Sambată dimineață, bem cafeaua în liniște în timp ce copilul doarme. Facem planuri de piața, mai mult eu decât el.
Îi spun discret:
”Astăzi vreau să mergem la Piața Obor”
El, năuc și încă somnoros, este dimineața, repet. Îmi spune la fel de discret:
”Dacă tot ajungem la Obor mai bine dăm o fugă acasă (la Râmnicu Sărat)” ( adică 160 de km distanță )
Ați înțeles cum funcționăm noi în această familie? Nu-i nimic, nici eu nu înțeleg întotdeauna, important este că până la urmă picăm de comun acord.
Păi bine, pisoi, dacă tot plecăm la Râmnic, hai la Metro să luam o caracatiță, niște pește pentru o saramură și ceva creveți pentru antreu. Simplu!
Nu zice bine ”bună dimineața” a mai mică din familie, că io anunțam că am făcut bagajele și plecăm la buni, la curte, la grătar, la joacă 🙂
Hai că iese meniu de zile mari, zic io către el. Le pregătim masa mamelor noastre și cu nimic din ceea ce sunt ele obișnuite, în plus am și eu o dambla, să mănânce mamaia mea de 101 ani, ceva ce nu a mai mâncat până acum.
Și ce să zic, mi-a ieșit !
Hai să vedem cum. Începem cu caracatița!
Ingrediente
Caracatita la gratar
- 1 caracatiță ( noi am folosit două dar principiul este același )
- 2 foi de dafin
- sucul de la 2 portocale
- sucul de la 1 lămâie
- câteva boabe de piper
- 1 morcov
- ulei de măsline
- 1 lămâie
- sare
- ardei iute roșu
- pătrunjel tocat
Modalitate de preparare:
Am mai gătit caracatiță și am mai scris despre procesul de curățare și fierbere. Prima oară când am făcut treaba asta am scris aici , într-o rețetă de caracatiță friptă.
Ideea este că îninte de orice, se curăță cam așa:
Doamnele sunt obișuite cu scosul ochilor, că e parte din meseria noastră! (UPS)
- se scoate ochiul
- se îndepărtează organele interne
- sacul cu cerneală
- stomacul
Plasați o oală cu o cantitate suficientă de apă pe foc, adăugați sucurile de lămâie, portocală, foaia de dafin, boabele de piper și morcovul tăiat rondele.
Când apa începe să clocotească se ia caracatita și se scufundă de 3 ori la rând, apoi se lasă la fiert, la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute. Noi folosim o oală Zepter, motiv pentru care este foarte posibil ca această să fiarbă mult mai repede.
Când caracatița este gata, o lăsăm să se mai odihnească, unii spun că ideal ar fi să o lăsați să se răcească în apa în care a fiert.
Noi nu am lăsat-o niciodată, e pofta prea mare ce să zic, dar de fiecare dată a ieșit ceea ce trebuie.
Deci ca să spun cum procedez eu, o mai las 15 minute în apa în care a fiert. O scot pe un tocător, o las să se mai răcorească, apoi porționez fiecare tentacul.
Am pus toate tentaculele într-un vas, am stropit cu ulei de măsline, sucul de la jumătate de lămâie, sare și ardei iute roșu ( după gust ).
Le lăsăm să se mai marineze 30 de minute, apoi le rumenim frumos pe grătarul bine încins.
Arată bine nu-i așa?
Când începe să se rumenească, le scoatem pe rând într-un vas, presărăm pătrunjel tocat, ciocnim un pahar de vin alb și ne satisfacem papilele gustative.
Am iubit caracatița de când am fost prima oară în Grecia, acum muulți ani. A fost dragoste la prima vedere și cred că norocul meu a fost că am mâncat într-o țară în care nu ar fi avut cum să fie ceva greșit.
Am pus alături un sparanghel tras la tigaie și legumele mamei din congelator ( dovlecei și morcovi ) trase în unt. O nebunie!
Să aveți poftă, să fiți sănătoși și bucuroși 🙂
Cam așa a arătata masa noastră cea mare în familie:
Lasă un răspuns