La meteo se anunță ploi, vânt, cod galben de chestii, ce să mai, harta nu arată deloc grozav, iar eu gătesc cel mai bine atunci când plouă 🙂
Aveam 3 fire de praz splendide, atât de frumoase erau ca de aceea le-am și cumpărat, nu că aș fi știut ce voi face cu ele! Nouă ne place prazul, cei-i drept mă gândeam la o tartă sau o mâncare de praz cu carne de vită, dar alta fost să fie alta inspirația zilei de luni, 23.octombrie.2017.
Aveam prazul, niște păstârnac la fel de frumos, o cutie de smântână lichidă și câteva ciuperci ce nu mai rezistau până la finalul zilei. Cum nu îmi este teamă să experimentez fel și fel de combinații, am ajuns la supă cremă de praz cu topping de ciuperci.
Cred că pun supa asta pe repeat și mai schimb topping-ul fie cu bacon, fie cu ceapa caramelizată sau parmezan!
Ingrediente:
- 4 fire de praz (partea albă)
- 30 g unt
- 1 cartof (mărime medie)
- 5 păstârnaci (mai mari)
- 3 căței de usturoi
- 1/2 linguriță cimbru
- 200 ml smântână lichidă
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Firele de praz le-am tăiat pe lung și am spălat fiecare foaie sub jet de apă rece. Ale mele aveau ceva pământ deci au avut nevoie de o atenție serioasă din partea mea.
- Fâșiile de praz le-am tocat și le-am pus într-o oală în care am topit untul. Am adăugat usturoiul feliat și am acoperit vasul cu un capac. Am lăsat focul la mic pentru a nu carameliza prazul, iar după 5 minute am adăugat păstârnacul feliat, cartoful tăiat rondele, condimentele și 700 ml apă. Dacă aveți stoc de legume e ideal, dacă nu aveți vă zic eu că supa va fi oricum una foarte bună.
- Am lăsat legumele la foc potrivit până când păstârnacul s-a înmuiat, apoi am blendat amestecul până totul a căpătat consistența unei creme.
- La final am încorporat smântâna lichidă și am potrivit gustul cu sare și piper.
Ca și topping am ales câteva ciupercuțe pe care le-am tras la tigaie cu un strop de ulei de măsline. Am zis să pun ciuperci pentru că erau la un pas de a se strica și încerc pe cât posibil să reduc risipa alimentară și să folosesc toate ingredientele pe care le cumpăr. Resturile, dacă sunt combinate inteligent, se pot transforma în preparate incredibil de gustoase!
Supa este o idee excelentă și pentru la birou, este o cremă fină ce poate fi transportantă în siguranță într-un recipient ermetic! Nu te feri să iei mâncarea la birou, eu încurajez pachețelul și îți spun sincer că mâncarea gătită acasă este de departe și cea mai sănătoasă. #tucemanancilabirou
PRAZUL:
- Este versatil, foarte gustos și extrem de simplu de gătit;
- Fiind parte din aceeași familie cu usturoiul și ceapa, prazul se bucură și el de o bună reputație când vine vorba de beneficii pentru sănătate;
- Prazul conține alicină care are efect antibacterian, antiviral și antifungic;
- Prazul conține, de asemenea, kaempferol, un flavonol natural care se găsește și in broccoli sau varză. Kaempferol este impresionant în potențialul său puternic de a stimula sănătatea. Cercetările l-au asociat cu un risc mai scăzut de cancer;
- Prazul este o sursă fenomenală de vitamine și antioxidanți. Acesta conține cantități importante de vitamine A și K, împreună cu acid folic, niacină, riboflavină, magneziu și tiamină
Eu am savurat un bol generos cu supă cremă, foarte consistentă și de ajuns pentru un prânz lejer!
*Nu uita că dacă ți-a plăcut rețeta o poți împărtăși cu prietenii tăi, astfel mă ajuți să îmi duc pasiunea mai departe 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns