Salutare,
Nu știu cam de cât timp nu am mai făcut un desert, dar zilele trecute am meșterit o rețetă despre care inițial nu știam dacă va ajunge pe blog sau nu. A iesit super bună, s-a mâncat zdravăn din acest carrot cake astfel încât trebuie să vă povestesc și vouă despre el.
Pe Netflix am găsit încă un serial culinar la care ne-am uitat împreună cu Alexia. Crazy Delicious se numește, este super, super delicios 🙂 și e o plăcere să te uiti la un format inedit. Totul se întâmplă într-o curte ca din povești, trebuie musai să îl vedeți.
Pornind de la acest serial, Alexia s-a gândit să facem și noi un concurs, prin rotație. În prima tură să concurez eu cu ea, iar juratul a fost Domnul B (evident) urmează concurs între mine și el, apoi între ei doi. Ne-am oferit 4 ore timp în care am gătit să îl surprindem pe Zeul suprem (trebuie văzut serialul).
În timp ce ea a meșterit prima ei pizza, de la frământat aluat și tocat ingrediente, eu m-am ocupat doar să încing cuptorul și să manevrez tava încinsă. În acest timp m-am ocupat și eu de preparatul meu surpriză, acest carrot cake cu făină de năut și cremă de mascarpone cu cicoare, fără niciun strop de zahăr 🙂
Pentru blat aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g făină de năut
- 3 morcovi (mărime mică-medie)
- 2 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2linguriță bicarbonat
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță nucșoară
- 1/2 linguriță ghimbir pudră
- 3 banane
- 100 ml ulei vegetal
- 2 linguri unt de nuci/ arahide/ migdale
- o mână nucă românească
- 1 linguriță vanilie
Pentru cremă:
- 1 cutie mascarpone – 500 grame
- 1 lingură miere de albine
- 2 lingurițe cicoare
Pentru blat am pregătit două castroane. Într-un castron am amestecat ingredientele uscate (făina, condimentele, praful de copt și bicarbonatul)
În celălalt castron am amestecat morcovul dat pe răzătoare cu cele 2 ouă bătute, bananele pasate, vanilia, untul de nuci, uleiul, adică alimentele lichide.
Am combinat cele două amestecuri și am trecut cu spatula de 2-3 ori prin compoziție.
Compoziția am transferat-o într-o formă cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. (diametrul 22 cm)
Am copt blatul pentru 35 de minute la 180 de grade. Timpul poate varia și în functie de cuptor așa că ideal ar fi din când în când să mai testați cu o scobitoare.
După ce blatul a fost gata, l-am scos din formă și l-am lăsat să se răcească complet înainte de a fi tăiat.
Eu l-am tăiat pe jumătate, dar ideal cred ca era să scot 3 felii din el.
Pentru cremă am amestecat mascarpone (la temperatura camerei) cu mierea și cicoare, apoi am uns blatul și a lăsat tortul la rece o vreme.
Crema de mascarpone cu cicoare are un gust aparte. Puteți folosi ness dacă doriți, eu nu aveam, însă cicoarea s-a potrivit de minune.
Cu tot dragul! Sper să vă fie de folos rețeta
Carmen Somildoc
Buna Daniela, daca nu am faina de naut, ce faina pot folosi?
Multumesc si spor la retete, sunt o inspiratie continuua!
danielaniculi
Buna! Poti folosi o faina de ovaz sau ce folosesti tu. Eu am folosit faina de naut pentru ca imi place super mult gustul pe care il ofera deserturilor. Sunt curioasa ce varianta vei pregati 🙂
Madalina
Buna ziua si multumim pt retete! In momentul de fata am in casa faina de cocos…nu ar merge?
danielaniculi
Faina de cocos se comporta diferit, e mai greu de gasit o varianta care sa se potriveasca in acest gen de reteta. Ammpe blog muffins cu faina de cocos, poate daca porniti de la reteta de acolo sa iasa ceva interesant 🙂
Florentina
Bună. Cu ce crezi ca as putea inlocui cicoarea din crema de mascarpone? Ma gandesc la pudră de roscove. 🙂
danielaniculi
Buna! Roscove nu cred ca merge asa cum merge cicoarea. Banuiesc ca nici ness nu ai dori sa folosesti?
Viorica
Eu tocmai am facut-o cu faina de ovaz si am folosit ness fara cofeina,gandindu-ma ca va gusta si fetita. Extrem de buna!! Multumim din suflet pentru toate retetele nemaipomenite!
danielaniculi
Minunat si cu faina de ovaz! Am testat si eu o reteta zilele trecute si abia astept sa o scriu si pe blog
Multumesc si eu pentru feedbakc
Ioana
Ador aceasta rețetă! Ieri am pregătit -o a patra oară singurul lucru fata de ingredientele folosite de tine este ness ul ( in loc de cicoare), este o combinație demențială de mirodenii, cu o textura cremoasă. Am încercat și alte rețete pe care le am împărtășit ulterior și colegelor de la birou. Mulțumesc pentru că împărți cu noi aceste experiențe culinare deosebite.
danielaniculi
Cat ma bucura ce imi povestesti tu aici. Asta imi doresc si cand vad ca asta primesc, raman fara cuvinte, sper ca fiecare reteta sa convinga mai departe alti oameni ca un stil de viata mai sanatos nu inseamna unul fara gust! Multumesc si eu pentru sustinere si feedback 🙂