Lintea am descoperit-o în perioada în care am trecut la un stil de viață vegan și citisem că este o sursă de proteină vegetală foarte importantă într-o dietă fără carne. Lintea face parte din categoria alimentelor ieftine dar cu remarcabile calități nutriționale, fiind bogată în fibre și proteine dar cu conținut scăzut de calorii, care se gătește repede și este delicioasă.
Dincolo de supa de linte nu prea treceam ce-i drept, mi se părea cea mai simplă modalitatea de a pregăti un preparat sățios, gustos și nutritiv cu minimum de efort, dar cu timpul și-au făcut apariția și alte combinații delicioase, iar astăzi vom vorbi despre tocana de linte aromată cunoscută sub denumirea de Dal.
Week-end-ul te invită să iei mesele mai târziu ca de obicei, în special prima masă a zilei, iar mie îmi place să profit pentru a găti diferit, încercând totodată să nu petrec foarte mult timp în bucătărie.
Am o slăbiciune pentru combinațiile de arome și condimente, iar tocana de linte nu ar fi la fel fără ele.
Ingrediente:
- 250 g linte roșie
- 1/2 ceapă
- 4 căței de usturoi (mai mici)
- 1/2 linguriță turmeric +/-
- 20 g ghimbir +/- (după gust)
- sare
- 20 g unt
- 700 ml apă
- 4 ouă
- fulgi ardei roșu
- ulei de cocos (opțional)
Modalitate de preparare:
Lintea se trece de câteva ori pe sub apă rece și se clătește foarte bine până când apa este curată, apoi se transferă în vasul în care urmează să fie gătită.
Pentru că îmi permite un control mai bun asupra timpului de gătire am ales un vas Zepter, iar acesta nu este singurul motiv, pentru că Zepter păstrează nutrienții în timpul procesul de gătire și continuă procesul de gătire cel puțin încă 10 minute după ce focul a fost oprit, iar tot acest proces se face cu circuit închis, ceea ce duce la un preparat gustos ce și-a păstrat aromele.
Peste linte adăugăm apa (aproximativ 700 ml) și acoperim cu un capac. Când apa atinge punctul de fierbere, completăm cu untul și pudra de turmeric.
Între timp, am încins o tigaie, în care am mai adăugat un mic cub de unt, ceapa tocată, usturoiul, ghimbirul feliat și 2-3 rondele de ardei iute.
Ținem pe foc atât cât se înmoaie ceapa apoi completăm lintea cu acest amestec, acoperim vasul din nou pentru încă 10 minute, lintea începe să se lege și își transoformă aspectul, dacă este prea gros amestecul puteți completa cu apă sau chiar cu lapte de cocos.
Potriviți gustul cu sare și piper și dați vasul deoparte.
Pentru că am pornit de la baza unui mic dejun și pentru că lintea face casă bună cu oul, am mers pe o variantă ușor înăbușită la tigaie.
Într-o tigaie din oțel inoxidabil concepută pentru frigerea fără ulei, am adăugat 2 linguri de apă și 1 linguriță de ulei de cocos pentru mai multă aromă, am lăsat vasul să se încingă timp de 2 minute după care am spart 4 ouă ecologice peste care am aruncat câțiva fulgi de ardei roșu dulce.
Tigaia Zepter, spre deosebire de tigăile obișnuite este realizată printr-o tehnologie denumită URA (Ultimate Resistant Application Technology) care face ca oțelul inoxidabil special să aibă proprietăți antiaderente (prin suplimentarea concentrației de atomi de crom, dublandu-i resistența), dar fără a modifica alimentele.
La foc mic și cu capacul pus, am lăsat tigaia pentru încă 2 minute.
Mă bucur să descoperim împreună cum ne putem bucura de preparatele ce ne amintesc de copilărie, folosind o tehnologie cu mult mai benefică pentru sănătate, evitând prăjelile.
Util: Prin metoda tradițională de prajire în ulei, ouăle rețin cea mai mare cantitate de grăsime și ajung până la 163% grăsime față de valorile inițiale, pe când prin metoda fără ulei, după ce le-am prajit ele iși reduc conținutul de grăsime la 90%.
Lintea este gata, ouăle sunt perfecte, iar micul dejun este servit. Voila
Poate câteva frunze de coriandru ar fi fost mai potrivite, dar nici cu cele de pătrunjel nu mă plâng.
Același preparat poate fi foarte simplu servit și la birou, iar ouăle pot fi înlocuite cu 1-2 lipii sau cu orez fiert.
Cu drag,
D
Vecina de la 6
Si eu folosesc vase zepter, dar total aiurea de cand am un bebelus. E lunga povestea…
Am o intrebare legat de tigaie. A mea are fundul ca un gratar. Asa sunt toate ori am nimerit un model mai special?
Intreb pentru ca sunt curioasa cum ar iesi ochiurile pe o suprafata care nu e plana.
Multumesc!
danielaniculi
Buna, tind sa cred ca ai o tigaie de tip grill potrivita pentru fripturi si sa fiu sincera nu cred ca poti face aceste oua. Ai nevoie de o tigaie clasica pentru frigere, dar pentru aceste informatii cel mai mult te ajuta site-ul Zepter. Cat despre retete, ai ajuns unde trebuie, folosesc si eu vasele si incerc sa aduc retete potrivite pentru cititori 🙂 Zi frumoasa sa ai