Am ajuns la rețeta asta printr-o întâmplare. Ca să fiu sinceră aveam de făcut un tort. Un tort pentru ziua câinilor. Dar un tot comestibil pentru noi. Nu aveam niciun chef și inspirație să fac tort, mai ales că încă mai avem carrot cake vegan la congelator, iar încă un tort mi se părea deja prea mult.
Nu puteam însă să o dezamăgesc pe Alexia. Pe principiul o promisiune, e promisiune, am scos câteva ingrediente la bătaie și m-am dus direct cu gândul la o variantă de kinder felie de lapte. O variantă în stilul meu, poate chiar mai mult de atât. Acest kinder este fără gluten, vegan și fără zahăr adăugat.
Domnul B spune că mergea puțin mai dulce. Pentru mine este perfect. Se simte gustul de cacao, iar crema din cocos și fulgi de cocos, peste care am adăugat puțină lămâie, este combinația câștigătoare.
Desigur, dacă vă doriți un desert mai dulce puteți adăuga ce îndulcitor folosiți, iar crema se poate prepara și din mascarpone dacă nu aveți nevoie de un produs vegan/ fără lactate.
Cred că voi dezvolta o nouă pasiune pentru prăjitureala vegană. Dintre toate deserturile încercate până acum, cele de genul acesta îmi plac la nebunie!
E adevărat că nu orice tip de făină fără gluten mă atrage. Din categoria low cost, făina de năut mi se pare senzațională. Gust, textura pe care o oferă preparatelor, totul îmi place la ea.
Făina de năut:
- are mai puține calorii decât făina de grâu
- are indice glicemic mai mic și o cantitate mai scăzută de carbohidrați față de o făină integrală din grâu
- este bogată în fibre, ceea ce face ca produsul final să ofere rapid sațietate. Astfel nu vei consuma în exces desertul, oricare ar fi acela.
- este bogată în proteine
Varianta de kinder merge cu orice alt tip de făină, dar rețeta aceasta conține doar făină de năut!
Ingrediente pandișpan:
- 170 g făină de năut
- 200 ml lapte vegetal (eu am folosit unul de quinoa, fără zahăr)
- 70 g cacao
- 1 banană
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 40 ml ulei (eu am folosit unul de măsline, poți folosi orice altceva- dacă nu vrei o variantă vegană poți folosi untul)
Ingrediente cremă de cocos:
- 1 conservă lapte de cocos – 400 ml (ținută la frigider pe timpul nopții)
- 200 g cremă de cocos
- 2 linguri cocos răzuit
- 1 lingură amidon de porumb
- 2 linguri stevia pulbere
Mod de preparare:
Mai întâi am pregătit pandișpanul. Trebuie să se răcească complet înainte de a fi tăiat, deci cu el începem.
Am preîncăzlit cuptorul la 170 de grade.
Am tapetat o tavă cu hârtie de copt. Dimensiunea tăvii este de 30 X 24. Puteți folosi orice fel de avă, dreptunghiulară sau pătrată, dar să nu fie foarte mare.
Într-un bol am amestecat făina cu, pudra de cacao și praful de copt.
Întrun alt bol am amestecat ingredientele lichide. Laptele, uleiul, vanilia și banana pasată bine (piure) cu furculița. Puteți folosi două banane pentru un pandișpan mai dulce.
Am amestecat cele două compoziții cu telul, apoi am turnat amestecul în tava pregătită pentur cuptor.
Tot în pandișpan se poate adăuga îndulcitor dacă vă interesează neapărat să fie foarte dulce 🙂
Puteți folosi și mixerul pentru o textură mai fină. Eu mă descurc de minune doar cu telul, e mai rapid și mai eficient pentru mine.
Am lăsat tava în cuptor pentru 30 de minute. În acest timp am pregătit crema de cocos.
*Pentru crema de cocos eu am folosit si pulpa de la o conservă de cocos, dar și o cremă de cocos (coconut cream scrie pe cutie) O aveam desfăcută și nu voiam să se irosească. Puteți opta pentru două conserve de lapte de cocos.
CREMA DE COCOS
Am scos conserva de la frigider și fără să agit am desfăcut-o, am scos pulpa de cocos și am lăsat lichidul deoparte.
Într-un bol am amestecat crema de cocos și cocosul cu 2 linguri de lichid din conservă. Am bătut cu accesoriul tel de la blender. (sau mixerul, depinde ce aparat folosiți) Am adăugat amidonul și stevia.
Textura ar trebui să fie una cremoaă în mai puțin de 1 minut. Nu are nevoie de multă bătai e de cap. La final am încorporat cocosul răzuit (mie îmi place textura și gustul pe care îl oferă deserturilor) și am păstrat vasul la frigider până când pandișpanul s-a răcit.
Am tăiat pandișpanul pe jumătate (după ce s-a răcit) am adăugat crema la interior și l-am lăsat așa la rece pentru 3 ore.
După aceea s-a trecut la atac!
Dacă nu intenționezi un preparat vegan, atunci poți opta pentru o cremă din mascarpone, vanilie și frișcă. Pe deasupra poți adăuga o glazură din ciocolată neagră sau ciocolată îndulcită cu stevia.
Decizia îți aparține 🙂 Eu doar ți-am dat mai multe variante!
Cu drag,
D
Andreea
Buna,
Daca imi poti spune, te rog, ce indulcitor folosesti si de unde il achizitionezi? Sunt multe variante de indulcitor “stevia” dar ce am gasit eu au un procent f mic de stevia, restul sunt alti compusi ce nu sunt f sanatosi din ce am citit…
Multumesc mult!
danielaniculi
Buna! In general am luat varianta de la sweet and safe. Ultima oara am folosit un eritritol cumparat din bebe tei, era singurul :)) aveam nevoie, nici nu m-am gandit ca are si altceva pe eticheta.
In linii mari cel mai des folosesc mierea, h eori siropul de agave – topping pt pancakes pt cea mica.
Cei de la sweet and safe stiam ca sunt ok. Am mai auzit de green sugar, dar nu am cumparat niciodata. Oricum, e bine sa fie prudenta, chiar daca pun indulcitor intotdeauna folosesc putin. O cutie ma “tine” cam 2 luni…
Anonim
Nu am înțeles care este de fapt 200g crema de cocos? Tu ce ai folosit mai exact? Adica unde pot găsi sa cumpăr?
danielaniculi
Am folosit pulpa de la o conserva de lapte de cocos si o cutie de crema de cocos (coconut cream-de la biona) poti folosi doar conserva
danielaniculi
O sa mentionez si in reteta 🙂
roxana
Buna ziua! Conserva de lapte cu pulpa tot de la biona ati folosit? A mea era doar lapte, „crema” a iesit cam lichida 😀
danielaniculi
Biona, da, dar nu prea avea cum sa fie doar lapte, ciudat. Trebuia folosita doar pulpa pentru a avea textura potrivita. Oricum dupa ce sta la rece se mai intareste 🙂
luminita
Rugaminte mare la ce temperatura il coci si cat timp. Eu mi-am achizitionat de curand un cuptor electric si inca nu m-am obisnuit cu el….
danielaniculi
30 de minute la 170 de grade! O sa vedeti ca in cuptorul electric veti obtine prearate mult mai bune 🙂 astept vesti ❤️
Popa Daniela
Buna ziua! Arata f.bine liderul.
Mihaela
Arata excelent, va fi urmatoarea prajitura pe care o voi incerca <3
danielaniculi
Yey, abia astept vesti bune! ❤️