Fulgi de ovaz, faina de migdale, prune si nelipsita scortisoara, cam acestea sunt ingredientele pentru un desert foarte aromat.
Este un desert simplu de realizat in care puteti folosi fructele preferate. Eu am ales o varianta cu faina de migdale si fulgi de ovaz ceea ce ne-a oferit o textura crocanta.
Nu prea am obiceiul sa fac prajituri grele cu multe fructe, adica prefer sa le pastrez pentru budinci raw, lipsite de vinovatie, asa ca va trebui sa recunosc ca a fost pentru prima oara cand am mancat crumble.
Toata vara m-am lovit de aceasta reteta pe mai toate blogurile culinare pe care le urmaresc, fie ele de pe la noi sau din afara si asa am tras concluzia ca e ceva ce merita incercat, ma rog, ca e musai sa imi imbogatesc rubrica deserturi cu ceva de sezon.
Ca pentru prima zi de toamna, incepem cu un desert pe baza de prune 🙂
Este un desert ce se preteaza foarte bine atunci cand aveti musafiri, insa poate fi consumat si la micul dejun sau luat la pachet desigur.
Ingrediente crumble cu prune si fulgi de ovaz:
- 1 kg prune
- 1 lingura miere de albine
- 2 lingurite scortisoara
- sucul de la jumatate de lamaie
- 250 g fulgi ovaz
- 40 g faina migdale
- 30 g ghimbir
- 150 g unt
- 2 linguri zahar de cocos ( atat am eu in casa, voi folositi ce doriti )
Modalitate de preparare crumble cu prune si fulgi de ovaz:
Stiti poezioara aceea cu pisicuta pis-pis-pis/ te-am visat azi noapte in vis/ te spalam/ te pieptanam/ funda rosie iti puneam 🙂 ?
Cam asa incepem noi aceasta reteta. Cu prunele. Le spalam, le curatam, samburelul aruncam si cu miere le rasfatam.
Apoi dam drumul cuptorului la 200 de grade pentru a fi totul pregatit.
Punem prunele intr-un vas termorezistent, iar intr-un bol separat, amestecam mierea de albine, sucul de lamaie, faina de migdale si scortisoara.
Amestecul obtinut il turnam peste prune si le amestecam pentru a distribui pe toate fructele din vas.
Fulgii de ovaz i-am maruntit cu ajutorul unui tocator electric, un electrocasnic minunat pentru aceasta operatiune. Pulsati pana ajungeti la textura taratelor de ovaz , apoi adaugati zaharul.
Taiati untul in cuburi si adaugati-l peste ovaz impreuna cu ghimbirul taiat bucatele, apoi continuati sa pulsati pana veti avea un amestec sfaramicios. In 2 minute amestecul ar trebui sa fie gata.
Repartizati compozitia obtinuta peste fructele din vas.
Introducem vasul in cuptorul preincalzit si lasam aproximativ 45 minute sa se coaca. Veti vedea cum incep prunele sa palpaie iar fulgii de ovaz vor capata o textura crocanta, ceea ce va fi echilibrul intre blatul de prune dulce si zemos si crusta de ovaz.
Ta-naaa, am dreptate ca e simplu? La cele mai multe retete, denumirea este complicata, in rest este simplu ca buna ziua, iar gustul divin.
Dupa cele 45 minute, lasam vasul sa se raceasca pentru circa 15 minute, apoi servim.
Am savurat pana la ultima firimitura, iar altii mai muncitori din familie si-au luat si la pachet 🙂
Sa serviti cu pofta!
Nicole
O combinatie minunata de ingrediente! Arata foarte bine! 🙂
danielaniculi
Hei, multumesc.
Ma gandesc sa il prezint si in alte combinatii, usor traznite 🙂 .
Illy
Cel mai bun desert multumim de reteta.
In loc de ovaz ,am avut o punga de musli bio cu de toate fructele, ovaz si alune( l-am dat prin rasnita sa poata papa si bebe si nu am mai adaugat alt indulcitor ) , a iesit bestial .
danielaniculi
Minunata ideea cu musli!! Ma bucur din suflet ca a iesit bun si ca s-a bucurat si piticul de acest desert 🙂 Zi splendida sa ai in continuare!
Lazăr Janette
Bună, Daniela!
Cel mai bun crumble… ❤️
Mulțumesc!
danielaniculi
Buna! Cat ma bucur sa aud asta!! ❤️❤️