Tâjeam de mult timp după niște lemon bars, dar nu știu de ce m-am mobilizat atât de greu. Am mâncat la un moment dat lemon bars variantă cu zahăr din belșug, iar în mintea mea le asociam mereu cu un dulce care fără zahăr nu are cum să iasă.
Bineînțeles că sunt complet diferite la gust și textură, însă lămâia își face foarte bine treaba și în acest context de prăjitură aproape ketogenică.
Prăjiturile ketogenice nu sunt deloc din zona mea de interes, însă aceasta așa a fost să fie. Am încercat să aflu mai multe despre o astfel de alimentație și am ajuns la concluzia că nu este deloc ușor de ținut, mi se pare foarte restrictivă, în plus ea a fost concepută în scop medical și pentru a fi cu adevărat în zona keto trebuie să fii sub supraveghere medicală.
Această prăjitură este una cu conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce o face să fie foarte interesantă. Ca orice prăjitură este și ea una calorică, foarte calorică, chiar dacă ingredientele sunt dintre cele mai bune, nu face excepție moderația cu care trebuie să o consumăm. Eu mi-am pus limită de la început, mi-am zis că nu mănânc mai mult de 3 bucăți și alea înainte de antrenament. Am mâncat două după ce am scos-o din cuptor, dar asta nu mai contează, se consideră că era tot înainte de antrenament (cu o zi înainte) :-))
Scurt și la obiect ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru crustă:
- 140 g făină de migdale
- 4 linguri ulei de cocos
- 1 lingură miere de albine (pentru cine urmărește strict să fie keto se înlocuiește cu îndulcitor natural- stevia, xilitol, eritritol)
- 1 praf sare
Crema:
- 6 ouă
- 50 ml ulei cocos
- 100 ml suc proaspăt stors de lămâie
- 3-4 picături esență de migdale (am pus foarte puțină pentru că are un gust amărui, iar eu voiam doar cât să mai lase elibereze niște arome pe măsură ce savurezi)
- fulgi cocos pt topping
Mod de preparare
Am preîncălzit cuptorul la 185 de grade.
Ideal era să folosesc o formă dreptunghiulară însă nu am avut una care să se potrivească, așa că minunata formă de silicon rotundă a fost și de această dată partenerea mea pentru un desert irezistibil. Cu diametrul de 23 cm, deși pentru a avea o formă perfectă se folosește o formă dreptunghiulară cu dimensiunea 20×20 cm.
Într-un castron am amestecat toate ingredientele pentru crustă și am modelat cu mâinile, apoi am transferat amestecul în formă și am distribuit pe toată suprafața aplatizând cu degetele. Textura va fi una sfărâmicioasă, însă modelată cu răbdare va fi o crustă frumoasă.
Am introdus tava în cuptor pentru 15 minute, timp în care culoarea a devenit aurie, apoi am lăsat tava deoparte până când blatul s-a răcit complet.
Pentru cremă am bătut ouăle cu blenderul vertical, cu capătul special pentru a mixa ouă, timp de 4 minute până când amestecul a devenit ușor albicios și spumos. Am adăugat treptat uleiul de cocos, apoi zeama de lămâie și picăturile de esență de migdale. Tot acum puteți completa cu 1 linguriță de îndulcitor natural dacă vă doriți o prăjitură foarte dulce.
Când blatul a fost complet răcit, am adăugat amestecul de ou și am introdus din nou forma în cuptor pentru 25 de minute.
Înainte de a fi tăiată se lasă la temperatura camerei, apoi se adaugă fulgii de cocos pe deasupra și se porționează.
Dacă simți nevoia de și mai mult gust de lămâie, îi poți adăuga felii de lămâie cât încă este caldă sau poți stropi prăjitura pur și simplu cu zeamă de lămâie. Pentru un gust foarte intens de lămâie la aceste prăjituri se adaugă și coaja de lămâie, însă eu nu folosesc coaja citricelor deloc 🙂
Așa că dacă ați mâncat în altă parte și gustul a fost mai intens, acesta a fost motivul, iar decizia îți aparține dacă vrei să adaugi sau nu coaja de la 1 lămâie.
Noi ne-am delectat papilele gustative cu acest desert aromat, acum este rândul tău să îl pregătești și să îmi povestești cum a ieșit.
Cu drag,
D
Buruiana Valentina
Este foarte buna!Multumim pentru retete!Toate sunt foarte bune, am invatat o si pe nepotica mea sa manance,are 4.8ani.
danielaniculi
Ce bucurie sa auzi ca pui mic de 5 ani mananca deserturi fara zahar! Uite cum mesajele astea imi dau speranta ca se poate si ca trebuie sa revin constant cu retete la fel de gustoase! Zi frumoasa sa ai Valentina!
Andreea
Buna ziua, Rețetele d-voasta arata si suna foarte apetisant. Incerc sa depășesc modul tradițional de a găti. Imi spuneti va rog, as putea înlocui faina de migdale cu faina de cocos? Multumesc, numai bine
danielaniculi
Buna ziua. Faina de cocos este diferita fata de faina de migdale, merge folosita, insa trebuie adaugata mai putina (120 g) si ulei de cocos aproximativ 100 ml. O sa fac si o varianta cu cocos 🙂
Cristina
Salut! De aproape o luna gatesc numai dupa retetele tale, si vreau sa iti spun ca totul a fost super gustos! Iti multumesc mult pentru inspiratie. E un alt stil de viata si se vede si in energia pe care o am, in cele 5 kilograme pe care le-am dat jos, dar si in entuziasmul cu care asteapta sa manance pustiul si sotul! E minunat ce faci si aduce inspiratie multora! Felicitari!
danielaniculi
Draga Cristina, iti multumesc din suflet pentru acest mesaj si pentru cuvintele frumoase si alese atat de atent. Sunt cuvintele care ma influenteaza sa merg mai departe si sa continui ceea ce am inceput sa fac aici. este minunat sa ti se intoarca astfel de comentarii si iti multumesc inca o data! Sper sa gasesti in continuare inspiratie pe acest blog, iar stilul tau de viata sa fie unul nou si apreciat de familie, dar si aplicat la nivel de familie 🙂 FELICITARI pt kg in minus