Turmerciul se folosește în mod normal la preparate gătite pentru a da gust, aromă și savoare, dar nu este o regulă, iar rețeta de astăzi vă invită să descoperiți cu adevărat gustul turmericului.
Laptele vegetal servit sub această modalitate, nu doar că are efecte calmate dar este și extrem de nutritiv, fiind ideal pentru a fi adăugat într-un smoothie la micul dejun pentru un start hrănitor al zilei.
Turmericul are un gust foarte îndrăzneț, ușor picant, astfel că trebuie să îl iubești ca să îl poți accepta. Recomandarea mea este să adaugi o lingură cu miere de albine.
Când eram mică, mama obișnuia să îmi pregătească o cană cu lapte cald înainte de culcare pentru a avea un somn liniștit, nu știu dacă avea sau nu efect însa acum de fiecare dată când întâmpin dificultăți în ceea ce privește somnul, îmi amintesc de metoda mamei și îmi pregătesc lapte cald, doar că acum laptele este vegetal, preparat în casă.
Ingrediente:
- 200 g migdale crude
- 1 l apă filtrată
- turmeric (1/2 linguriță la 300 ml lapte)
Modalitate de preparare:
Pentru a prepara laptele de migdale eu folosesc un storcător cu ax melcat, însă se poate folosi și un blender de mână clasic, doar că după preparare este nevoie ca laptele să fie trecut printr-o sită fină pentru a îndepărta pulpa.
Înainte de a prepara laptele trebuie să știți că migdalele au nevoie de 8 ore de hidratare (minim) În storcător se adaugă câte o lingură de migdale (hidratate) și câte o ceașcă de apă, alternativ, până când ingredientele se epuizează.
Când laptele este gata, se transferă într-o sticlă și se păstrează la frigider. La mine se consumă în 3 zile, așa că nu știu cât poate rezista, de aceea nici nu fac foarte mult o singură dată.
Laptele vegetal îl folosesc la smoothie-uri, îl adaug în cafea sau pur și simplu beau o cană cu lapte cald în care presar 1/2 linguriță pudră de turmeric, cantitatea de turmeric o puteți modifica după bunul plac.
La 300 ml, 1/2 de linguriță, mie personal mi se pare de ajuns.
Calitatea pudrei de turmeric este foarte importantă pentru a beneficia de proprietățile pe care le are, de aceea o alegere cât mai organică este de preferat. La Republica BIO am găsit un produs original din India.
Turmericul este antiseptic, antibacterial și este cunoscut ca antibiotic natural, care intern poate ajuta la curățarea intestinelor și luptă împotriva răcelilor, iar extern poate curăța pielea.
Pentru a crește proprietățile turmericului, adăugați în băutura preparată, 1 lingură de ulei de cocos și eventual piper, toate aceste ingrediente lucrează ca într-o echipă, crescând beneficiile fiecăruia.
Cu drag,
D
Hello, Niculicea! N-am inteles din descrierea pasilor pentru prepararea laptelui: DUPA inmuierea migdalelor pui cate o lingura de apa alternativ cu una de migdale (inmuiate) in blender? Sau pui migdalele direct la inmuiat in blender folosind aceasta procedura? Ca, daca ai un litru de apa, asta inseamna muuuulte linguri, si nu prea iese la socoteala alternanta „pana se termina ingredientele”… Adica ai mult mai multe linguri de apa decat de migdale…
Ola, my friend! Am recitit și eu acum și îmi pare rău că se înțelege că și apa tot cu lingura :D! Dacă folosești storcător cu presare la rece se pune câte 1 lingură de migdale și câte 1 ceașcă cu apă. Dacă folosești blender, le combini pe toate de la început (musai să fie migdalele hidratate) le zăpăcești la viteza cea mai mare, apoi le treci prin sită pentru a îndepărta pulpa. O să inserez treaba cu ceașca și direct în rețetă :)))) Te pupa Niculicea
Buna! Ce robot ai folosit pentru a obtine laptele?
Buna, Carmen. Pentru laptele vegetal e nevoie de un storcator cu ax melcat, cum este More Juice Press de la Zepter sau Kuvings.
Imi poti spune, te rog, de und el-ai luat pe cel de la Zepter? Multumesc:)
Sediul lor este in Bucuresti- Bulevardul Unirii 72, București, dar iti pot oferi si doua adresa de email la care sa ceri o oferta, alina.dumitru@zepter.ro sau ramona.oprea@zepter.ro! La storcatorul lor am facut si inghetata vegana, in loc de blender, pentru ca are o sita speciala pentru asa ceva. 🙂 Sunt foarte curioasa cum o sa ti se para!
Buna! Migdalele le decojiti inainte de preparare?
Buna ziua, eu folosesc un storcator cu presare la rece si nu le decojesc.