Am făcut echipă cu Alexia și timp de 5 zile vă prezentăm ce anume mai mâncăm #fărăzahăradăugat
Începând de astăzi și până vineri, 3 noiembrie, timp de 5 zile vă prezint un meniu fără zahăr pe care îl fac împreună cu Alexia. Nu o dată mi-a promis că va renunța și ea la alimentele bogate în zahăr, însă ispitele sunt mai mari în mijlocul colectivității, iar meniul de la școală este același pentru toți copiii. Indiferent ce promisiune făcea dimineața, atunci când dădea cu nasul de o bucată de prăjitură uita tot ce am discutat.
Este copil și este firesc să fie mai atrasă de gustul dulce, avem multe discuții pe acest subiect mai ales în ultimele 4 luni în care eu am scos complet din alimentație orice sursă de zahăr procesat. Iar dacă eu îmi permit să mănânc un desert fără să am vreun sentiment de vinovăție și fără să îmi fie teamă că o să mănânc și mâine, la ea nu e deloc așa. Este de ajuns să mănânce o bucată de ciocolată sau o clătită cu dulceață, cât să îmi ceară și alte alimente dulci, chiar și ceaiul cu miere îl cere pentru că îi acoperă această poftă pe care refuz să o numesc dependență.
De la diversificare am avut probleme cu ea, iar lista de alimente pe care le-a acceptat a fost una foarte mică. Pe parcurs s-au instalat și ceva intoleranțe (lactoza) ceea ce a dus și la eliminarea alimentelor pe care cât de cât le accepta. Acum suntem în teste cu reintroducerea iaurturilor și sper că lucrurile vor evolua bine.
Are puține mâncăruri preferate și le sucim între ele pentru ca în final să fie un tablou frumos și cât de cât colorat.
Săptămâna aceasta de vacanța am stabilit să fie altfel, să lucrăm împreuna la acest aspect, să se implice și să facem împreună lucrurile să meargă bine încât să fie mulțumită atât ea cât și eu.
A spus cu gura ei ”Promit să nu mănânc nimic cu zahăr timp de o săptămână”
Știu că va reuși pentru că de fiecare dată când și-a propus ceva a reușit. Iar după 5 zile complete eu sunt convinsă că va descoperi arome noi și împreună vom crea combinații interesante!
Luni, 30 oct.2017
Meniul Alexiei
Mic dejun: 200 g chefir + 1 banană + 1 lingură granola + câteva bobițe de cacao
Gustare: 1 măr
Prânz: supă de pui a la grec (fără legume și cu puțină carne de pui) + 1 felie de pâine
Gustare: clătită cu rodie
Cină: snițel de pui cu salată de varză albă
Când a apucat-o ronțăiala a servit fata câteva alune și 2 castraveți! Pentru prima zi s-a descurcat de minune 🙂
Meniul meu pentru astăzi:
Mic dejun: omletă cu semințe de chia, spanac și mazăre + rosii, castraveți și brânză feta
Gustare: 1 pâine de secară crocantă și humus cu sfeclă roșie ( rețetă clașică de humus în care am adăugat piure din sfeclă fiartă)
Prânz: ciorbă de pui a la grec (cu tot cu legume și carne)
Gustare: nuci caju și 3 smochine
Cină: supă cremă de praz cu un topping de unt din dovlecei + 2 felii de pâine crocantă de secară
Cred că ne vom distra de minune toată săptămâna și din această distracție se vor trage niște concluzii ce îi vor fi de mare ajutor.
Curiozitatea mea cea mai mare este pe partea de legume, cum vom reuși să introducem cât mai multe legume în alimentație pentru că e clar că aici este problema majoră. Dar și cum va percepe gustul alimentelor după câteva zile, pentru că eu știu ce înseamnă să redescoperi cu adevărat gustul natural!
Vă ținem la curent cu orice noutate 🙂
Cu drag,
D
LAURA C.
Wow! Super!