CE ÎNSEAMNĂ UN MENIU FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT
Asta este întrebarea pe care mi-o adresează cei cu care mă întâlnesc și care nu înțeleg ce anume fac eu acum dar mai ales de ce.
Meniul meu presupune în primul rând să mă focusez doar pe alimente naturale:
- fructe
- legume
- lactate din nuci
- carne
- pește
- ouă
- salate
Atunci când spun zahăr nu mă refer doar la ciocolată, zahăr alb, sucuri, alcool sau prăjituri. Zahărul are mult mai multe nume ce se regăsesc pe etichete sub diverse denumiri, iată o parte din ele:
- sirop de agave
- zahăr brun
- sirop de trestie de zahăr
- sirop de porumb
- glucoză
- fructoză
- concentrat de suc de fructe
- miere de albine
- lactoză
- melasă
- muscovado
- zahăr demerara
- caramel
Principalele surse de zahăr adăugat:
- bomboane
- prăjituri
- fursecuri
- plăcinte
- dulciuri
- produse de patiserie
- gogoși
- produse lactate, cum ar fi înghețată și iaurt
- băuturi răcoritoare
- băuturi sportive
- băuturi energizante
În alimentația mea nu se regăsesc nici îndulcitorii care sunt cu mult mai periculoși pentru sănătate! Nici măcar zahăr de cocos sau zahăr brut, sirop de agave sau miere de albine.
Mierea din sursă singură este singurul îndulcitor pe care îl folosesc în mod normal la ceaiuri (dar nu în aceste 30 de zile)
Mă gândesc acum la meniul copiilor din ziua de azi și vorbesc din calitatea mea de mamă în acest moment. Există foarte mult zahăr în alimentația celor mici și acesta se regăsește de la prima masă a zilei care constă în lapte cu cereale, dacă în aceeași zi au un desert după masa de prânz, mai baga și un ceai/limonadă cu miere de albine, deja nivelul de zahăr adăugat este enorm!
Niciodată nu am avut pretenția de la Alexia să mănânce budincă de chia ca mine, exclus, dar am pretenția să mănânce ouă/omlete/carne/legume. Duc o luptă permanentă din acest punct de vedere, însă acum că este mai mare și să presupunem că înțelege, am avut o discuție despre acest drog ascuns și pare că a memorat informația.
Mi-aș dori să văd în școli și gustări pe bază de legume, cred că este urgent nevoie de educație alimentară în școli și grădinițe!
CARE A FOST MENIUL ZIUA 13?
În fine, să vă arăt meniul zilei, un meniu de la curte, de acasă de la mama, de unde am mâncat zmeură proaspătă, piersici proaspete, am rupt diverse ingrediente din grădină și asta mi-a dat o stare nemaipomenită.
Dimineață: un castron cu zmeură și cafea cu lapte de migdale
Gustare: 2 piersici
Prânz: pește prăjit (caras) cu mujdei de usturoi
Gustare: câteva migdale
Cina: salată cu baby spanac, 1 piersică, câteva nuci/migdale, 2 ciuperci la grătar și busuioc
Hidratare: 3 l apă plată din care 1 l cu sucul de la 2 lămâi
Sper să îmi înțelegeți entuziasmul atunci când spun caras prăjit și mujdei de usturoi cu roșii. Combinația asta crocantă o mănânc din copilărie și este o adevărată încântare pentru papilele gustative. Să ronțăi la peștișorii aceia mici imediat ce i-ai scos din tigaie… e prânzul perfect, mai ales la curte.
Am avut și o ciorbă de legume pe care am savurat-o rece.
Iar salata de la cină a fost exact ca să compensez, dar nu m-am decis dacă prânzul de astăzi sau cina de ieri.
Încă nu m-am săturat de piersici și nu cred că se va întâmpla foarte curând mai ales că nici nu îngrașă, pentru că au un indice glicemic mic, însă acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine de ce.
Despre zmeură numai de bine, nici nu are sens să discutăm despre aport caloric. Nu doar că sunt foarte bogate în vitamine, fibre și antioxidanți, dar aceste mici bijuterii ajută chiar la scăderea în greutate.
Vă învit să recitiți ziua 4 până la final undevă am inserat un clip de pe youtube care explică cum acționează ZAHĂRUL asupra creierului.
Cu drag,
D
Cris
Zaharul in diverse forme este si-n mezeluri, conserve de peste, sosuri, paine, muraturi, conserve de legume. Practic este peste tot. Am avut o perioada cand il evitam si eu si imi lua o ora sa cumpar din magazin 2-3 chestii cu care sa incropesc un pranz la birou atunci cand nu imi luam de acasa mancare.
danielaniculi
Buna Cris!
EXACT!! Eu am mentionat denumirile sub forma caruia se mai gaseste pe etichete, ca produse cu zahar adaugat sunt tone din pacate 🙁 Perioada optima pentru a avea o alimentatie sanatoasa este primavara-vara, atunci cand avem legume din belsug. De fel nu obisnuiesc sa cumpar preparate din comert, acum sunt cu mult mai atenta! 🙂
Stela
Bună ziua!Avem voie fructe seara?Mulțumesc!
danielaniculi
Buna ziua. In mod normal nu se recomanda consumul fructelor seara. Idea ar fi sa le integrati in prima parte a zilei.