CHEESECAKE VEGAN CU MATCHA
Da, este vineri, dar plouă și este atât de urât încât eu nu am chef nici cana cu cafea să o ridic și să încerc măcar să mă revigorez!
Serios?!
Eu nu sunt așa, iar eu nu sunt așa când vine vorba de blog și de încărcat rețete noi și deosebite, exact așa cum este acest cheesecake vegan! Așa că m-am activat, de fapt m-au activat cei de pe facebook care au văzut fotografia și au solicitat rețeta pe motiv că este numai bună pentru week-end!
Exact de aceeași părere sunt și eu, mai ales la ce vreme se anunță. Cum să nu stai confortabil la căldurică și să te răsfeți cu un desert dulce alături de cei dragi.
Am reușit un cheesecake foarte fin și cu o aromă tare plăcută, un mix între gustul puternic al ceaiului verde, care este ușor anulat de gustul laptelui de cocos, echilibrate într-un final de iarba de grâu pe care am pus-o pentru culoare și am avut o surpriză foarte plăcută să descopăr că a fost exact ingredientul perfect.
Pe blat am făcut o modificare la clasicul amestec de curmale și nuci. Nu am mai făcut de ceva timp un desert vegan și chiar nu mai aveam curmale, dar am completat cu prune uscate și rezultatul a fost la fel de bun.
Crema a fost una clasică din caju hidratat, lapte de cocos, cremă de cocos, lămâie și vanilie. Împărțită în jumătate, am lăsat o parte albă, iar în cealaltă am adăugat matcha și iarba de grâu, pentru a avea un contrast frumos.
Ingrediente:
Pentru cremă:
- 180 g caju (hidratat 4 ore în apă rece sau 1 oră în apă fierbinte)
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 100 ml lapte de cocos (la cutie, fără zahăr)
- 30 ml ulei de cocos
- 100 gr cremă de cocos
- 2 lingurițe ceai verde matcha
- 1 lingură pudră din iarbă de grâu
- un vârf cuțit sare
Pentru blat:
- 250 g curmale (fără sâmburi) sau un amestect din curmale cu prune cum am folosit eu
- 150 g nucă românească
- un praf de sare
Ideea este că eu m-am decis brusc să pregătesc acest desert, astfel încât nu am avut un timp îndelungat la dispoziție pentru a hidrata nucile caju așa că le-am pun într-un bol peste care am adăugat apă fierbinte, iar după o oră erau destul de hidratate încât să pregătesc crema.
În altă ordine de idei, fie că vă vine să credeți sau nu, mai avem foarte puțin timp până la masa de Crăciun. Da, știu, teroretic avem o luna și câteva zile până pe 25 Decembrie, dar știm cu toții că ne vom aglomera într-un mod fantastic. Eu propun ca măcar meniul să fie stabilit și printat (ai posibilitatea de a printa rețeta cu un simplu click) iar atuunci înainte tu doar să te apuci de treabă, fără să petreci ore în șir pe internet căutând un desert bun, iar dacă intenționezi un desert fără gluten/ fără zahăr, ești bine venit să te delectezi cu această combinație de culori.
*Cu această rețetă sunt parte din campania #ManancResponsabildeSarbatori, o campanie inițiată de magazinul online AlimenteSpeciale.ro.
O campanie cu care eu rezonez foarte bine și mă bucur că fac parte din ea în acest sezon.
Mod de preparare:
Până ce au fost gata nucile caju, am pregătit blatul.
- Am pus curmalele într-un procesor de bucătărie și am pulsat până ce s-au mărunțit bine și s-au unit într-o bilă. Am scos curmalele din recipient și am lăsat amestecul deoparte până când am mărunțit nucile.
- Am adăugat apoi nucile și sarea. Am pulsat câteva secunde, apoi am adăugat din nou curmalele și am amestecat bine cele doua alimente.
- Într-o formă cu pereți detașabili și cu diametrul de 18 cm, am adăugat amestecul de nuci și am aplatizat cu mâinile distribuind compoziția în mod egal. Am introdus forma la rece până când am pregătit crema.
- Pentru cremă am pus toate ingredientele în blender, cu excepția celor două pudre (matcha și iarba de grâu) și am pulsat la viteză mare până când crema a devenit una foarte fină și cremoasă.
- Pe parcurs am mai gustat din amestec și am mai ajustat aromele după preferință. Eu am mai pus zeamă de lămâie. Dacaă amestecul este unul foarte gros atunci se completează cu cremă de cocos. *Dacă urmăriți un desert foarte dulce puteți adăuga sirop de agave în cremă (opțional, eu nu am pus, personal consider blatul destul de dulce)
- Când crema a devenit fină/netedă/cremoasă, am adăugat jumătate de cantitate peste blat, iar în cealaltă jumătate am adaugat cele două pudre și am blendat din nou până când s-au amestecat ingredientele.
- Am turnat deasupra și partea colorată a desertului, am întins cu o spatulă și am introdus forma în congelator pentru 4 ore.
*Se scoate din congelator cu 20-30 de minute înainte de servire.
Acestea fiind spuse nu pot decât să vă doresc un week-end minunat!
Cu drag,
D
Monica
Multumim, arata super, abia astept sa il incerc.
danielaniculi
Cu drag! Eu abia astept sa imi spui cum a iesit 🙂
Simona Pintrijel
Arată nemaipomenit şi sunt convinsă că este şi super delicios. Ce putere ar trebui să aibă blenderul pentru a face crema fină? 🙂 Merci!
Anonim
Super curioasa de rezultat.
danielaniculi
Buna, Simona. Blenderul meu are de exemplu 1200 rpm, iar pana acum mi-a fost de ajutor pe partea de torturi vegane. Nu am un blender din categeoria celor profesionale, este un blender de mana.
danielaniculi
Te cred! Si eu sunt tare curioasa cum ti se va parea 🙂