Când am început diversificarea Alexiei eram foarte stresată cu modalitatea de preparare a alimentelor, pentru a păstra toți nutrienții, pentru ca în același timp mâncarea să fie gustoasă și să nu îmi răpească prea mult timp în bucătărie.
După analize și cercetări, am ajuns la concluzia că un aparat cu ajutorul căruia să gătim la aburi ar fi cel mai potrivit, cu control asupra timpului de gătire, conceput astfel încât să păți prepara în același timp carne/pește și legume. Am găsit ceea ce căutam și după discuții în contradictoriu cu Domnul B, a cedat și am achiziționat aparatul în ciuda volumului mare.
După câteva luni de diversificare eșuată, din motive de copil extrem de pretențios, am renunțat la steamer și am trecut la gătitul clasic, îl mai foloseam când și când pentru pește (întotdeauna mi-a plăcut peștele gătit la steamer) iar pentru porumb „fiert” s-a dovedit a fi cea mai rapidă variantă.
Dar pentru că există întodeauna un dar, am găsit în gama produselor de la Zepter, un vas strecurătoare, ce se așează simplu deasupra unui alt vas din aceeași gamă, având posibilitatea de a găti la aburi mai multe categorii de alimente în același timp, fără ca acestea să împrumute mirosul.
Ieri am scos cele două vase și le-am dat o singură temă lejeră:
Curcan cu salată de sfeclă și sos de iaurt
Ingrediente:
- 2 pulpe de curcan + 1/2 dintr-un piept
- 1 crengută rozmarin
- 2 linguri muștar franțuzesc
- sare
- piper
- 5-6 căței de usturoi
- 2 linguri ulei măsline
- 1/2 lămâie
- 1 linguriță fulgi ardei roșu (dulce)
- 2 sfecle roșii
- 2 cepe eșalotă (mărime mică)
- iaurt + 4-5 căței de usturoi
- ceapă verde (opțional)
- un strop oțet balsamic
Modalitate de preparare:
Carnea bine spălată și curățată, apoi ștearsă cu prosoape de hârtie se așează într-un vas în care urmează a fi masată cu sare și piper. Cățeii de usturoi, feliați se răspândesc printre bucățile de carne, la pulpe de preferat a fi folosit usturoiul pe sub piele.
Se adaugă muștarul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, fulgii de ardei și crenguța de rozmarin, iar cu mâinile se amestecă ingredientele pentru a fi distribuite pe toată suprafața.
Vasul, acoperit cu folie, l-am lăsat timp 4 ore la rece pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Înainte de a începe treaba, am curățat sfecla de coajă și am tăiat-o rondele, nici prea subțiri, nici foarte groase, iar împreună cu ceapa curățată de coajă le-am adăugat în vasul principal, după ce acesta a fost preîncălzit pentru aproximativ 2 minute. Vasul Zepter are un capac cu termocontrol care prin culorile folosite vă ajută să estimați când acesta este destul de fierbinte pentru ca ingredientele să fie adăugate.
Peste sfeclă am adăugat 50 de ml de apă, am adăugat vasul tip strecurătoare și în el carnea de curcan aromatizată.
Am pus capacul inteligent care în funcție de culoarea indicată îmi dă de înțeles în ce stadiu se află preparatul, în ideea în care important este să gătești la temperaturile corecte, iar culoarea verde îți oferă siguranța că mâncarea ta este gătită corect și nu se pierd proprietățile.
Am lăsat pe foc pentru aproximativ 1 oră, în funcție de carne acest timp poate fi mai mare, însă eu am gătit la foc mic, cu răbdare.
Când carnea este gata, ea se va se desprinde ușor de pe os, bucata de piept s-a gătit mult mai repede, deci puteți folosi doar piept, eu am vrut neapărat și pulpe pentru că sunt mai gustoase și mă duceam cu gândul la un fel de rasol ce merge cu hrean :-).
Sfecla, am tăiat-o cuburi și într-un castron de salată, am amestecat-o cu un strop de oțet balsamic și ceapă verde.
Pentru carne am meșterit repede câțiva căței de usturoi făcuți pastă și cu iaurt!
S-a făcut și de un pachet 🙂 #tucemanancilabirou
Pentru birou bineînțeles că trecem peste partea cu usturoiul, dar merge iaurt simplu.
Nu am crescut cu vasele Zepter deși aș fi avut posibilitatea asta, pentru că mama le-a achiziționat de foarte mult timp, doar că le ținea în cutie, nu știu, probabil pentru zestre, m-am măritat, am devenit și mama iar vasele tot în cutie stăteau, așa fac mamele, pun totul la păstrare. La un moment dat m-am gândit că e ok și dacă i le va da Alexiei (glumesc).
Cum mai bine mai târziu decât niciodată, m-am trezit cu a mea mamă că a scos totul la bătaie, vasele mai mari le-a păstrat ea, iar mie mi-a dat ceva mai potrivit ca pentru o familie mică, apoi când am aniversat 1 an de blog și-a dat seama că un cadou frumos și potrivit ar fi tot o oală, una de generație mai nouă, dar folosind aceeași filozofie.
Să tot fie astfel de cadouri!
Cu drag,
D
Razvan
Geniala reteta! Zilnic gatesc in vasele Zepter si consider ca sunt alegerea cea mai sanatoasa pentru familia noastra!
danielaniculi
Asa este, Razvan! Ce imi place cel mai mult la sistemul Zepter, nu doar ca poti gati sanatos, ci faptul ca poti avea control asupra temperaturii si preparatele se gatesc cu circuit inchis! Te mai astept pe blog pentru mai multe idei speciale pentru vasele Zepter 🙂