Supa crema e devenit intr-un timp foarte scurt preferata sotului, motiv pentru care inca ma intreb cand a trecut de la ciorba din coada de vita cu mult bors la o crema cu de toate.
Daca ati poposit pe aceasta pagina, ma gandesc ca impartasim aceleasi gusturi si aceeasi slabiciune pentru retete rapide si gustoase. Adevarat?
Stiti momentul acela cand deschizi frigiderul, te panichezi pe moment, te uiti la ceas si in secunda urmatoare suna telefonul ca un fel de supriza si realizezi a trecut ziua, cineva e pe drum spre casa si te intreaba cu glas tare: ce mancam?
Sunt cateva zile in care reusesc sa ma panichez, pentru ca al meu e rau de foame, rau tare de tot. De aceea incerc sa am mereu in casa chestii pe care sa le fierb la foc automat, sa le trec prin blender, sa le asezonez cu condimente pompoase si gata.
Reusesc sa il dau pe spate cand ii spun ca am pus in supa : turmeric, garam masala, scortisoara, oregano, boia sau piper cayenne. Sunt cuvintele cheie, aproape ca lintea nici nu mai conteaza in aceasta ecuatie, pentru ca l-am hipnotizat deja cu explozia de culoare si arome.
Sfat: Folositi cuvinte marete, cu impact, barbatii vor fi impresionati, eventual lasati de inteles ca au efect afrodisiac.
Supa aceasta de linte, crema de linte mai corect spus, este absolut fantastica, insa va recomand sa folositi linte bio.
Din cantitatile folosite veti obtine undeva la 6 portii, intr-un timp de preparare de 45 de minute.
Ingrediente supa crema de linte:
- 230 g linte rosie
- 2 morcovi ( marime medie )
- 3 catei usturoi
- 1 l apa
- 1 ardei rosu
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa
- 1/2 lingurita turmeric
- 4-5 linguri pasta de tomate
- 1 lingurita menta
- 1 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 foaie dafin
- sare dupa gust
- lamaie
Modalitate de preparare supa crema de linte:
Spalam lintea in cateva ape, peste acest pas nu trecem niciodata. O puteti pune intr-o sita si se spala foarte bine sub jet de apa rece.
Cat timp ne ocupam de linte, punem apa la fiert si imediat ce aceasta atinge punctul de fierbere, adaugam lintea spalata, morcovii taiati rondele, ceapa, usturoiul, ardeiul tocat, pasta de tomate si uleiul de masline.
Am folosit o oala Zepter care mi-a crescut cumva timpul de fierbere, dar indiferent ce vas veti folosi, acoperiti cu un capac si lasati asa sa fiarba 15 minute.
Adaugati dupa aceea restul condimentelor.
Cumva metoda clasica spune sa sotati mai intai legumele si condimentele in ulei de masline pentru 5 minute dupa care sa adaugati apa si lintea. Daca doriti inversati procedura, gustul e acelasi, doar ca eu prefer sa nu prajesc chiar asa tot timpul si mai ales la o supa sanatoasa cum este aceasta.
Am adaugat condimentele? Perfect.
Punem capacul la loc si mai lasam pentru inca 30 de minute, la foc potrivit si daca ai noroc ca sotul sa munceasca in celalat capat al Bucurestiului, supa va fi numai buna cand ajunge :).
Trecem totul prin blender pana obtinem consistenta dorita, o crema fina si catifelata. Nu inainte de a scoate foaia de dafin.
Servim supa fie asa ca atare cu un strop de zeama de lamaie, insa daca vrei sa il dai gata, trage repede 1 felie de paine la tigaie cu un strop de ulei de masline, presara putin oregano si voila, masa-i gata si gustoasa.
Daca aveti la indemana apio, va recomand sa adaugati o tija, ii va oferi si mai multa aroma. Daca ati adaugat alte chestii interesante astept sa imi impartasiti ideile voastre.
Cu drag,
Daniela
Cami
Merci pentru idee! Hai ca fac si eu azi. Am niste linte verde 😉
Cami
Supa cu linte am mai facut, dar ieri, plecand de la reteta ta, am vrut sa fie crema. Asa ca am facut crema cu linte verde: 200 g linte si 1L apa, plus legumele indicate de tine. A iesit aproape ca un piure, dar a fost buna 🙂 Oare daca as fi pus linte decorticata, rosie ar fi iesit mai…supa? O sa mai experimentez cu mai multa apa sau cu linte rosie 😉
danielaniculi
Buna, Cami! La cantitatile folosite de mine si enumerate in reteta, a iesit cumva tot o crema. Poti adauga mai multa apa daca ti s-a parut foarte consitenta, doar ca sincera sa fiu cred ca are legatura si cu faptul ca ai folosit linte verde care are bobul mai mare.
Cel mai bine ar fi sa adaugi o cantitate mai mare de lichid, sa scoti legumele intr un castron atunci cand sunt fierte si adaugi lichid pe masura ce pasezi cu blenderul, orientandu-te astfel cat de consistenta doresti sa fie. Chiar voi testa si eu cu linte verde si iti spun ce mi-a iesit ☺️ . Pupici
Anonim
Foarte buna la gust, dar e nevoie de mai mult lichid dupa parerea mea(chiar si 2l). Asa ajunge mai mult sub forma de pireu sau mancare pisata de linte. Multumesc pentru reteta!
danielaniculi
Ma bucur ca a iesit gustoasa 🙂
Mie imi place sa fie mai consistenta supa, dar nici prea consistenta e bine daca ati adaugat mai mult lichid 🙂
Mihaela
Super idee, mulțumesc de rețetă, mi s a părut mult 4-5 linguri de pasta de tomate, am pus doar 2 roșii. Pupicei, mulțumesc pt meniul de post. Datorita ție am instalat și aplicația Lidle
danielaniculi
Yey!! Da, e importat ca fiecare sa adapteze si in functie de preferinta fiecare reteta. Ma bucur mult ca iti sunt de ajutor propunerile mele, e cea mai mare bucurie pentru mine! Sarbatori cu bucurie si recunostinta
Andreea
Supa de linte rosie este și preferata noastra.
La fel o pregătesc și eu dar nu am folosit toate condimentele din lista ta. Le voi încerca. 😉
Noua ne mai place sa o servim cu puțin parmezan deasupra iar uneori înlocuiesc ceapa cu prazul.
E delicioasa oricum! 😉
Mulțumim pentru idei!
danielaniculi
Mmm, ce bine suna si cu praz. Fan praz si aici, adevarul este ca la capitolul topping te poti juca in zeci de variate pentru a descopeir solutia castigatoare 🙂