Încep prin a spune, în primul rând, că dacă acești gălbiori s-ar spăla mai ușor și nu ar fi în halul acesta de migăloși, cu mâna pe inimă o spun că aș fi în stare să gătesc în fiecare zi câte o rețetă cu ei.
Omletă cu gălbiori, gălbiori cu roșii sau cu smântână, în orice variantă îi ador, dar rețeta de astăzi mi-a încântat papilele gustative așa cum nu s-a mai întâmplat de ceva timp.
Deși nu aveam pe lista de cumpărături, atunci când i-am găsit pe raft am schimbat planul rapid și am achiziționat 2 caserole generoase.
Să vă povestesc cum am făcut!
Ingrediente:
- 1 kg gălbiori
- 1 ceapă roșie
- 5 căței de usturoi
- 150 ml smântână (eu am folosit o varianta cu 15% grăsime, dar merge cu siguranță ceva msi consistent)
- 1 morcov mare
- sare
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Totul începe prin curățarea și spălarea gălbiorilor.
Să vă povestesc cum procedez eu. Îi las în apă rece cam 10 minute, apoi îi agot puțin, schimb încă 2-3 ape și îi curăț ușor cu mâna ca să nu se rupă.
Îi iau la mână și îi trec pe sub jetul de apă transferându-i într-un alt castron. Pentru a mă asigura că nu va scârțâi nimic în dinți, îi transfer din nou în apă rece și îi mai spăl o tură. Acum depinde și de noroc, unii sunt mai murdari, alții mai curăței. În funcție de asta adaptăm și operațiunea de spălare.
Acum că am finalizat acest proces de lungă durată, dar care merită tot efortul, trecem la partea cea mai simplă.
Cățeii de usturoi feliați, ceapa tocată și morcovul dat pe răzătoare se trag în tigaie cu ulei de măsline, la foc domol, nu vrem nimic ars, din contră ideal este să fie înăbușit.
Am adăugat gălbiorii și am acoprit vasul cu un capac pentru 10 minute.
Veți observa că vor lăsa mult lichid, eu am scurs mare parte din zeama din vas, apoi am completat cu smântâna lichidă și am acoprit vasul din nou. După 15 minute la foc mic, tocana este gata pentru a fi savurată.
Între timp am pregătit o mămăliguță în care am adăugat câteva frunze de busuioc. Dacă e vară, să fie complet, cu toate aromele ei.
Dacă nu serviți imediat, atunci mămăliga se lasă la răcit, se feliază și se gătește în grill cu usturoi și alte ierburi aromatice. UN VIS!
Eu am servit repejor pentru că era pofta mare 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns