Mi s-a spus că nu fac eu prea des astfel de deserturi, dar atunci când fac sunt emoție pură. Bănuiesc că eu sunt emoția, iar desertul doar mă completează 🙂 Atât mi-a spus după ce a gustat din desert, urmat de un lung mmmm, daaa, așa da.
Tu ai putea refuza o tartă ce are ca umplutură o cremă de vanilie fină și catifelată? O tartă care combină 3 texturi incredibile dar care împreună reușesc să îți provoace orgasm culinar.
Un desert ca o mângâiere, care îți alintă papilele gustative și te faci să te îndrăgostești definitiv și irevocabil.
Hai cu mine să conturăm povestea!
Ingrediente aluat dulce:
- 125 g unt nesărat, la temperatura camerei
- 90 g zahăr tos
- 1 ou mare
- 250 g făină
- 1 linguriță sare de mare
Ingrediente pentru cremă:
- 480 ml lapte integral
- 100 g zahăr
- semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
- un parf de sare
- 3 gălbenușuri
- 3 linguri + 1 1/2 linguriță amidon de porumb
- 40 g unt nesărat, tăiat cuburi
Ingrediente pentru topping:
- 2 pere, curățate
- 3 linguri vin roze (opțional)
- 30 g ghimbir, dat pe răzătoare
- 1/2 linguriță scorțișoară
- sucul de la 1 lămâie
- 20 g unt
- 2 linguri zahăr brun
Modalitate de preparare aluat:
Se combină untul cu zahărul într-un robot de bucătărie și se mixează până când se omogenizează. Adăugăm oul și mixăm pentru încă 30 de secunde, apoi turnăm făina și amestecăm până când compoziția începe să se lege, câteva secunde.
Dacă aluatul este prea uscat, adăugați 1 lingură de apă foarte rece.
Compoziția se răstoarnă pe blatul de lucru și se modelează o bilă gingașă și drăgălașă care se ține la rece 30 de minute.
(Cât timp aluatul este la rece ne putem ocupa de crema de vanilie, vedeta acestei rețete, vedetă ce vine direct de la Martha Stewart, astfel încât desertul nu poate fi decât un succes total)
Dacă au trecut cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și întindem din el o foaie pentru a acoperi suprafața unei tăvi de tartă cu diametrul de 23 cm. Se coace la 180 de grade, acoperit cu hârtie de copt și boabe de fasole/năut/orez, timp de 25-30 de minute.
Dacă aluatul se rupe când încercați să îl întindeți înseamnă că a stat prea mult la frigider, dacă se lipsește foarte tare atunci înseamna că nu a stat suficient la rece.
Modalitate de preparare cremă de vanilie:
Laptele împreună cu semințele de la jumătatea de păstaie de vanilie, 50 de grame de zahăr și sarea se pun la fiert într-o cratiță la foc mic spre mediu, amestecând frecvent cu un tel pentru a distribui semințele.
Ouăle se combină cu restul cantității de zahăr și în amestecul rezultat se adaugă amidonul de porumb câte 1 lingură odată.
Cu ajutorul unui polonic, se toarnă lapte fierbinte peste amestecul de ouă, amestecând continuu.
Amestecul se toarnă în cratiță și se lasă la foc mare, amestecând constant timp de 2 minute, timp în care începe să fiarbă și să aibe o consistență groasă. La final se încorporează untul iar crema este gata.
Transferați crema într-un castron și acoperiți cu o bucată de folie alimentară pentru a preveni formarea crustei. Se lasă la frigider minim 2 ore înainte de a fi folosită.
Pentru topping am folosit două pere, nu foarte coapte, pe care le-am lăsat 2 ore la frigider după ce le-am stropit cu suc de lămâie, vin, scorțișoară și ghimbir dat pe răzătoare. Amestecate toate aromele vor da perelor un aer misterios care va completa clasica cremă de vanilie.
Într-o tigaie am topit untul și am așezat felie cu felie perele scurse de amestecul de vin, lămâie și condimente. Am aruncat peste ele cele 2 linguri de zahăr brun și nu le-am caramelizat, doar le-am înmuiat puțin.
Aluatul rece se toarnă peste tarta lăsată să ajungă și ea la temperatura camerei, iar peste cremă adăugăm minunatele pere.
Nu mă pricep să fac un decor impecabil, mai ales când sunt și cu ochii pe ceas, dar cei mai cretivi cu siguranță vor avea cel mai aspectuos decor, gustul aproape că îndrăznesc să îl garantez!
Să vă iubiți mult 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns