Hallo!! Iată cum acum o săptămâna am pornit de la ideea renovării bucătăriei, iar astăzi aproape că terminam dormitorul :-))
Am publicat, dar m-am și distrat pe conturile de social media cu detalii despre micuța renovare pe care am început-o fix acum o săptămână.
Deci am decis să scriu întreaga poveste și cu lecțiile învățate până acum, dar și ce achiziții am făcut, ce înseamnă o curățenie generală și parțial renovare, de la ce am plecat și unde am ajuns.
Multă lume știe că îmi mutasem recuzita pentru blog într-o altă bucătărie, o bucătărie mai spațioasă unde doar asta făceam, îmi desfășuram activitatea mea de blogger prin testare de rețete, o foloseam și pentru diverse filmări, cum a fost cea de la Neața cu Răzvan și Dani spre exemplu. În fine, ideea finală este că într-o zi am hotărât să îmi aduc înapoi acasă toate aparatele electrocasnice, vesela și restul ustensilelor.
Trecând peste faptul că mutasem cutii care au încăput într-o mașină, atunci când m-am întors au fost două mașini.
De ce?
Simplu, pentru că am cumpărat multe alte recipiente și accesorii de bucătărie.
În momentul în care am descarcat acasă și m-am trezit înconjurată de cutii cu lucruri pe care nu mai aveam unde să le pun, atunci am zis să facem mici, rețineți cuvântul MICI și nu cei din Obor, modificări. Adică sunat la prietenul care ne-a făcut mobila, să mai facem un corp și să dăm o mână de var, să rupem tapetul pus acum 5 ani și cam atât.
Am făcut schița, nu eu evident, Dl B. inginerul, am predat schița prietenului, ne-am sfătuit și ne-a mai eliminat ceva din plan pentru că eu visam la niște polițe pe care nu le putem monta să se vadă frumos din cauza peretelui.
Și de aici lucrurile s-au desfășurat cam așa:
Bun, deci dăm tapetul jos și dacă tot ne apucăm să văruim haide să văruim tot apartamentul pentru că oricum trebuia să facem asta de ceva timp.
Dar dacă tot văruim și intrăm mai adânc în problemă, hai să punem și altă gresie în bucătărie.
În locul tapetului să dăm cu vopsea decorativă…
E un moment bun să schimbăm și prizele
Hai să facem treaba completă și să scăpăm și de ușa de la intrare pe care aveam pată pusă de când am cumpărat apartamentul…
Perfect, schimbăm corpul de iluminat în bucătărie, dar stai, uite ce oferte bune am găsit, hai să le schimbăm pe toate!
Asta în linii mari ca să înțelegeți de unde am pornit și cam ce s-a întâmplat pe parcurs și asta în doar o săptămână.
Pe lângă genul acesta de decizii, au avut loc și situații în care am adormit cu gândul că vreau să dau și tapetul din dormitor jos și a doua zi am anunțat muncitorii că încep cu altceva. Nu vreți să știti cum se uitau la mine.
Îmi este teama să spun, dar DA, astăzi la fix o săptămână de când am început curățenia, intru în baie cu nod în gât pt că știu ce mi-aș dori acolo, dar mă abțin să scot ceva pe gură că mi-e groază numai când mă gândesc ce ar presupune modificarea băii.
Dar lavoarul tot în schimbăm, pentru că nu-i așa, să se simtă că am trecut și pe acolo puțin.
Acum să o luăm în ordine. Am făcut planul de bătaie și am stabilit că vrem gresie, usă la intrare și vopsea decorativă.
UȘA METALICĂ DE INTRARE ÎN APARTAMENT
Pentru ușă am fost la PORTA DOORS, însă ni s-au părut cam scumpe și având în vedere faptul că ne pregătim să construim casă nu avea sens să ne agităm chiar atât de tare. Nu am luat ceva mai ieftin cu mult (500 lei) între PORTA și ce am ales.
Am mers pe MACO și i-am găsit pe Valea Cascadelor. Am ales modelul direct acolo în magazin, am dat avansul într-o vineri și joi au venit să monteze. Pe lângă prețul afișat se achită suplimentar serviciile de demontare și montare ușă nouă.
Tot pe Valea Cascadelor în incinta EXPO TOP CONSTRUCT, după ce am dat avansul la ușa am cerut o recomandare pentru vopsea decorativă. În expo top nu știi pe unde să te duci, noi nici nu prea mai avem răbdare când vine vorba de magazine, așa că suntem fani mers punct ochit, punct lovit.
Am ajuns la o domnișoară foarte simpatică care ne-a consiliat și ne-a ajutat să alegem o vopsea decorativă pe care abia aștept să o dăm pe perete, mai avem însă până acolo. Vopseaua este TIXE, dacă vă ajută această informație.
Vis a vis de magazinul cu vopsea, era unul cu gresie și faianță, astfel încât mi-a fost ușor să aleg și o nuanță de gresie. Am dat comandă și am ridicat gresia dintr-un alt depozit 1 zi mai târziu.
Am ales plăci mai mari de gresie și o gresie care să fie ștearsă cu ușurință, este un aspect care contează enorm, nu vrei să rămâi cu pete pe gresie de la mâncare sau să te chinui mult să o ștergi.
Înainte de a merge la EXPO TOP am mers în Dedeman, însă pentru noi este cumplit să nu găsim angajați care să ne consilieze în adevăratul sens al cuvântului. Poate lipsă de personal, poate prea mult volum de muncă, însă sincer, când scoți destul de mulți bani din buzunar ca să faci niște achiziții atât de importante este esențial să fii informat bine de către reprezentanții magazinului, astfel încât pentru noi Dedeman a rămas doar pt cumpărături basic (vopsea lavabilă, cabluri, etc)
Corpurile de iluminat și chiuveta de bucătărie le-am achiziționat online, chiuveta o văzusem deja la Expo Top și am căutat o ofertă mai bună. Este un model FRANKE, chiuvetă dublă. Aveam un fix că am nevoie de chiuvetă dublă și acum a fost momentul oportun să fac modificarea. Astfel că de la 1500 lei cât era în magazin, am găsit pe ideall.ro cu reducere și baterie mai frumoasă cu 1100. Sunt diferențe care contează. Pentru corpurile de iluminat am ajuns pe luminam.ro unde aveau oferte cu până la 85 % reducere și asta spune tot. A doua zi nu mai erau aceleași produse la reducere.
CE AM FĂCUT ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ?
În primul rând am făcut o mare parte din cumpărături. Au început muncitorii să facă reparațiile pe la colțuri și ce mai era stricat prin casă.
A doua zi am dat tapetul jos, după tapet se lasă peretele să se usuce și iar se fac reperații în funcție de cum s-a dezlipit tapetul.
Iar cu glet, iar la uscat, șmilgheruit și alte astfel de proceduri care au nevoie de timp pentru a fi făcute bine.
Este vineri, iar echipa de muncitori a început de luni, iar astăzi este prima zi în care s-a dat cu lavabil în dormitor. Tot astăzi montăm gresia, noi am ales varianta de gresie peste cea existentă, nu aveam atâția nervi și atâta răbdare să fac șantier în toată regula, iar cât timp se poate și așa am zis sărut mână!
Urmează să iau fiercare sertar la mână și să sortez ce folosim cu adevărat și ce ținem de pomană dpar să ocupăm loc aiurea. Alexia este un copil foarte implicat când vine vorba de curățenie și de sortat lucruri, astfel încât nu avem dificultăți în a dona jucării și haine ori de câte ori se ivește ocazia!
În general sunt foarte calmă și organizată când vine vorba de curățenie generală, nu sunt la prima experiență, iar poate faptul că în copilărie am tot trecut prin astfel de experiențe, mă ajută mult să știu de unde să încep!
Câteva sfaturi utile, sper eu:
- ambalează totul în cutii pe categorii, va fi mult mai ușor să le așezila finalul curățeniei
- păstrează lucrurile de uz zilnic la vedere pentru a nu avea impresia că ieși din rutină prea mult
- nu cumpăra produsele din prima. Încearcă să faci fotografii la codurile de produs și să le cauți în online. 100-200 de lei poate nu pare o sumă mare, dar la final dacă aduni cât ai salvat ăți vei da seama că fiecare reducere a contat enorm!
- spune ADIO lucrurile pe care le folosești 1 dată la 2 ani, e clar că se poate și fără ele, iar asta te va ajuta să aerisești casa mai mult
- citește pe blogurile de specialitate sfaturi pentru renovare în funție de obiectiv și de nevoi. Pe mine m-a ajutat enorm să fac asta, iar recomandările mele sunt DIANA MIHĂILĂ și ADELA PÂRVU, tot timpul vei afla mici detalii care vor face diferențe mari. Deci documnetează-te cât mai mult pentru a evita greșeli de care să îți pară rău!
- păstrați-vă calmul dacă mergeți în cuplu, am văzut niște scene fantastice prin magazine! E adevărat că ajungi și la limita răbdării, dar nu est eo soluție, adică mă gândesc că dacă un cuplu a început acest proces ar fi frumos să termine tot în cuplu și să se bucure de rezultatul final!
- Cumpără salate, ton, paste, iaurturi, e simplu să continui să mânănci sănătos chiar dacă nu poți găti prea mult sau nu e chiar igienic ca să zic așa 🙂
#JurnalDeRenovare
Probabil mai multe sfaturi voi avea la final după ce terminăm de tot curățenia. Sunt genul de om care acceptă nivelul de cunoștințe pe care îl are în funcție de domeniu, iar pe renovări, DIY, chestii de genul, nu prea am cine știe ce înclinații. Mi-aș fi dorit să cer părerea unui designer, dar am depășit cu mult bugetul inițial și am zis pas. Sper pentru la casă să nu se întâmple același lucru, însă pentru ceea ce am făcut noi în acest moment zic că ne-am descurcat cât de cât, iar pe parte de furnizori, păreri, soluții de curățenie, organizare, amenajare, etc, mi-a fost de mare ajutor grupul Dianei Mihăilă cu idei de organizare, un grup unde dacă întrebi ceva, orice, îți vin membrii în ajutor cu tot felul de idei 🙂
Eu fac postări zilnice cu stadiul în care ne aflăm, iar în ultima săptămână am invadat Instagramul cu povestioare și fotografii pe care le public zilnic în Stories! AICI mă găsești pe INSTAGRAM și îmi poți da follow că nu mă supăr 🙂
Urmează #JurnalDeRenovare- săptămâna 2
Cu fotografiile o să rezolvăm la final before/after dacă se va vedea vreo diferență :)))))
Cheers!
Acesta este primul articol din #JurnalDeRenovare.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns