Ieri, prin nu știu ce minune (adică bănuiesc eu ceva, cum că ar avea legătură cu acest articol) Domnul B a venit acasă cu chef de șampanie. L-am întrebat inițial dacă a încheiat ziua cu vreo mărire ceva… nu și nu.
Păi, baby, să-ți explic:
Tu, Bogdan Niculi, nu bei șampanie, nu îți place, nu te pasionează, mi-ai refuzat fiecare pahar pe care ți l-am oferit, deci înainte de a scoate dopul mai bine zi-mi motivul. Nu de alta, dar să nu trebuiască să băgăm dopul la loc, au mai fost cazuri…
Asta a fost o situația zilei de ieri, 21.iunie.2017.
Faptul că am făcut această tartă, este pur și simplu o întâmplare fericită. O întâmplare care s-a completat de minune cu bulele din paharul de șampanie.
Să începem:
Ingrediente pentru aluat:
- 125 g unt nesărat, la temperatura camerei
- 90 g zahăr tos
- 1 ou mare
- 250 g făină
- 1 linguriță sare de mare
Ingrediente pentru lemon curd:
- 2 linguri apă rece
- 1/2 linguriță gelatină pudră
- 4 ouă mari + 6 gălbenușuri
- 200 g zahăr
- 180 ml zeamă de lămâie (5-6 lămâi)
- pentru un gust mai intens folosiți coaja de la 1 sau 2 lămâi (după gust)
- 85 g unt nesărat, tăiat în bucăți și foarte rece
Alte ingrediente:
- 500 g caise
- zmeură (opțional) sau alte fructe de sezon
- 250 g mascarpone
Pasul 1
Mod de preparare cremă de lămâie:
Crema de lămâie cred că este una din cele mai mișto umpluturi pentru tarte, mai ales pe timp de vară, când ai nevoie de un desert răcoritor.
Am preparat crema din ingredientele de mai sus și din cantitatea totală am folosit și pentru un cheesecake fără coacere și pentru această tartă.
Am dizolvat gelatina într-un castron cu cele două linguri de apă rece și am lăsat deoparte pentru 5 minute.
Într-o cratiță cu fund dublu, am amestecat ouăle împreună cu cele 6 gălbenușuri, peste care am adăugat zahărul și zeama de lămâie. Am fiert tot amestecul pe foc mic, timp de 10 minute, având grijă să amestec constant pentru a nu se lipi. Când crema s-a îngroșat am dat vasul deoparte și am adăugat gelatina.
Am amestecat cu un tel pentru 3-4 minute, timp în care crema s-a mai răcit, apoi am adăugat untul tăiat în cubulețe, pe rând, amestecând după fiecare tranșă.
Crema obținută am strecurat-o printr-o sită fină, presând cu spatula. Am acoperit vasul cu folie alimentară pentru a nu forma pojghiță și am lăsat-o la frigider pe timpul nopții, ideal est esă fie lăsată măcar 2-3 ore. Înainte de folosire se mai amestecă cu telul.
Pasul 2
Aluatul de tartă
cum am mai scris și aici, l-am făcut astfel:
Se combină untul cu zahărul într-un robot de bucătărie și se mixează până când se omogenizează. Adăugăm oul și mixăm pentru încă 30 de secunde, apoi turnăm făina și amestecăm până când compoziția începe să se lege, câteva secunde.
Dacă aluatul este prea uscat, adăugați 1 lingură de apă foarte rece.
Compoziția se răstoarnă pe blatul de lucru și se modelează o bilă gingașă și drăgălașă care se ține la rece 30 de minute.
(Cât timp aluatul este la rece ne putem ocupa de crema de vanilie, vedeta acestei rețete, vedetă ce vine direct de la Martha Stewart, astfel încât desertul nu poate fi decât un succes total)
Dacă au trecut cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și întindem din el o foaie pentru a acoperi suprafața unei tăvi de tartă cu diametrul de 23 cm. Se coace la 180 de grade, acoperit cu hârtie de copt și boabe de fasole/năut/orez, timp de 25-30 de minute.
Dacă aluatul se rupe când încercați să îl întindeți înseamnă că a stat prea mult la frigider, dacă se lipsește foarte tare atunci înseamna că nu a stat suficient la rece.
Pasul 3
Umplutura:
Din cantitatea de cremă vă spuneam că eu am rezolvat două deserturi, un cheesecake fără coacere și această tartă. Aveți posibilitatea de a folosi toată cantitatea doar pentru tartă, deasupra căreia mai adăugați niște fructe de pădure și asta este tot.
Fie puteți face ca mine, amestecați jumătate din cantitate cu 250 de grame de mascarpone și turnați amestecul peste crustă, apoi decorați cu aceleași fructe.
Eu am pus caisele tăiate pe jumătate într-o tigaie cu 3 linguri de zahăr brun și le-am lăsat 10 minute la foc mic. La final le-am stropit cu puțin jagermister (pur opțional) apoi când s-au răcit le-am așezat peste crema de lămâie împreună cu niște zmeură.
Ne-am așezat frumos în balcon și am așteptat ploaia ce în Militari nu a mai ajuns. Noi ne instalasem comod pentru niște stropi de ploaie 🙂
Să vă mai spun ce merge cu ploaia, șampania și desertul acesta acrișor?
Uite ce poți face cu un aluat de tartă, o cremă de lămâie și câteva fructe de sezon! Poți pune chiar de o cină romantică și 2-3 pași de kizomba.
Cu același drag ca întotdeauna,
D
Lasă un răspuns