Intotdeauna, cand merg lesinata de foame la restaurant, am talentul sa comand cateva minuturi, ceva usor pana vine mancarea, dar este regula ca tot de atatea ori mananc aperitive pana ma satur.
Am o pasiune pentru bruschete si nu cred sa fi avut vreo petrecere fara clasicele bruschete cu rosii sau cu somon.
Cel mai mare avantaj este ca sunt usor de preparat și mai toata lumea le adora, asa ca orice combinatie veti gasi, bruscheta este de baza pentru un aperitiv satios.
Mai nou, am inceput sa mancam bruschete langa o supa crema. Cand a fost supa crema de ciuperci, hop si o bruscheta cu ciuperci si usturoi, cand a fost supa de rosii la fel. Prin frecarea feliilor de paine cu usturoi, veti observa ca si supele au un gust mai intens decat daca ar fi consumate ca atare.
Va imaginati ca atunci cand spun bruscheta, ma refer strict la jumatate dintr-o felie de paine toast, considerata 1 portie pentru 1 persoana 🙂
Mai jos am doua tipuri de bruschete, cele cu rosii cherry si bruschete cu guacamole si prosciutto.
Toate cantitatile sunt de ajuns cam pentru 6-8 persoane, atat la cele cu rosii cat si la cele cu prosciutto.
Ingrediente pentru bruschete cu rosii:
- 8-10 rosii cherry ( rosii, galbene, doar rosii sau doar galbene)
- jumatate de avocado
- 10-15 g branza de capra
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita ulei masline
- 1-2 catei usturoi
- oregano
- 3-4 felii de paine
Ingrediente pentru bruschete cu prosciutto si seminte de pin:
- jumatate de avocado
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita ulei masline
- 1-2 catei usturoi
- oregano
- 3-4 felii de paine
- 6 felii prosciutto
- 1 lingura seminte de pin
Mod de preparare:
Pentru inceput ar fi de mare ajutor sa preincalziti cuptorul la 180 de grade.
Apoi spalati rosiile, taiati-le in jumatate si puneti-le intr-un castron. Adaugati branza maruntita, un praf de sare dar nu prea mult daca e si branza sarata, stropiti cu putin ulei de masline, apoi acoperiti bolul si lasati-l la frigider pana cand terminati de pregatit painica.
Eu am folosit o paine clasica, tip franzela , insa cu o coaja destul de crocanta si din faina de secara.
Am feliat painea apoi fiecare felie am impartit-o in jumatate.
Feliile de paine se aseaza intr-o tava de cuptor, apoi le stropiti cu putin ulei de masline si presarați oregano.
Tava se introduce la cuptor (la 180 de grade), unde in aproximativ 5 minute painea ar trebui sa prinda o textura crocanta. Deci, crocanta, nu arsa, am mai mentionat acest detaliu si la supa de ciuperci. Este extrem de important ca painea sa nu fie arsa, iar daca se intampla sa miroasa ” frumos” dintr-o data, atunci e clar, painea se arunca si repetati operatiunea.
Nu as vrea sa fiu foarte dura, dar nu am incotro si o zic verde in fata ca arsura este cancerigena…
Cand painea este gata, luati fiecare felie si frecati-o cu usturoi, usturoiul va intra imediat in paine, moment din care mirosul va fi unul senzational. Se poate sa exagerez, recunosc, dar eu iubesc supa crema de usturoi, asa ca va dati seama 🙂
Dupa ce ati finalizat cu painea si spun asta pentru ca daca ar fi sa va apucati de guacamole, aveti toate sansele sa nu scoateti tava la timp din cuptor. In plus nu este un aperitiv care se serveste cald, deci nu ne grabim.
Pentru guacamole, mai mentionam curatatul de coaja si scoaterea samburelui ?
Neeh, stim asta, suntem destul de mari si destepti, asa ca pasul asta e floare la ureche. Am mai vorbit eu despre avocado intr-o reteta mai veche.
Scoatem pulpa de la jumatate de avocado, iar cealalta jumatate o stropim cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze.
Punem pulpa intr-un castron/ farfurie si pasam cu furculita pentru a se simti mai bine textura fructului de avocado.
Adaugam 1 lingurita cu ulei de masline si inca una cu zeama de lamaie, amestecam inca putin si gata operatiunea.
Cate 1 lingurita de guacamole pe fiecare bucata de paine este de ajuns.
Adaugam cate 1 lingura cu rosii insa fara zeama pe care au lasat-o. Pe aceea o puteti savura separat cu putin miez de paine proaspata, ahh ce deliciu, tare imi aminteste de salatele de vara pe care le facea mama si ne bateam pe zeama care ramanea in bol.
Si gata bruschetele cu avocado si rosioare.
Folosind aceeasi tehnica pentru feliile de paine si guacamole, schimbam rosiile cu prosiutto si seminte de pin.
Dupa tot ce inseamna aromatizarea feliilor de paine cu usturoi, peste care adaugam cate 1 lingurita cu guacamole, adaugam aproximativ jumatate de felie de prosciutto pe care o rupem cu mana.
Semintele de pin le-am maruntit si le-am presarat deasupra fiecarei bruschete.
Aperitivele gustoase si salvatoare pentru orice party sau intalnire cu prietenii, da la fel de potrivite si pentru micul dejun din weekend cand timpul este mai preietenos 🙂
Va sugerez sa completati masa cu un platou cu branzeturi, de la cascaval maturat pana la branzeturi cu mucegai/fructe confiate.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns