Torturile raw îmi plac foarte mult, la fel și prăjiturile raw sau bomboanele, mai exact orice e pe bază de semințe/nuci și fructe proaspete, cu fel și fel de arome, de la mentă, cardamom, turmeric sau cocos, orice combinație îmi pare reușită.
Am mâncat în oraș deserturi raw mai mult decât am pregătit eu dar îmi doresc să adaug cât mai multe idei în această categorie de pe blog și să învățăm împreună cum să pregătim aceste deserturi sățioase și nutritive.
Încă în lună de iarnă (teoretic) am profitat de fructele de la congelator (păstrate din vară din grădina mamei) pentru un desert cu aspect de vară.
Din dragoste pentru deserturile raw și pentru voi, toți cei care sunteți alături de mine! Pentru că împreună facem ca acest blog să crească și să fie sursă de inspirație cu rețete simple, gustoase și sănătoase!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 300 g curmale hidratate 2 ore în apă caldă sau 6 ore în apă la temperatura camerei
- 2 linguri migdale măcinate
- 2 linguri fulgi de ovăz măcinați
- 2 linguri ulei nucă de cocos (după cum bine știți, cel mai bun și pe care îl folosesc de ani de zile este cel de la Republica BIO)
Pentru cremă:
- 300 g caju hidtratat timp de 8 ore
- 300 g zmeură și căpșune (se poate folosi mix de fructe de pădure congelat)
- 3 linguri miere de albine (siropul de agave sau arțar poate înlocui mierea)
- 50 g unt cacao (alegerea mea a mers către Republica BIO)
Pentru topping:
- fructe proaspete la alegere
- fulgi de cocos
- bobițe de cacao
Modalitate de preparare:
- Pentru blat, combinăm toate ingredientele într-un blender și pulsăm până când ingredientele sunt combinate și avem o compoziție care se leagă.
- Compoziția o răsturnăm într-o formă de tort cu diametrul de 20 cm și cu pereți detașabili. Aplatizăm și introducem vasul la congelator, până când crema este gata.
- Pentru crema de caju, se combină toate ingredientele într-un blender și când compoziția este una cremoasă se adaugă deasupra blatului.
- Tortul se lasă la congelator pentru minim 2 ore.
Știați că:
Unul din cele mai importante beneficii pentru sănătate ale untului de cacao este că îmbunătățește sănătatea pielii, stimulează sistemul imunitar, previne semnele de îmbătrânire și reduce inflamația?
Și că:
Ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire. Unul din motivele pentru care untul de cacao este un produs valoros constă în concentrația ridicată de compuși antioxidanți, benefici pentru organism, ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi în special pe piele.
Un alt tort raw cu gust intens de ciocolată este aici, într-un material unde am vorbit și despre beneficiile untului de cacao.
Cu drag,
D
Nicole
Tortul arata minunat, dar mi-au atras atentia mesajele, foarte frumoase 🙂
danielaniculi
De fapt ele sunt supor pentru pahare, dar mi-am făcut colțul meu de birou să fie cât mai vesel 🙂 și le-am dat altă întrebuințare! Tortul trebuie să îl și guști 🙂
Maria de la Republica BIO
Daniela, ne onoreaza mult recomandările tale. Iar rețetele și modul în care le prezinți sunt extraordinare! Îți mulțumim din suflet!
danielaniculi
Cu drag! Sunteți minunați 🙂
Marcus
Daniela. Spune mi te rog cate zile pot consuma si pastra un tort rawvegan?? Se poate tine si la frigider sau numai in congelator??
danielaniculi
Eu il portionez si il pastrez in congelator, dar se pastreaza foarte bine si la frigider (3 zile sigur nu pateste nimic) mai mult nu am incercat 🙂
Ramona
Buna, Imi poti spune ce robot de bucatarie/ blender folosesti? Sunt in cautarea blenderului „perfect” il vreau pentru supe creme, diverse pateuri si torturi raw vegane. Multumesc frumos!
Ramona Ene - Simion
Buna, Imi poti spune, te rog, ce robot de bucatarie/ blender folosesti? Iti urmaresc cu mare interes postarile sunt sura mea de inspiratie pentru gatit si am ramas fara ustensila de baza ( blenderul). Acum sunt in cautarea aparatului ” perfect”. Eu fac multe pateuri ( humus, guacamole etc) supe creme si mai nou torturi raw vegan. L-am incercat pe cel snickers, de ziua fetitei mele si a iesit delicios. Multumesc!
danielaniculi
Buna, Ramona! Eu trebuie sa iti marturisesc ca folosesc 3 tipuri de blendere. Unul vertical pt chestii simple, un piure rapid, un mousse vegan simplu, inca un blender pt smoothie-uri in care recipientul in care prepar este si recipientul din care pot servi bautura, iar pentru chestii mai complicate am un G21 Perfect blender, tipul de blender potrivit pt a marunti nuci, a prepara torturi vegane. tot il el pun si supele pentru ca are capacitate foarte mare si imi este foarte simplu. Pentru ce vrei tu cel mai probabil un Vitamix ar fi alegerea potrivita, insa este f scump din cate stiu. Daca te tenteaza sa stii ca si G21 se comporta minunat 🙂
Sorina
Salut, tortul arată minunat și aș vrea să-l fac pentru ziua fetiței mele, joi. Câte porții, aproximativ, ies din cantitățile astea? Mie mi-ar trebui pentru 15-17 persoane :))).
danielaniculi
Cred ca raspund tarziu, dar acum am gasit mesajul. Cam 15 portii cred ca ies, asa taiate moderat. Dar acum sa imi spui tu daca l-ai incercat, cate au iesit 🙂