Știi cât de minunat este sa ai un astfel de mic dejun la borcan? Să mai scoți un iaurt din frigider și să nu ai nicio grijă despre modalitatea de preparare.
Să te bucuri de beneficiile unui minunat mix de semințe și fibre, cu conținut scăzut de zahăr sau îndulcitori artificali și să fie preparat chiar de tine. Granola este alegerea cea mai rapidă pentru un mic dejun rapid și consistent sau o gustare în aceeași termeni.
Multă lume consumă cereale la micul dejun pentru că sunt ”sănătoase”, din păcate însă, toate cerealele din comerț au la bază cantități uriașe de zahăr procesat sau îndulcitori.
Musli sau granola au fost alegerea mea cel puțin în perioada sarcinii, 9 luni la micul dejun aveam același meniu, posibil acesta să fie motivul pentru care Alexia are acum sensibilitate la lactoză :). În perioada cu pricina nu mă documentam nici 10 %, consideram că am un stil de viață sănătos printr-o alimentație bogată în fructe și fibre.
Iată că trecerea timpului aduce numai beneficii, devenim mai maturi, mai responsabili și mai conștiincioși, iar această rețeta este unul din exemple. Pentru că am descoperit rețeta unei granola făcută acasă, o împărtășesc cu voi pentru a demontra cât de simplu este să alegi corect.
Ingrediente:
- 500 g fulgi ovăz
- 250 g mix nuci (fără sare) nuci braziliene, alune, nuci pecan, fistic, caju
- 100 g mix semințe de dovleac, chia, susan și floarea soarelui
- 3 linguri semințe de cânepă
- 250 g mix fructe uscate (stafide brune, merișoare, smochine…)
- 3 linguri pudră de cacao (ideal a fi ecologică)
- 1 linguriță cafea
Modalitate de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și pregătim cea mai mare tavă de cuptor pe care o avem în bucătărie :))
În tavă așezăm hârtie de copt și peste aceasta presărăm fulgii de ovăz, nucile și semințele. Se introduc în cuptor pentru 15 minute, cu responsabilitatea ca la jumătatea timpului să amestecăm ingredientele.
După ce amestecul de nuci și semințe este gata se combină cu restul ingredientelor și se mixează la viteză mare pentru a le mărunți cât mai mult.
Granola se păstrează foarte bine în borcane ermetice și este foarte bună prietenă cu iaurtul, la fel și cu laptele și diferite fructe pentru obținerea unui smoothie delicios, bogat în fibre și nutrienți.
Rețetele de acest gen care presupun mixuri de fel și fel de semințe, nuci și alte derivate, sunt din categoria celor pe care le faci ca să ai acolo în casă, astfel încât vei obține o cantitate destul de generoasă cât să dai și la prieteni 🙂
Pentru că la baza unui gust minunat stau niște ingrediente de calitate, vă recomand ca atunci când vă veți decide să faceți granola, să alegeți ingrediente de cea mai bună calitate, iar eu mă împac foarte bine cu magazinele online, de unde am o gama larga de produse și pot alege în liniște navigând și adăugând în coș.
Vegis.ro este magazinul de unde am achiziționat absolut toate ingredientele cu livrare la domiciliu. Fiecare produs a fost foarte atent împachetat suplimentar și așezate cu grijă într-o cutie în care au fost transportate. Am remarcat această grijă și mi-a oferit încredere și pentru viitoare comenzi.
Cu drag,
D
Mariana
Multumim de idee 😀 foarte util!
Am si o curiozitate: de ce e musai sa le bagam la cuptor? ce diferenta ar fi intre o granola coapta si alta cruda? Ma gandesc ca doar 15 min nu-i schimba foarte mult gustul, insa proprietatile nutritive cred ca scad.. sau ma insel?
danielaniculi
Cu drag, Mariana! In cele 15 minute vei vedea ca nucile vor capata o textura usor crocanta care vor da in final acestei granola exact textura care trebuie.
Daca le mixezi in varianta cruda nu vei avea o granola in adevaratul sens al cuvantului, ci doar un amestec de ovaz, fructe uscate si nuci.
Vasilache Dorina
Buna , am văzut ca la ingrediente sunt trecute și cacao și cafea . E musai sa punem și aceste ingrediente ??? Mulțumesc .
danielaniculi
Buna zua. Nu este musai, desigur, eu le-am folosit pentru o culoare mai maronie 🙂