar pot să vă spun că este una din combinațiile din care Alexia a gustat pentru că i s-a părut interesantă, iar Alexia este un copil cu pretenții incredibile la mâncare.
Având și nepoata în vizită, o altă apariție în ale preferințelor culinare, am tot încercat să găsesc idei de mâncăruri care să o atragă. Una din combinațiile ei preferate (spre disperarea Alexiei car enu suportă mirosul) este mămăliga cu brânză. Combinație apreciată și de Domnul B. Eu luasem destulă brânză pentru azi așa că am furat o lingură de mămăligă ce am mâncat-o cu cele două linguri de tocană de gălbiori care mai era în frigider.
Tocana de gălbiori o fac foarte simplu
Am avut nevoie de:
- 400 g gălbiori
- 3 roșii
- 3 căței de usturoi
- 1 bucată mică de ghimbir (opțional)
- sare
- piper
- cimbru
Cum se face?
Gălbiorii se spală foarte bine sub jet de apă rece pentru a curăța toate impuritățile. Eu după ce îi spăl, îi iau pe cei mai mari și în tai în bucăți mai mici, pe restul îi las întregi.
Încing 2 linguri de ulei de măsline sau o bucată de unt, adaug usturoiul și ghimbirul, apoi gălbiorii. Îi țin pe foc potrivit cam 5-7 minute, timp în care toc roșiile. Pun roșiile cu tot cu coajă și las să clocotească 15-20 de minute.
Am mâncat tocana și cu mâncarică de pipote și inimi, dar și simplă sau cu mămăliguță cum s-a întâmplat astăzi.
Acestea fiind spuse vă doresc o minivacanță minunată, ponderată și energică 🙂
Dacă îți place ceea ce scriu mă poți susține distribuind acest articol și prietenilor tăi!
Cu drag,
D
Iulia
Mulțumesc pentru rețete! Am încercat multe de pe site și îmi plac f mult. ❤️
Am încercat brânza după ce am ținut caju cam 12 ore în apa, am pus și puțin ulei de măsline și fulgi de drojdie nutritivă și a ieșit mai mult ca salata de icre de pește. O delicatesă, aș putea spune.
Spor la gătit și la scris!