
MANGO STICKY RICE – ACEST OREZ CU LAPTE AL COPILĂRIEI ÎNTR-O VARIANTĂ EXOTICĂ
Cum am ajuns să fac acasă mango sticky rice, în condițiile în care orez cu lapte n-am făcut decât de vreo două ori de când mă joc de-a gătitul?
Am avut de curând chef de ieșit în oraș, ei bine, chef am avea mai des, dar la rapiditatea cu care au crescut prețurile, implicit notele de plată arată de parcă ai făcut credit de nevoi persoanale, preferăm să ne petrem altfel timpul liber. Dar ca să revenim la rețetă, am ieșit la o cină în doi, unde ne-am gândit să finalizăm cu un desert, iar combinația care ne-a făcut cu ochiul era un mango sticy rice. Comandat, savurat, ce să mai, ne-a plăcut la nebunie combinația de arome, textura, totul.
Ce poate fi așa greu? Mi-am zis eu.
Am căutat informații de bază pentru această rețetă pentru a putea cumpăra ingredientele și să fac și acasă.
Prima regulă este să folosești orez glutinos. Acest orez oferă textura lipicioasă. Fac frecvent orez de suhi pentru Alexia, așa că nu mi-a fost teamă de pregătirea acestuia.
A doua regulă ar fi zahărul de palmier. Ei bine, eu știu că nu am zahăr în casă, dar zahăr de palmier nu am avut niciodată, însă am găsit pe internet și am comandat.
Cu crema de cocos sunt obișnuită. O folosesc frecvent în diverse rețete.
Iar vedeta, mango, ei bine chiar este nevoie să fie un mango perfect, de la culoare la textură. Prima alegere nu a fost cea mai fericită, necopt, deloc gustos, însă am mai băgat o fisă la preț dublu și s-a văzut diferența.
Acum să ne apucăm de treabă!
Ingrediente:
- 250 g orez glutinos
- 70 grame zahăr palmier (evident că nu e sfârșitul lumii dacp folosiți altă variantă, însă aș merge pe un zahăr de cocos sau brut)
- 1 conservă cremă de cocos (de bună calitate)
- mango, cel mai bun mango
Mod de preparare:
Rețeta începe cu o zi înainte pentru că orezul are nevoie să stea câteva ore în apă. Eu prefer să îl las pe timpul nopții. Însă, înainte trebuie spălat în câteva ape, până când apa rămâne curată. Același principiu este și la orezul de sushi, să fie spălat foarte bine.
Pentru a fierbe orezul sunt mai multe variante. Fie la abur, într-o oală specială sau o sită. Fie într-o oală specială pentru orez sau un multicooker care are un program dedicat.
Eu am folosit oala crock-pot care are program pentru orez, iar în 12 minute este gata. Același timp este necesar și pentru gătirea la abur.
Cât timp orezul este pus la gătit, pregătim sosul.
Într-o crăticioară mai mică am adăugat crema de cocos și zahărul de palmier, pe care le-am lăsat pe foc până cand zahărul s-a topit. Pentru că nu pot spune că am avut o cremă de cocos foarte cremoasă, eu am mai făcut un mix din 2 lingurițe de amidon + 1 lingură apă, pe care l-am adăugat la final în crema de cocos, astfel a ieșit un sos super cremos.
Când orezul a fost gata, l-am amestecat cu o spatulă, apoi am turnat jumătate din crema de cocos, puteți adăuga chiar mai mult, dar să mai aveți pentru a turna la final, înainte de servire.
Am feliat mango, cu ajutorul unui cuțit care taie bine. Nu am o ustensilă specială, doar un cuțit foarte bun.
Am distribuit orezul în boluri, am completat cu feliile de mango și am turnat extra cremă de cocos. La final am presărat câteva semințe de susan, însă data viitoare voi rumeni câțiva fulgi de migdale pentru topping.
Acest orez cu lapte al copilăriei, în varianta lui cea mai exotică, este un adevărat deliciu!




Cu drag,
D
Lasă un răspuns