Nu mă simt eu foarte confortabil să lucrez cu făina, dar uneori mă agit să le fac astfel de bucurii alor mei. Degeaba făcusem cea mai bună carne gătită lent pentru burgeri dacă nu aveam și chifle proaspete.
În urmă cu ceva timp am cumpărat o carte despre cum să fii brutar la tine acasă, dar cu toate astea nu am gătit nimic din ea pentru că nu intenționez să fiu brutar :)) nici măcar la mine acasă. Am cumpărat-o doar pentru că m-a atras ideea să o am la îndemână atunci când mă cuprinde pofta și cheful de împrăștian făină prin toată bucătăria.
Cartea a ajuns pe la prietena mea care e mai talentată când vine vorba de modelat aluaturi și nu avea sens să țin cartea ascunsă la mine în casă. Am împrumutat-o acum de la ea și mă bucur că mi-a reușit rețeta până la final.
Din minunata carte ”FII BRUTAR LA TINE ACASĂ” am scos o tavă de chifle din cuptor și le-am folosit pentru două variante de burgeri.
Să începem cu chiflele!
Ingrediente:
- 200 ml lapte ușor călduț (NU FIERBINTE!- așa cred că am stricat eu multe rețete)
- 1 linguriță cu miere (în rețeta originală sunt 2 linguri cu zahăr, eu vă spun cum am procedat cu mierea)
- 20 g drojdie proaspătă
- 600 g făină superioară
- 1 linguriță sare
- 1 ou
- 50 ml ulei (eu am folosit de măsline)
- 100 g iaurt (eu am folosit un iaurt natural de la lăptăria cu caimac)
- semințe susan/ susan negru în cazul meu, iar eu am mai adăugat și semințe de in
- 1 ou pentru a unge chiflele (separat de oul care se va adăuga în compoziție)
Mod de preparare:
- În laptele călduț am adăugat 1 linguriță cu miere de albine și am sfărâmat drojdia. Am amestecat toate ingredientele și le-am lăsat puțin deoparte fără a ajunge însă să fermenteze.
- Între timp am cernut făina într-un bol , am dăugat sarea și am făcut o adțncitură în mijloc.
- În adâncitura respectivă am adăugat laptele, iaurtul, uleiul și oul. AM amestecat la început cu o lingură, dacă aveți malaxor atunci nu vă doare capul.
- După ce am încorporat toată făina am început să frământ cu mâinile, iar când aluatul nu s-a mai lipit de mâini l-am mutat într-un bol, l-am acoperit cu un prosop și am lăsat la dospit preț de 45 de minute.
- În acest timp aluatul și-a dublat volumul. Pe blatul presărat cu puțină făină (voi puneți puțină, eu am scăpat cam multă) am răsturnat aluatul și l-am împărțit în 9 părți. Nici acestea nu mi-au ieșit egale, dar am încredere că voi aveți ochiul perfect 🙂
- Cele 9 părți le-am rotunjit, le-am acoperit cu un prosop și le-am lăsat pentru alte 15 minute să se odihnească. (foto 1 de mai jos)
- După cele 15 minute se modelează final chiflele după cum urmează:
- Fiecare bucată de aluat se rotește în sensul acelor de ceasornic, iar marginile se pliază de jur-împrejur până la mijlocul aluatului. Pe măsură ce se modelează se obține un aluat rotund, elastic! *Nu vă panicați dacă nu este perfect rotund, nici eu nu m-am stresat și cu toate astea rezultatul a fost minunat. (foto 2 de mai jos)
- Chiflele se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (lăsând o distanță considerabilă între ele!) La distanța eu am cam greșit-o, dar nu a fost așa grav.
- Se ung cu ou bătut în start subțire și se lasă la dospit alte 40 de minute.
- Între timp se încinge cuptorul la 200 de grade.
- Chiflele se ung din nou cu ou, se presară semințele și se coc 20 de minute până culoarea lor devine una brun aurie. (foto 3 de mai jos)
Unul dintre motivele pentru care nu îmi place să lucrez cu făina este acesta. Modelezi, frămânți, iar lași la dospit, iar le sucești-învârtești, iar la dospit, iar cu făină, iar dospit.
Personal probabil nu mă organizez foarte bine pentru că bucătăria mea e mai distrusă decât în zilele în care fac 4 rețete, dar nu e nimic mai important decât bucuria rezultatului final și fericirea din ochii familiei! 🙂
Le-am lăsat să se răcească complet înainte de a le folosi!
Chiflele le-am folosit pentru o varianta de burger pulled pork și una cu ton.
În general gătesc carnea lent și adaug tot felul de condimente pe care le dețin în bucătărie, dar cu precizarea că este important să țineți cont de tipul de carne.
De această dată am folosit mușchi de porc condimentat astfel:
- 1 lingură paprika afumată
- 1 linguriță usturoi granulat
- sare
- piper
- ulei de măsline (2-3 linguri)
- 2 linguri pastă de tomate
- 1/2 linguriță turmeric
- 100 ml apă
- 1 linguriță boia dulce sau iute (după preferință)
Din toate ingredientele amestecate am obșinut o pastă cu care am masat bucata de carne, apoi am lăsat-o la frigider pentru câteva ore (ideal 24, eu am avut la dispoziție doar 5)
După ce s-a scurs timpul am gătit carnea pentru 6 ore la 140 de grade, cu mențiunea că este important să verificați din când în când dacă mai are nevoie de lichid. Niște vin nu ar strica sau chiar bere.
Înainte de a scoate carnea din cuptor am tocat 3 cepe roșii, pe modul solzișori. Am caramelizat ceapa cu 1 linguriță de miere, dacă aveți și niște goji sau merișoare ar fi minunat. În tigaie am adăugat și puțină apă, dar și 1 lingură ulei de măsline + 1 lingură pastă de tomate. Gustați și asezonațoi după bunul plac.
Eu de exemplu ultima oară am adăugat și coriandru boabe, dar nu toată lumea îl apreciază!
La final ceapa ar trebui să arate cam ca în imaginea de mai sus.
Pentru salata de varză am folosit varză roșie și morcov pe care le-am amestecat cu un dressing light preparat din:
- 2 linguri iaurt natural
- 1 lingură muștar Dijon
- 1/2 linguriță paprika
- 1/2 linguriță turmeric
- 1 linguriță capere (opțional)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură ulei de măsline
Asamblarea a fost simplă!
Am tăiat chifla pe jumătate și am rumenit-o puțin în cuptor.
Am adăugat apoi carne, ceapă, castraveți murați, salată și o felie de cheddar (opțional)
După ce carnea a fost super gătită, folosind două linguri o puteți face fâșii numai bune pentru o astfel de rețetă.
Varianta Alexiei a fost cu ton amestecat cu ceapă verde, adăugat în chiflă împreună cu salată verde și roșioare cherry.
Știu că este o rețetă lungă, însă este genul acela de rețetă pentru care iți dedici o zi și bucuri toată familia și prietenii! Din punctul meu de vedere merită și vă invit chiar să încercați.
In plus carnea se pregătește cu o zi înainte, iar din toată cantitatea de carne veți avea și pentru alte preparate.
Iar dacă nu încercați varianta cu carne gătită lent, cu siguranță varianta cu chiftea clasică de burger o să fie și mai delicios.
Aștept cu interes să îmi povestiți experiența din bucătărie.
Eu sper că nu am omis nimic 🙂
În încheiere vreau doar să menționez că un burger mâncat ocazional în oraș nu trebuie să fie o tragedie, însă dacă obișnuiți să mâncați mai des e bine să aveți în vedere faptul că sosurile îl fac să fie foarte caloric, iar cu cât cantitatea de sos e mai mare crește și cantitatea de zahăr.
Rețeta o găsiți și pe INSTAGRAM- secțiunea highlights- CHIFLE, unde sunt și filmulețe ce vă pot ajuta.
Spor vă doresc.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns