Pâinea cu făină de cocos este un preparat low carb, dedicat persoanelor care țin o dietă ketogenică sau celor care caută alternative sănătoase pentru înlocuirea făinoaselor.
Este o pâine-desert, așa îi spune Domnul B care nu o poate asocia cu un fel de mâncare, eu în schimb o savurez cu omletă, unt și miere de albine sau supă cremă.
De această dată am preparat-o ca fiind exact un desert, un chec interesant, fără sentiment de vinovăție și cu conținut scăzut de carbohidrați, având ca bază rețeta clasică de pâine.
Ingrediente:
- 6 ouă ( organice )
- 60 g unt
- 1 linguriță îndulcitor natural (eu de această dată am folosit miere de albine)
- 90 g făină de cocos
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 1 lingură ulei de cocos (opțional)
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- 1 mână de afine
Modalitate de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade și tapetăm o formă de chec cu unt sau ulei de cocos.
Într-un bol se combină ouăle cu îndulcitorul, untul topit, sucul de lămâie și uleiul de cocos care se mixează 1-2 minute, iar într-un alt bol se combină ingredientele uscate (făina de cocos, praful de cop și sarea).
Ingredientele uscate se trec printr-o sită și se adaugă peste ingredientele lichide, amestecând pentru a omogeniza compoziția.
Compoziția se toarnă în forma pregătită, iar afinele le adăugăm din loc în loc.
Aluatul pentru astfel de rețete este unul diferit, făina de cocos fiind un puternic absorbant, va înghiți lichidul într-un timp scurt, de aceea eu nu am adăugat afinele de la început pentru a le distribui în mod egal.
În momentul în care checul va intra la cuptor, compoziția va crește și va acoperi aceste mici găuri.
Checul se lasă la cuptor 35-40 de minute, iar la final va avea o frumoasă crustă și un mix de arome irezistibil, perfect echilibrate.
Îniante de a fi scos din formă și de a fi tăiat, lăsați-l măcar 10 minute să se răcorească.
Mai are nevoie de o cafea alături și ai luat un mic dejun gustos și extrem de sănătos!
Pentru un gust intens de lămâie îi puteți adăuga coajă rasă pe deasupra înainte de a fi introdus la cuptor.
La fel poate fi servit cu o cremă de mascarpone și frișcă, combinată cu câteva picături de suc de limetă.
La mine a mers de minune așa simplu, dar extrem de gustos este și cu puțin unt pe deasupra, na, gusturile nu se discută.
Cu drag,
D
Cat de bine arata! Eu folosesc zahar Eritritol, cam cate linguri as putea sa pun la aceasta compozitie pentru chec? Multumesc anticipat!
Buna, Mihaela! Eu nu am mai folosit de foarte mult timp indulcitor sprecum Stevia sau Xylitol, iar din cate stiu Eritritolul este din aceeasi categorie, 2 lingurite cred ca este mai mult decat suficient, asta daca iti plac preparatele mai dulci. La mine mierea de albine a fost de ajuns ☺️ Daca te mai pot ajuta cu alte informatii da-mi de veste! Sa ai o zi splendida
Buna . Arata genial , untul poate fi inlocuit cu altceva ? Multumesc . O zi superba !
Buna! Poti inlocui cu unt vegetal. Nu esti ok cu untul clasic?
Praful de copt il putem inlocui cu bicarbonat?
Praful de copt se poate inlocui cu bicarbonat?Cat trebuie sa pun?
Eu cam toate variantele de chec cu faina de cocos le-am facut cu praf de copt, mi-e ca bicarbonatul nu va avea aceeasi actiune. Daca te gandesti sa incerci chiar astept sa imi spui cum a iesit!
Buna! Checul nu a crescut deloc…. vreo idee de ce? Am batut albusele spuma
Ai batut ouale separat ca la checul clasic, dar nu ar fi trebuit sa influenteze cresterea, teroretic ar fi iesit mai pufos. Ai uitat cumva de praful de copt? hm, nu stiu ce se putea intampla
Eu am improvizat puțin cu ce aveam in frigider- am pus lapte de cocos in loc de suc de lămâie și am adăugat și coaja de portocala. Nici afine nu aveam, așa ca am pus zmeura. A ieșit demențial de bun. E prima data când folosesc faina de cocos, nu ma așteptam sa iasă ceva atat de bun.
Ce ma bucur!!! Este unul dintre cele mai gustoase checuri fara faina si fara zahar!!! Este foarte satios si o gustare extrem de sanatoasa. Ai grija insa ca tot este foarte caloric :-))
L-am făcut pentru cel mic, de 1 an și 8 luni. A fost încântat. Voi repeta 🙂
6 oua mi se par cam mult comparativ cu restul ingredientelor. Oare ar putea fi inlocuite, chiar si partial cu psylium sau banane?
Ce ma bucur! Cel mai delicios desert pentru pui mici
Ai mai gatit cu faina de cocos? Este complet diferita fata de faina alba 😉 este o reteta keto, poti incerca cu mai putin ou, dar consistenta nu va fi aceeasi.
Buna, pot înlocui untul cu uleii de cocos ? Mulțumesc
Buna! Sigur