Chiar după o perioadă lungă în care nu am simțit nevoia să fac deloc dulciuri, de niciun fel, am pregătit un al doilea dulce fără zahăr în decurs de o săptămână.
Am pus piersicile într-un tablou colorat, alături de nuci, cremă de caju și un strop de zmeură pentru culoare, iar rezultatul a fost un echilibru minunat între textură și gustul nici dulce, nici acrișor, ceva numai bun de scos din frigider și savurat alături de o cafea aromată.
Avantajul la acest gen de prăjituri este că nu depinzi în totalitate de cântar, nu e ca la patiseria adevărată unde dacă ai greșit cu câteva grame, riști ca rețeta să fie un dezastru. Nu, aici ne jucăm cu ingredientele 🙂
Astăzi avem un blat din nuci, cocos și făină de ovăz legat cu banane, o umplutura din piersici și zmeură, iar la final granola de casă și o cremă din caju și cocos.
Ingrediente:
- 100 g nucă românească (puteți combina și cu nuci pecan)
- 100 g caju
- 50 g fulgi de cocos (opțional)
- 3 banane (aproximativ 350 de grame, puteți jongla și cu câteva curmale)
- 200 g făină de ovăz
- scorțișoară (aproximtaiv 1 linguriță)
- 8 piersici mai mari
- zmeură, aprimativ 100 de grame – proaspătă sau congelată
- 1 linguriță vanilie
- granola (opțional)
Crema de caju
- 250 g caju hidratat
- crema de cocos (partea groasă de la o cutie cu lapte de cocos, pentru a subția crema se adaugă și puțină zeamă)
- 1 lingură de miere
- sucul de la jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Pentru început am combinat într-un blender nuca + fulgii de cocos, scorțișoara și nucile caju!
Am transferat amestecul într-un bol și am adăugat făina de ovăz + cele 3 banane pasate cu furculița.
Cu ajutorul unei spatule am amestecat toate ingredientele până am obținut un fel de aluat.
Am folosit o tavă dreptunghiulară ca pentru tartă în care am întins compoziția de bază cu mâinile ușor umede.
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am copt baza pentru 20 de minute.
Între timp am curățat piersicile de coajă și le-am feliat, le-am amestecat cu vanilia și le-am lăsat pe foc mediu într-o tigaie pentru aproximativ 10 minute. Cât să se înmoaie. Dacă au prea multă zeamă puteți adăuga 1 lingură de amidon la final.
După ce aluatul a fost gata, am scos tava din cuptor și am adăugat piersicile și zmeura din loc în loc. Granola am presărat-o pe deasupra ca și cum ar fi fost un crumble, însă puteți trece peste partea cu granola.
Am lăsat tava în cuptor pentru alte 20 de minute.
Înainte de a adăuga crema, am lăsat tarta să se răcească complet.
Pentru crema de caju am amestecat nucile caju, hidratate în prealabil pentru câteva ore, împreună cu crema de cocos, lămâia și mierea de albine. Repet dacă aveți o consistență prea rigidă și nu se poate mixa bine, atunci mai completați cu apă din conservă.
Am adăugat crema peste peste fructe, când tarta a fost complet răcită, apoi am lăsat la rece pentru 60 de minute.
Cu drag,
D
Dana
Buna, cu ce pot inlocui cocosul la crema? Are alergie la cocos. Multumesc
danielaniculi
Buna. Daca nu te deranjeaza poti folosi mascarpone pentru a face crema.
dana
Multumesc. Am sa incerc varianta vegana. Sper sa iasa 🙂
danielaniculi
As ar trebui 🙂