
Pentru acest material de mare interes am avut onoarea de a sta de vorbă cu Prof.univ.Dr Olga Simionescu, Șef Secția Dermatologica 1- Colentina, iar în cadrul interviului am abordat un subiect delicat, dar care are ca scop transmiterea de informații utile și un important semnal de conștientizare.
Ne-am obișnuit cu anumite controale de rutină și analize uzuale, însă din păcate auzim mai puțin despre recomandarea controlului la dermatolog. De aceea mi-am dorit să dezvolt o nouă rubrică pe blog, o rubrică care să aducă informații din zona medicală și care să atingă subiecte cât mai variate.
Vă invit să parcurgeți un material despre alunițele anormale și expunerea la soare.
- Care sunt cauzele apariției alunițelor anormale? Orice aluniță anormală poate fi cancer de piele?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Alunițele sunt tumori dezvoltate din melanocite, celulele pielii care sintetizează pigment. Alunițele pot fi benigne sau atipice. Majoritatea alunițelor apar pe un fond genetic, însă expunerea la soare crește numărul de alunițe care apar de-a lungul vieții și crește riscul ca acestea să devină „anormale”. Expunerea la surse artificiale de ultraviolete (solar) este de asemenea o cauză de transformare a alunițelor. Nu orice nev atipic este un melanom, însă chiar și prezența unui singur nev atipic crește riscul pacientului de a dezvolta melanom, fie din acea aluniță atipică, fie de novo, în altă parte.
- Care sunt persoanele predispuse la apariția melanomului.
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Persoanele cele mai predispuse la a dezvolta melanom sunt cele cu pielea deschisă la culoare, care nu se pot bronza ușor sau deloc, cu ochii albaștri sau verzi, cu părul blond sau roșcat, cu pistrui, cu arsuri solare (în special în copilărie), care se expun intermitent la soare doar pe parcursul vacanțelor, cei care folosesc solar, cei ce au un număr mare de alunițe sau minim o aluniță atipică, cei cu rude de gradul I cu melanom sau care au avut ei inșiși un melanom în trecut.
- Influențează expunerea la soare declanșarea melanomului?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Expunerea la ultraviolete, naturale sau artificiale, este principala cauză care duce la dezvoltarea melanomului cutanat. Există și tipuri de melanom, care vin strict pe un fond genetic, fără legătură cu soarele, însă acestea sunt mult mai rare decât melanomul dezvoltat ca urmare a mutațiilor induse de ultraviolete.
- La ce interval de timp ar trebui efectuat un control dermatologic de rutină pentru a evita apariția acestor problemele?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Orice persoana care are minimum o alunita ar trebuie sa vina, macar o data in viata, la o evaluare dermatologica. La aceasta evaluare se stabilesc factorii de risc personali și profilul aluniței sau al alunițelor persoanei și abia dupa aceea se stabilește frecvența evaluărilor ulterioare. În cazul persoanelor cu alunițe, care însă nu au elemente de apel majore, evaluarea este de obicei anuală. Însă, dacă există elemente de apel, evaluarile pot fi mai frecvente, la 6 sau la 3 luni.
- Poate un traumatism al unei alunițe să provoace melanom?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Legatura dintre traumatismul unei alunițe și dezvoltarea melanomului nu este foarte clară, însă este recomandat ca în cazul zgârierii/lovirii unei alunițe pacientul să se prezinte la o evaluare dermatologică cu un examen dermatoscopic.
- Care sunt criteriile după care o persoană își poate evalua singură alunițele pentru a putea depista din timp dacă au apărut modificari?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Autoevaluarea este importantă la pacienții cu alunițe. Aspectele pe care aceștia trebuie să le urmărească și să se prezinte la medic daca apar sunt:
- asimetria
- marginile neregulate
- culori multiple pe aceași leziune
- dimensiune peste 6 mm și cel mai important – evoluția. Atunci când o aluniță crește sau se modifică, consultul dermatologic este necesar.
- Când un melanom s-a format deja, în afară de modificarea aspectului aluniței, există și alte simptome?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Majoritatea melanoamelor se dezvoltă de novo și doar 25% din melanoame se vor dezvolta din alunițe preexistente, cu evoluție lungă. În afară de modificarea aspectului, pot sa apară:
- sângerarea
- durerea,
- creșterea accelerată în dimensiuni.
- Cum trebuie îngrijită pielea atunci când este expusă la soare?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Sunt categorii de persoane care trebuie să evite pe cât posibil expunerea la soare, prin evitarea categorica a plajei și utilizarea de haine protectoare lungi sau din material cu protecție UV. Restul persoanelor, trebuie să utilizeze agenți ecran de fotoprotecție cu SPF 50 și protecție pentru UVA, aplicați corect, cu podul palmei plin, la fiecare 2 ore de expunere la soare.
- Care sunt riscurile la care se expun cei ce apelează la bronzul de solar?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Solarul a fost desemnat de Oragnizatia Mondiala a Sănătații ca agent carcinogenetic uman de gradul I, la fel ca țigările, adică legătura cu dezvoltarea cancerului de piele este demonstrată și puternică.
În SUA este interzis sub 18 ani, iar saloanele prezintă avertizare vizibilă de tip Black Box pentru ca oamenii să știe că se expun la un risc major. În Brazilia și Australia solarele au fost interzise prin lege din acest motiv. Riscul de a dezvolta melanom crește la fiecare sedință efectuată, însă cresc și riscurile de a dezvolta alte tipuri de cancer cutanat sau de a accelera procesul de îmbătrânire cutanată.
- Există tipuri de piele cu interdicție totală la razele soarelui?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Da, tipul de piele I, păr roșcat cu pistrui, precum și persoanele cu sindromul nevilor atipici. Din punct de vedere al toleranței la expunerea la ultraviolete pielea se împarte în 6 fototipuri, tipul I, numit și tipul „celtic” sau „irlandez” nu are capacitatea genetică de a se bronza și la expunerea la soare va reuși doar să se ardă și să-și crească riscul de cancer de piele.
- Ce le transmiteți persoanelor care își expun copiii la soare în timpul orelor de vârf? Cum îngrijim pielea celor mici pe timpul verii?
Prof.Univ.Dr. Olga Simionescu: Copiii, în special cei mici, au mecanismele de bronzare imature și sunt mult mai predispuși la acțiunea nocivă a ultravioletelor. Copiii nu trebuie în nici un caz ținuți la prânz la soare, expunerea se poate face dimineața devreme până în ora 10 sau seara după ora 17, întotdeauna cu agent ecran SPF 50, formula hipoalergenică de copii (kids), preferabil cu factor de protecție mineral.
Vom avea de abordat multe subiecte cu Doamna Profesor, însă înainte de orice nu uitați de controlul dermatologic periodic 🙂
Pe Doamna Profesor o găsiți și la clinica TOP DERM CLINICS!
Cu drag,
Daniela
Lasă un răspuns