Știam de această rețetă de foarte mult timp, dar nu m-am apucat să o și pregătesc până ieri când am cumpărat niște dovlecei numai buni pentru acest unt.
Cu 1 kg de dovlecei am obținut două borcane și jumătate și jumătatea deja am terminat-o adăugând o parte ca topping în supa de praz și în rest consumat pe pâine crocantă direct de la micul dejun.
Eu am o obsesie pentru unt! O adevărată obsesie pe care încerc să o controlez. Când scot untul din frigider este cert că am nevoie de un bun control pentru a nu devora mai mult decât este cazul.
Noroc cu rețeta asta în care am folosit doar 60 de g de unt, însă la final s-au închegat atât de bine toate ingredientele încât a ieșit un preparat super gustos ce poate fi folosit în tot felul de mâncăruri sau consumat ca atare.
Pentru acest unt am folosit:
- 60 g unt
- 2-3 cepe mici tocate mărunt
- 1 kg dovlecei dați pe răzătoare și scurși de excesul de apă
- 1/2 linguriță cimbru
- sare/ piper
Mod de preparare:
Alexia este în vacabță așa că am folosit-o destul de mult ca ajutor în bucătărie, iar ea este extrem de încântată, mai ales că săptămâna aceasta a acceptat provocarea #fărăzahăradăugat, motiv pentru care are nevoie să fie implicată cât mai mult în bucătărie, să cunoască mai bine alimentele, în speranța că o să se apropie și de alte mâncăruri decât cele pe care le acceptă.
Dovlecelul l-am dat pe răzătoare, adică ea l-a dat, iar eu l-am scurs de excesul de apă.
În timp ce Alexia s-a ocupat de dovlecei, eu am tocat ceapa mărunt și am pregătit cele 60 de grame de unt.
Într-o tigaie mai mare am adăugat untul și când acesta a început să se topească am adăugat și ceapa tocată. După 5 minute am pus în tigaie și dovlecelul dat pe răzătoare, cimbrul și am asezonat cu sare și piper.
*În locului untului se poate folosi cu succes și uleiul de măsline mai ales pentru varianta vegană!
Tigaia am acoperit-o cu un capac și am lăsat la foc mic pentru 15-20 de minute. Am amestecat la jumătatea timpului.
După ce preparatul s-a răcit complet, l-am distribuit în borcane și le-am așezat frumos în frigider unde pot fi stocate până la o lună.
Am mâncat supa de praz căreia i-am pus topping acest unt de dovlecei și a fost super gustoasă, iar de dimineață am servit untul pe o felie de pâine crocantă de secară.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns