Astăzi am făcut 3 cele mai mișto maioneze vegane, perfecte pentru perioada postului sau pur și simplu pentru cei ce au adoptat o dietă vegetariană dar vor să se bucure în continuare de preparate tradiționale precum salata de bouef sau vinete cu maioneză, salată de crudități cu maioneză.
Am preparat 3 tipuri de maioneză, în care ingredientele de bază sunt complet diferite între ele, de la gust, textură, proprietăți, până la costuri.
Diferite, însă cu un singur lucru în comun, toate se fac la fel de repede!
Maioneză de caju:
- 100 g caju (hidratat pentru minim 3 ore)
- 60 ml ulei (avocado, in, măsline)
- 60 ml apă
- 1 lingură suc lămâie
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță muștar
- 1 cățel de usturoi
- 1/2 linguriță pudră de turmeric
Modalitate de preparare:
Pentru a vă apuca de treabă tot ce mai aveți nevoie este un blender care să transforme amestecul de ingrediente în câte o pastă cremoasă, o maioneză gustoasă, cu un minim de efort.
Da, cum spuneam, se amestecă toate ingredientele într-un singur recipient și cu blenderul veți obține în câteva secunde maioneza de caju.
Eu am folosit-o pentru o salată de crudități, iar rețeta completă o găsiți aici.
Maioneză de avocado:
Ingrediente:
- 2 avocado (bine copți)
- 3 linguri ulei măsline
- 2 linguri suc lămâie
- 2 linguri apă
- 1/2 linguriță sare
Modalitate de preparare:
Dificil, se curăță avocado de coajă și se îndepărtează coaja.
Amestecate toate ingredientele într-un singur recipient, se trece cu blenderul prin ele și hocus pocus, gata maioneza.
Genială pentru ouă benedict de exemplu.
Maioneză de tofu:
Ingrediente:
- 1 cutie tofu în saramură (300 g)
- 3 linguri ulei de măsline sau alt ulei vegetal
- 2 linguri zeamă lămâie
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță muștar Dijon
- dacă doriți o maioneză mai dulce, puteți adăuga 1 linguriță sirop agave
Modalitate de preparare:
Tofu se scurge de excesul de lichid și se clătește sub jet de apă rece, apoi se transferă într-un recipient împreună cu restul ingredientelor.
Treceți cu blenderul la viteză mare și în câteva secunde totul este transformat într-o pastă cremoasă. A fost maioneza perfectă pentru o salată de bouef dietetică și de post.
Micul meu ajutor din bucătărie, Dl. MixSy, s-a ocupat ca totul să se transforme repede.
Cu drag,
D
Ana V
Care din cele 3 o utilizezi cel mai des? Cea de Caju este grrtoasa?
danielaniculi
Avocado pt ca este cea mai rapida 🙂
Loredana
Bună, mă bucur că am găsit aceste rețete, te rog frumos să-mi spui și alte sugestii de combinații cu aceste maioneze(dietetice) Mulțumesc frumos.
danielaniculi
Ma bucur tare! Cum mai descopar altele sa fii convinsa ca le scriu si le impartasesc cu voi! Sa imi spui care dintre cele 3 ti se pare cea mai gustoasa 🙂