Cred că acest subiect este atât de interesant, precum și singurul subiect care poate lămuri greșelile în ceea ce privește alimentația. Este foarte la modă să fii contra curentului și de aici o adevărată confuzie pentru cei care încearcă să facă schimbări în alimentație.
Acum citești că e bine sa fii vegan, acum lactatele sunt dăunătoare, carnea e cangerigenă, apoi dintr-o dată începi să auzi că cel mai sănătos este să ai o dietă ketogenică și să tai de tot carbohidrații. Dar parcă tot mai bună era metoda disociată în care 1 zi mănânci doar lactate, în alta doar fructe, apoi doar legume și așa mai departe.
Sunt multe informații și fiecare cititor este liber să creadă în ceea ce dorește el să creadă. Am fost și eu parte din acest maraton după slăbit, pentru că am fost și eu un om pentru care alimentele de tip fast food, cartofii prăjiți (de 3 ori pe săptămână) și chipsurile cu cola erau alimentele care îmi ofereau bucurie.
După anii în care am mâncat dezordonat, am trecut la extrema cealaltă. La strategia celor 3 frunze cu semințe. Eram în plin curent de alimentație vegană, m-a prins imediat ce-i drept și am acționat de pe o zi pe alta, după doar câteva articole citite. Și uite așa am avut constant fluctuații de greutate. Când spun fluctuații nu mă refer la 2 kg, am avut și diferențe de 10 kg de-a lungul timpului.
Mâncatul emoțional era ceea ce practic nu mă lăsa să dețin controlul. Că eram tristă sau fericită simțeam nevoia să ciugulesc ceva. De fiecare dată îmi părea rău și mă simțeam dezamăgită de mine. Oricum, mi-a luat ceva timp până am învățat să mă iubesc și să îmi accept defectele, dar acceptarea mi-a făcut cel mai bine și m-a luminat într-un final.
Mă distram zilele trecute când am dat peste o postare care spunea că important este să te simți bine cu ceea ce mănânci. E adevarăt, nimic de zis, este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine. Să te simți mulțumit de alegerile pe care le faci. Să îți iubești corpul, să te apreciezi, să nu te mai condamni pentru alegerile pe care le faci. Total de acord, ne dorim armonie și bucurie în viața noastră.
Dar întreb și eu. Dacă fericirea ta consta doar în burgeri/ chipsuri/ sucuri/ pizza, oare tot asta contează?
Revenim la ceea ce spuneam mai sus, e foarte mișto pentru unii să fie contra curentului. Însă provocarea este să dai informația corectă, să gândești mai departe de succesul tău, să pui cititorul tău înaintea ta!
Nu schimbarea dietelor după cum e trendul este cheia succesului. Debusolarea va duce tot spre mâncatul dezordonat. Tot către un dezechilibru care naște frustrări.
Nu cred că există cineva care să se simtă vinovat chiar în timp ce mănâncă și să-și repete în gând:
”vai ce nasoale mănânc, vai ce nasol e să bei cola”
Nu!!!
Însă știu sigur că după aceea sentimentul de vinovăție intervine.
De ce intervine?
Pentru că există abuz. Pentru că dacă ți-ai oferi câte un răsfăț la 1-2 săptămâni, acest sentiment de vinovăție nu ar mai fi prezent. Dar pentru că oamenii planifică schimbările pe principiul de luni sau din ianuarie, atunci iar se lovesc de dezechilibru în alimentație pentru că, nu-i așa, până luni mai sunt 5 zile și abia după aceea vine marea schimbare.
Am citit câteva jurnale de dietă și câteva fișe de evaluare de când lucrez pe parte de nutriție și schimbare. Nu mi-a scris nimeni că se simte fericit cu alegerile pe care le face, altfel nu și-ar fi dorit să lucrăm împreună și colaborăm pentru a face câteva schimbări.
DE LA MÂNCATUL DEZORDONAT LA ECHILIBRU
- Primul pas pe care îl poți face pentru a opri mâncatul dezordonat este să începi să fii conștient de momentul în care mănânci. Mănâncă fără tehnologie prin preajmă 🙂
- Să identifici care sunt momentele în care simți cel mai mult nevoia să mănânci. Teoretic dacă reușești să iei toate mesele, senzația de foame nu ar trebui să apară. Înfometarea duce în mod cert către o alimentație dezordonată
Sunt o mare susținătoare a echilibrului în alimentație. Avem dreptul de a ne bucura de alimentele care ne plac, cu moderație. Voi continua să pun echilibrul emoțional pe primul loc.
Nu este necesară o lista riguroasă cu ALIMENTE NOCIVE și ALIMENTE SĂNĂTOASE. Cât timp devii conștient de ceea ce mănânci lucrurile încep să devină mai clare.
Continui să cred că dacă oamenii s-ar apropia din nou de gătitul acasă. Dacă ar descoperi bucuria aromelor care îți invadează casă, ulterior papilele gustative. Dacă s-ar pune mai mult accent pe gătit, numărul persoanelor care se confruntă cu mâncatul dezordonat ar fi în scădere.
TOATE AU UN ÎNCEPUT
Nu căuta soluții extreme.
Fă-ți ordine în gânduri, stabilește-ți un obiectiv și pornește cu pași mărunți.
Pentru asta este nevoie să te asculți și să te iubești.
M-am tot gândit dacă să spun sau nu, dar cred că la baza acestei probleme stă cumva și perfecțiunea transmisă pe conturile de Instagram/ Facebook. Pornind de la corpul perfect, machiajul perfect, fericirea permanentă, sutele de călătorii ale altor oameni, viețile lor ”PERFECTE” duc într-un final la nașterea unei dezamăgiri interioare, la frustare, la mâncatul compulsiv.
Fiecare are ceva frumos ce doar lui îi aparține. Ochii, zâmbetul, bunătatea, corpul… viața din mediul online este ceea ce își selectează unii oameni să publice. Cu sinceritate spun că până la poza aceea ”perfectă” se trag sute de cadre. Hai să fim mai selectivi și mai atenți la noi. Mai prezenți cu noi, cum am spus mai sus.
Mă gândesc serios ca acesta să fie un articol de la care să pornim mai multe dezbateri pe blog, astfel încât ar fi util să îmi lași în comentarii ce anume ai dori să scriu.
Cu drag,
D
Illy
Foarte frumos spus si foarte adevarat !!!
De mai bine de 10 ani am fost in situatia in care făceam si eu dieta si chiar slabisem acel surplus , faceam miscare iar treptat am inceput spre mai bine schimbând alimentatia , dar parca totusi era un gol ….undeva
Am ramas insarcinata , am luat 12 kg , la 6 luni dupa le-am dat jos fara efort , eram bine in pielea mea , intr-e timp am schimbat alimentatia in si mai bine , pt ca am inceput sa gatesc pt fetița mea minunata
Focus pe ea , gatit cat mai sanatos pt ea , am mancat exact ce -i gateam si ei …si asa fara sa-mi dau seama inca 7kg minus ( poate si alaptarea a avut un efect aici )
Ce vreau sa subliniez ca chiar daca mananc ordonat datorita meselor fixa ale fetitei , si am si o greutate normala ( 43 kg la 1.53 ) , parca tot sunt complexata de greutate ….mereu sunt pe cantar ca nu cumva sa ma fi ingrasat dar apoi realizez ca totusi mancand ordonat nu se va intampla asta ….dar de ce ramâne acel complex , acea frica ???
danielaniculi
Felicitari in primul rand pentru fetita si pentru faptul ca ai reusit sa iti atingi obiectivul si sa te mentii!!
Daca si organismul tau tinde sa asimileze atunci este firesc sa ramai cu o anumita teama, dar cat timp tu ramai in echilibru nu are ce sa se intample!
Si daca se intampla sa iei 2 kg, sunt firesti, nu te panica, ramai pe linia ta si va fi bine! Oricum noi suntem facuti sa avem permanent o frica, deci :-))) mai bine nu o baga in seama
Denisa
Nu obisnuiesc sa dau comanetarii , in schimb de vreo doua zile ma tot gandeam sa iti scriu! Am fost in situatia asta” de dezechilibru” in ultimii ani, de ceva vreme am ales sa fac cateva schimbari, “cu pasi marunti” in sitlul meu de viata! Voiam sa iti multumesc pentru munca ta, care ma ajuta sa imi controlez alimentatia si ai foarte multe retete delicioase Am vrut doar sa te felicit si sa iti multumesc!
danielaniculi
Buna, Denisa! Felicitari pentru ca ai determinarea de a te concentra sa faci schimbari ce stii ca sunt importante. Eu nu fac decat sa vin cu cateva idei care au functionat la mine, cu idei de retete care sa va faca viata mai usoara, insa cheia e la voi prin determinare si ambitie! FELICITARI!