Uleiul de cocos este un distrugator puternic de tot felul de microbi, virusuri si ofera corpului grasime de inalta calitate, esentiala pentru o sanatate optima.
Uleiul de cocos este unul din putinele alimente clasificate ca si „super aliment”. M-am gandit sa ma documentez pentru acest articol, dupa ce cativa prieteni dragi au tinut cont sa isi cumpere un borcan minunat cu ulei de cocos dar pe care l-au uitat pe raft asteptand ziua in care va fi folosit, intrebandu-ma sincer : „Dana, cum sa il folosesc, ca de 3 luni de cand l-am cumparat nu l-am deschis ” Really? Eu mananc zilnic cate o lingurita, pe langa cantitatile folosite in mancare.
Asa ceva nu se poate dragilor, uleiul de cocos are o combinatie unica de acizi grasi ce poate avea efecte pozitive profunde asupra sanatatii, printre care pierderea in greutate, imbunatatirea functiei cerebrale si diverse alte beneficii uimitoare.
Uleiul din nuca de cocos este considerat a fi cel mai sanatos ulei pentru gatit, pentru ca acesta a fost mult mai putin prelucrat decat majoritatea uleiurilor, insa beneficiile uimitoare ale acestuia trec dincolo de bariera bucatariei. Stiati ca este un produs cosmetic uimitor?! Sau ca poate fi folosit la curatare? Sau ca este utilizat si pentru sanatatea animalelor de companie?
Secretul acestui ulei consta in faptul ca acesta contine 50 % acid lauric care are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice. Aceste proprietati combinate ii ofera uleiului din nuca de cocos posibilitatea de a fi un agent de curatare foarte bun sau un produs de frumusete delicat.
Utilizarea uleiului din nuca de cocos pentru frumusete:
- Hidrateaza-ti pielea cu cocos. Foloseste ulei din nuca in locul cremelor hidratante iar pielea ta se va simti catifelata si hidratata pe parcursul zilei. La inceput ti se poate parea gras insa se absoarbe foarte rapid in piele.
- Gomaj natural. Se amesteca ulei de cocos cu zahar in parti egale, asa ati obtinut un amestec cu care veti putea exfolia pielea la dus.
- Relaxarea din cada. Cred ca 9 din 10 femei au o pasiunea pentru baile lungi si relaxante, insotite de vin rosu sau sampanie, in care mintea se odihneste si corpul se relaxeaza. Adauga 1-2 linguri cu ulei de cocos in cada si lasa-te purtat de mirosul tropical in timp ce pielea ta devine catifelata.
- Unghii frumoase si ingrijite. Maseaza cuticulele cu o cantitate mica de ulei de cocos si ai grija sa practici acest obicei in fiecare seara.
- Masca de par. Se amesteca ulei de cocos cu miere de albine, se aplica pe par si se lasa sa actioneze 30 minute, dupa care se spala ca de obicei. Acizii grasi din ulei vor ajuta la hidratarea firelor de par si a varfurilor despicate. Cu toate ca cea mai eficienta masca de par este prin aplicarea uleiului de cocos de la radacina, ce va fi lasat sa actioneze pana la 14 ore, insa atunci cand timpul nu ne permite acest interval, orice metoda este potrivita decat deloc 🙂
- Uleiul de cocos aplicat pe un disc demachiat, ajuta la indepartarea impuritatilor si la curatarea tenului printr-o modalitate catifelata. Dupa acest procedeu se foloseste un prosop umed pentru indepartarea uleiului si se spala tenul in mod obisnuit. Tehnica ce are succes chiar si cu rimelul rezistent la apa!
- Ingrijirea tenului acneic. Asa cum am spus mai sus, uleiul de cocos contine acid lauric care are proprietati antimicrobiene, astfel incat aplicat pe piele lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza aparitia acneei. Aici actioneaza si un consum regulat al uleiului, cu lingurita in cafea, ciocolata raw, omleta, smoothie.
- Reduce ridurile. Pam pam, asta da problema delicata atat a doamnelor cat si a domnilor, ridurile, dar are grija uleiul de cocos care este bogat in antioxidanti si lupta impotriva radicalilor liberi. Ajuta la prevenirea si reducerea ridurilor, prin putin masaj in jurul ochilor inainte de culcare.
- Sanatatea scalpului. Pentru cei cu un scalp sensibil, uleiul de cocos ajuta la obtinerea unui scalp curat si fara probleme.
- Dupa expunerea la soare, poate avea efect calmat! De evitat o expunere solara prelungita sau in orele de risc crescut, insa daca ai sensibilitatea la soare, uleiul de cocos poate fi folosit pentru a pastra pielea calma si hidratata.
- Repet ca are proprietati antibateriene si antifungice, care ajuta la calmarea mancarimilor pielii cauzate de eczeme.
- Masajul.Cea mai simpla si naturala modalitatea de a ii oferi corpului un masaj aromat este prin folosirea uleiului din nuca de cocos. Eu folosesc un ulei de uz cosmetic, este absolut divin.
- Pasta de dinti. Amestecand ulei de cocos cu bicarbonat de sodiu se obtine o pasta de dinti eficienta.
Acestea sunt utilizari din sfera cosmetica, pe langa ele sunt importante beneficiile consumului intern.
Pentru a creste beneficiile acestui super aliment, cea mai simpla modalitate este consumul zilnic. Un truc simplu pentru a consuma cu regularitate uleiul din nuca de cocos este administrarea a 1-2 lingurite in cafea sau smoothie-ul preferat.
Alte preparate in care uleiul de cocos ofera o aroma irezistibila:
Cum ne mai ajuta consumul de ulei de cocos?
- ajuta la scaderea colesterolului
- stabilizeaza nivelul zaharului din sange
- imbunatateste sistemul imunitar
- te elibereaza de stres
- promoveaza sanatatea inimii
Personal folosesc un ulei de cocos ecologic, alegerea pe care o recomand oricui!
Pentru ca nu este usor sa alegi uleiul de cocos si pentru ca nu tot ceea ce gaseste in comert este cea mai buna alegere, indraznesc sa va dezvalui locul de unde imi refac stocul cu acest super aliment pentru, mai exact Republica Bio. Cantitati incepand cu 250 de grame pana la 1400 de grame, sa puteti alege ce vi se potriveste cel mai bine.
Sa fiti sanatosi!
In partea a doua vom discuta despre intrebuintarile uleiului de cocos in gospodarie.
Tania
Am încercat și eu un tratament foarte eficient cu ulei de cocos pentru păr. Sunt foarte mulțumită mai ales pentru că l-a făcut mai catifelat după vopsire: https://goo.gl/zlzTOb.