PRĂJITURĂ CU MĂLAI ȘI MIGDALE
Singura modalitate prin care mă mai poți ține trează la un film este fie să mergem la cinema, fie să fie un film culinar.
Dacă nu e film culinar atunci sigur este o emisiune cu rețete. Asta înseamnă că e trecut de ora 22, cam asta este singura oră la care putem spune că ne uităm la un film, repet dacă nu e legat de bucătărie atunci șansele ca eu să nu adorm în primele 15 minute sunt de 99,99%.
După cum bine v-ați dat seama, era târziu și ne uitam la o emisiune în care minunatul Jamie Oliver făcea prăjitură cu mălai, iar eu băleam. Mă rog, acum nu știu cât de mare era pofta, dar cu siguranță vă pot spune că eram maxim de curioasă. Nu am mai mâncat o prăjitură cu mălai până la aceasta, habar nu aveam la ce să mă aștept. Pentru că nu știam cum trebuie exact să iasă mi-am permis să o modifc puțin pe parte de ingrediente.
Deși este o prăjitură cu miere de albine, chiar și așa pentru mine cantitatea era mult prea mare.
Ce am făcut?
Am modificat și am combinat miere cu stevia, însă cantități mai mici. A ieșit oricum foarte dulce, deci cu încredere puteți merge pe aceleași cantități.
Jamie a folosi portocală, suc de portocală și multă coajă de portocală. Eu am ales să folosesc doar sucul de la grapefruit, dar este bine să știți și alte variante.
Propun să scriu repejor cu se face 🙂
O văd o idee bună de Sărbători, mai ales pentru cei care nu doresc să se complice la capitolul deserturi. Vă spun sincer că o văd alături de înghețată de vanilie.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 100 ml ulei de măsline
- 100 ml unt topit (Jamie a folosit 200 ml ulei)
- 200 g făină de migdale
- sucul de la 1 grapefruit sau 1 portocală
- 100 g mălai fin
- 1 linguriță extract de vanilie
- 100 g miere de albine chiar mai puțin + opțional + 2 linguri de stevia pulbere
Pentru sirop:
Sucul de la 1 grapefruit + 3 linguri de stevia sau tot miere de albine
Mod de preparare:
Pentru început am preîncălzit cuptorul la 160 de grade.
Într-un vas am bătut bine ouăle, apoi am adăugat făina de migdale, vanilia, uleiul împreună cu untul topit și răcit, sucul de la grapefruit și mălaiul. Mai precis am amestecat toate ingredientele pe care apoi le-am turnat într-o formă de silicon cu diametrul de 23 cm. O formă de cuptor cu diamerul de 20 de cm este perfectă, orice formă poate fi folosită.
Atunci când folosesc formă de silicon nu mai tapetez cu hârtie de copt, însă în alte vase uneori este nevoie să ung cu unt și să tapetez cu hârtie.
Prăjtura a fost gata în 40 de minute la cele 160 de grade.
În acest timp am amestecat ingredientele pentru sirop și le-am lăsat într-o tigaie la o temperatură redusă. Când amestecul s-a îngroșat atunci siropul a fost gata. Repet, cu înghețată cred că merge de minune 🙂
Un deliciu de zile mari, exact așa este această prăjitură. Repet, eu am modificat-o și vă las aici varianta mea, dar pentru rețeta originală găsiți la Jamie Oliver.
Cu drag,
D
Lacramioara
Bună! Ce consistenta trebuie sa aibă aluatul? Mie dintr-o portocala mi-au ieșit 150ml de suc Dacă îl puneam pe tot era foarte lichida compoziția
Mulțumesc
danielaniculi
Nu foarte, foarte lichida, dar oricum o consistenta destul de moale. Cum a iesit??
Lacramioara
Sa fie ca de chec sau ca de clătite?
Mi s-a părut prea lichida asa ca am mai adăugat făină de ovăz. La 180 grade am ținut-o 40 de minute pentru ca nu e digital cuptorul și nu prea pot controla temperatura. S-a ars un pic dedesubt și înăuntru a fost umeda, dar a fost delicioasă! I-a plăcut și soțului și copilului.
O să mai repet rețeta. Mulțumesc!
danielaniculi
Nu inteleg ce s-a intamplat 🙁 Ai respectat intocmai cantitatile? Si malaiul si tot? Trebuia sa o lasi exact ca in reteta. Astept sa repeti experienta si sa iasa totul perfect 🙂
Lacramioara
Am repetat și am pus 50 ml suc de portocale ca în rețeta lui Jamie și am folosit sirop de arțar în loc de miere. Mie nu mi-a plăcut siropul cu praf de stevia asa ca am făcut sirop cu arțar și suc de portocale. A fost divină! Cred ca e desertul meu favorit.
danielaniculi
Ieiiiii, ce bine ca a iesit buna! Ma bucur tare! Este o prajitura foarte gustoasa si foarte usor de preparat! 🙂
Anda
Omg. Delicioasa! Am facut pe jumate cantitatatea, am amestecat ulei de masline cu ulei de cocos si am pus doar 2 linguri de miere, fara stevia (ar fi mers o singura lingura, a iesit dulce). Multumesc pentru reteta! Nu stiu daca imi doresc sa manance si fetita din ea
danielaniculi
Suuper!!!! Ma bucur enorm ca ti-a placut! Multumesc si eu pentru feedback