
În toată luna Decembrie îmi este gândul la Crăciun, la ce meniu să pregătesc și cu ce delicii să îi mai surprind pe cei dragi, iar de multe ori asta înseamnă câteva teste înainte de a decide meniul festiv. După cum v-ați obișnuit, deja, an de an pregătesc ediția festivă a planului alimentar, cu idei și rețete cât se poate de rapide, dar și delicioase.
Pentru că în restul anului nu pot spune că pun pe lista de cumpărături pieptul de rață, chiar consider că este o alegere festivă, iar modul de pregătire și durata sunt extrem de decente astfel încât nu se pune problema de stat ore întregi în bucărărie.
Pieptul de rață se găsește în magazinele Lidl, arată excelent, așa că ne putem apuca de treabă acum.
Ingrediente:
- piept de rață
- 1-2 crenguțe rozmarin
- 2 portocale
- 1 linguriță miere de albine
- 1 lingură sos de soia
- sare
- piper
Pentru piure:
- 1 kg rădăcină păstârnac
- 500-600 ml lapte integral
- sare
- 50 g unt
- 50 g smântână pentru gătit
Mod de pregătire:
Am început prin a scoate carnea din frigider pe care am lăsat-o la temperatura camerei aproximativ o ora. Este o regulă valabilă și pentru friptura de vită de exemplu. Asta ajută la o gătire corectă.
În acest timp am curățat păstârnacul și l-am tăiat în rondele, apoi l-am transferat într-o oală și am adăugat laptele. Important este ca laptele să acopere toată cantitatea de păstârnac, astfel încât dacă mai este nevoie, completați până când cantitatea este suficientă. Apoi am lăsat oala la o temperatură mică spre medie.
Să presupunem că a trecut ora și ne apucăm de gătit. Am încins și cuptorul la 200 de grade, apoi am curațat pieptul de rață, iar partea cu piele am crestat-o pentru a ajuta la scurgerea grăsimii în care se va găti. Pe partea cu carnea am condimentat cu sare și un strop de piper.
Pieptul de rață l-am așezat cu pielea în jos, în tigaia rece, iar pe masură ce tigaie a început să se încălzeasca, și grăsimea a început să se topească.
Când pieelea a devenit rumenă și crocantă, am întors pieptul de rață pe partea cealaltă și am mai lăsaty aproximativ 4 minute.
Într-un vas pentru cuptor am pus hârtie de copt, iar peste aceasta pieptul de rață cu pielea în jos. Am introdus vasul în cuptor pentru 9 minute, timp alocat pentru un piept de rață de timp mediu.
Cât timp rața a stat în cuptor, am stors zeama de la cele două portocale pe care am turnat-o în grăsimea lăsată în tigaie. Am completat cu crenguța de rozmarin, pentru și mai multă aromă, sosul de soia și mierea, și am lăsat pe foc până când consistența a devenit una legată și perfectă pentru a completa farfuria finală.
Pentru o textură extra fină și delicată, eu am trecut piureul și printr-o sită, dar este pur opțional.
Între timp am scos și păstârnacul din oală pe care l-am transferat în blender împreună cu unt și smântână, iar din lichidul rămas de la fierbere am completat pe parcurs.
A scos pieptul de rață din cuptor, l-am transferat pe un tocător de lemn și i-am adăugat câte o felie de unt deasupra. Am lăsat câteva minute înainte de a tăia.
Într-o farfurie am adăugat piure, pieptul de rață feliat și am stropit cu sosul de portocale.
Atât de simplu. Domnul B a aprobat fără nicio ezitare ca acest dish să fie inclus în planul alimentar al lunii Decembrie.
Sper să vă încânte această propunere, iar dacă o veți trece pe lista voastră, aștept feedback 🙂
Cu drag,.
D








Lasă un răspuns