Anul trecut scriam despre perioada în care alergiile își spun cuvântul. Chiar dacă în această primăvară episodul alergic nu a fost la fel de agresiv ca anul trecut, anumite manifestări digestive tot au apărut. Manifestările digestive fac parte din tabloul dermatitei atopice.
Primăvara și toamna apar simptomele, iar după ce anul trecut am umblat la toți specialiștii (imunolog, alergolog, gastroenterolog, dermatolog) și după ce am făcut tone de analize, se pare că de anul acesta suntem mai atenți și instalăm mult mai repede măsurile necesare pentru a nu se declanșa un nou episod agresiv.
Cel puțin încercăm!
Regimul fără lactate a dat rezultate bune în estomparea manifestărilor digestive. Uneori chiar și regimul fără gluten a fost de ajutor, dar în special eliminarea lactatelor a dat cele mai bune rezultate.
Anul trecut regimul fost de 4 luni fără proteina laptelui de vacă. Acum doar am scos din nou iaurtul, kefirul și brânzeturile maturate (fiind singurele pe care le consuma)
Regimul fără lactate mă ajută să experimentez și să pregătesc pentru noi toți deserturi și preparate speciale.
De această dată am experimentat o rețetă de waffe vegane, fără gluten și fără zahăr adăugat!
Am făcut acest intro pentru a povesti de ce aceste rețete. În plus sunt multe persoane care sunt nevoite să țină o astfel de dietă specială pentru toată viața. Faptul că pot veni în ajutor cu rețete înseamnă mult pentur mine. În plus, le adaptez să fie și fără zahăr! Tot insist pentru că știu, din experiență, că produsele speciale din comerț sunt pline, pline de zahăr!
Ingrediente:
- 350 ml lape vegetal
- 100 g fulgi de ovăz (sau făină de ovăz)
- 100 g făină de orez integral
- 1 linguriță praf de copt
- 1-2 linguri de cacao (roșcove pentru o rețetă baby friendly)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri pudră de quinoa
- 1 linguriță extract de vanilie
- miere pentru topping (opțional- doardacă cei mici vor o variantă mai dulce)
Mod de preparare:
Pentru această rețetă tot ce am făcut a fost să amestec toate ingredientele în blender și să las aparatul să omogenizeze compoziția.
După aproximativ 1 minut compoziția ar trebui să fie gata.
Am lăsat-o 10 minute deoparte, timp în care s-a încălzit aparatul pentru vafe. Eu am un aparat de sandwich maker care are și plăci pentru vafe.
Am uns aparatul cu puțin ulei de măsline (folosesc un recipient cu pulverizator) apoi am adăugat câte un mic polonic de compoziție.
Timpul pentru tipul meu de aparat a fost cam de 2 minute. Important este să aibă textură puțin crocantă la exterior. Fiind folosită făina de orez integral se pot desprinde foarte ușor dacă nu sunt lăsate suficient în aparat.
Ca și variante de topping sunt foarte multe!
Noi am ales ceva mai light. Puțin kiwi și zmeură. Pentru Alexia și Domnul B am adăugat 1/2 linguriță miere de albine. Pentru mine au fost perfecte doar cu fructe.
Iaurtul este o variantă de topping potrivită pentru un mic dejun și mai consistent!
Cu drag,
D
Irina
Bună! Dacă as folosi doar faina de ovăz, ar fi ok? Evit faina de orez pt copilul mic (3 ani) datorita conținutului de arsenic din orez. Mulțumesc!
danielaniculi
Eu zic sa folosesti fara spaima doar faina de ovaz si vor iesi minunate. 🙂 Sper sa-i placa reteta si micutului
danielaniculi
Buna! Eu zic ca da, am inercat multe variante si merge si doar cu faina de ovaz.
Iacob Diana-Iuliana
Bună ! Dacă nu am pudra de quinoa, ce fac? Ce rol are ea în compoziție? Mulțumesc
danielaniculi
Poti folosi faina normala daca nu te intereseaza neaparat sa fie fara gluten sau o faina aglutenica mixta
Alexa
Buna, faina de orez poate fi inlocuita cu faina de cocos?
Faina de quinoa o pot face eu din quinoa, macinand-o la blender?
Multumim pentru retetele minunate!