CEL MAI CIOCOLATOS CHEC FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT
Sâmbătă și Duminică (zilele ce tocmai au trecut) au fost două zile mai de foc, la o distanță de 5 zile de alt week-end de foc, deci mi s-a cam dus gândul la chestii dulci în ultima perioadă, ceea ce nu este deloc de mirare. Lucru care pe mine m-a bucurat, pentru că am reușit să pregătesc ceva ce nu am mai făcut până acum, de exemplu acest chec super ciocolatos pe care i l-am propus și Domnului B la una din gustările de astăzi!
Este fără făină, fără zahăr, foarte simplu de preparat și are un gust minunat!
Am folosit bananele pe post de îndulcitor natural, mai mult decât atât bananele au ajutat și la o textură cremoasă a acestui chec pe care noi l-am îndrăgit din prima și sper să îl îndrăgești și tu la fel de repede.
Hrișca este un ingredient nou la mine în bucătărie, am mai făcut doar terci cu hrișcă de vreo câteva ori, dar recunosc că îmi este mult mai comod să folosesc ovăzul. Doar că această variantă de desert nevinovat o voi repeta cu siguranță!
Nu am rezistat să se răcească complet pentru a gusta, dar vreau să pun accent că gustul de a doua zi este incomparabil mai bun. Pentru mine a fost o minunată gustare de după antrenament, o sursă minunată de carbohidrați, o gustare perfectă pentru o zi mohorâtă de primăvară/iarnă 🙂
Serios, trebuie doar să vezi că are culoarea aceasta specifică ciocolatei și nu ai cum să nu te simți atras…
Pufos și delicios, checul are nevoie de următoarele ingrediente:
- 350 g hrișcă (hidratată timp de 4 ore în apă)
- 3 linguri unt de arahide
- 3 banane (mărime medie sau 2 mai mari)
- 3 linguri ulei de cocos
- 1 ou
- 50 g pudră de cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf cuțit sare
- 20 g goji uscate (opțional)
- 2 linguri bobițe de cacao (opțional)
Eu am ales să pun goji, însă tu poți alege să pui câteva curmale tăiate în bucăți mici, fie niște stafide sa alte fructe deshidratate. Iar dacă nu ai bobițe de cacao și nu te deranjează să folosești cioclata nagră, poți pune cu încredere ciocolată cu 85 % cacao (sfărâmată)
Mod de preparare:
Cuptorul l-am preîncălzit de la început la 200 de grade.
Hrișca am lăsat-o la hidratat de seara și am folosit-o a doua zi, apoi am scurs-o de excesul de apă și am pus-o în blender. Am pulsat hrișca ca atare pentru 1-2 minute, timp în care a căpătat o textură cremoasă.
Am adăugat untul de arahide, bananele, uleiul de cocos și oul, apoi am mixat până când toate ingredientele s-au amestecat.
Am adăugat la final praful de copt, sarea și bicarbonatul de sodiu, apoi am pulsat din nou la blender.
La final am presărat fructele goji și bobițele de cacao, apoi am amestecat toată compoziția cu o spatulă și am turnat amestecul într-o formă de chec (unsă cu puțin ulei de cocos) având dimensiunea de 9X20 cm.
Am introdus forma în cuptor pentru 25 de minute, apoi am gustat ca o obraznică pentru că nu mai aveam răbdare să-l las să se răcească. După care am făcut o scurtă sesiune foto și acum iată-l pe blog.
Mândră tare sunt de rețeta asta!
Sinceră să fiu nu credeam nici eu că rezultatul va fi unul pe placul nostru.
Domnul B, tot mai ascultător în ceea ce privește alimentația, a primit pachetul cu brațele deschise și s-a bucurat de două felii de chec nevinovat. Mă rog, cel puțin el așa spune, acum trebuie să îl cred pe cuvânt, mai ales că să tot fie vreo 2 ani de când insistă că tot ceea ce gătesc este și pe placul lui. Exagerează, are o problema cu cartoful dulce și nu îl suportă, dar nu-i bai că am făcut un super borwnie cu cartof dulce și nici nu i-am spus din ce este făcut. Aștept reacții și le povestim în următoarea rețetă.
Eu aștept impresii după ce vei pregăti acest chec 🙂 Rubrica comentarii este deschisă, iar eu nerăbdătoare sunt să aflu părerea ta!
Cu drag,
D
Alexandra
Ce fel de hrișcă? Seminte zău fulgi?
danielaniculi
Nu fulgi. hrisca boabe am folosit
Oana
Oare untul se arahide poate fi înlocuit cu altceva?
danielaniculi
Depinde la ce altceva te gandesti? Poti sa il elimini din ecuatie daca vrei, nu este neaparat nevoie sa il folosesti 🙂
danielaniculi
depinde cu ce anume doresti sa-l inlocuiesti
Oana
Nu m-am gândit la înlocuitor …. copilul are alergie la nuci, deci nu îl pot pune. Cu ce ar merge schimbat? 🙂
Oana
Ma gândesc sa nu fie afectată consistenta dacă scot untul și nu îl înlocuiesc cu nimic
danielaniculi
Nu il pune, este foarte ok si fara acest unt de arahide, poti adauga stafide de exemplu.
danielaniculi
Nu, nu se afecteaza, el este adaugat asa pentru un plus de gust 🙂 Sa ini dai de veste cum iese
Oana
Te anunț! Abia aștept sa îl fac, mai ales ca hrișca nu prea vrea sa o consume simpla, sper ca in combinația aceasta sa o accepte 🙂
danielaniculi
Da, da, nici noi nu prea reusim sa mancam hrisca, prefer fulgii de ovaz, dar in aceasta combinatie a fost un real succes
Alina
L-am facut si eu acum. Arata ok dimineata il voi gusta dar sinceră sa fiu mi s-a parut multa hrisca. 350 gr puse azi dimineață la înmuiat s-au transformat într-un castron plin care s-a blenduit mult mai greu decat 1-2 minute pe puls. Cred ca totusi trebuie mai putina…sa vedem gustul
danielaniculi
ce fel de hrisca ai folosit? astept si eu sa imi spui cum a iesit
Alina
https://www.emag.ro/supermarket/boabe-de-hrisca-250g-pirifan-76745/pd/DW9K1BBBM/
din asta am folosit. E ok la gust dar nu prea sta „legat” sa rupe in bucati. IL voi mai face dar cu maxim jumatate din cantitatea de hrisca. Aproximez ca 150 grame boabe uscate sunt suficiente pentru ca isi maresc foarte mult volumul prin hidratare. Te tin la curent 😉
danielaniculi
Hm, nu inteleg de ce, la mine a mers perfect cu cantitatile astea
danielaniculi
Ai folosit o forma cu dimensiunile pe care le-am precizat eu in reteta?
Alina
Am folosit una chiar mai lunga. De 9×30. Si a fost plina pana sus iar in cuptor a mai crescut de vreun deget si jumatate
danielaniculi
chiar nu imi dau seama de ce a iesit altfel. dar daca il repeti astept vesti 🙂
Alina
un lucru pot sa iti spun cu siguranta: este cel mai satios lucru pe care l-am mancat vreodata. Am mancat pe post de mic dejun, 2 felii la ora 6 azi dimineata. Am fost si la o clasa intensa de TRX, este ora 13.30 si inca nu imi e foame 🙂
danielaniculi
Daaa, de asta asa ma oftic ca ceva nu ti-a iesit ok. Este foarte satios si o sursa geniala de carbo pre workout, chiar si post workout o felie este o gustare execelenta 🙂
Alina
Ramasesem datoare, asa ca revin. In primul rand, primul chec care pe mine nu m-a convins, l-am recomandat calduros sotului, ca fiind foarte satios, el fiind toata ziua prins cu repetitii. Prin urmare, a luat la el, vreo 3 zile la rand iar reactia….colegii lui (despre care eu credeam si stiam de altfel ca se scarbesc doar daca spui hrisca sau ceva de genul asta in preajma lor), au fost super mega incantati si au tot cerut. Consecinta, sambata am refacut checul, insa de data asta doar cu 200 gr hrisca pusa la inmuiat iar duminica le-am trimis tot checul. S-au intors doar doua felii in cutie, asta pentru ca nu au mai avut timp, dar de care m-am bucurat eu a doua zi inainte de sala. Deci, in cele din urma, aceasta reteta a fost un real succes!
danielaniculi
Nu imi vine sa cred ca ii place sotului tau, desi daca stau sa ma gandesc si al meu e mai impresionat de unele retete care p emine nu ma dau neaparat pe spate, am retete care le-am scris pentru ca i-au placut lui la nebunie! Sa stii ca si acest chec este pe gustul lui 🙂 Ai scris atat de frumos despre reactiile celorlalti ca ma provoci si pe mine sa il refac 🙂 MA BUCUR ENORM CA ESTE O RETETA CARE A PRINS! Cred ca o sa gasesti tu o modalitate sa-i adaugi ceva in plus sa iti placa si tie 🙂
Anonim
Buna! Hrisca nu o mai fierbi dupa hidratare?
danielaniculi
nu, este ok doar hidratata
creanga valerica
hrisca crupe merge?
danielaniculi
buna, nu am folosit asa ca din pacate nu stiu daca pot sa iti ofer un raspuns precis 🙂
Catalina
Am facut si eu acum, a iesit frumos si „ciocolatos”, singurul lucru care ma deranjeaza putin e aroma aceea specifica de hrisca, nu stiu cum sa o descriu. Bineinteles, ma asteptam, e un chec din hrisca :), insa speram sa fie mai mascata de gustul de cacao. E intradevar foarte satios! Cum recomanzi a se pastra? La rece sau la temperatura camerei, avand in vedere ca e putin umed?
danielaniculi
Da, sa stii ca te inteleg cu privire la gust, dar o data ce treci peste o sa ti se para super gustos! Mie mi-a placut mult la gustari alaturi de un pahar de lapte vegetal.
Ideal este la rece, insa o seara poate fi lasat la temperatura camerei. Mie personal nu imi plac direct de la frigider
Irina
Delicios, textura pufoasa, deloc umed. Pt ca nu am avut banane foarte coapte, am adaugat si stafide in compozitie.
danielaniculi
Mmm, imi place cum suna partea cu stafidele la interior! Un deliciu cred ca a fost! sa iti fie de bine:)
Maria
Buna. Oare ar merge înlocuit untul de arahide cu o lingura de tahini? Ma tot gândeam la ce desert l-as putea folosi, iar acum am dat de reteta asta care arata delicios
danielaniculi
Poti renunta la untul de arahide, dar suna interesant si cu tahini. Mai poti incerca cu ceva ciocolata fara zahar 🙂
Anna
Buna!
Daca nu am in casa ulei de cocos, cu ce l-as putea inlocui?
Iti mulțumesc!!
danielaniculi
Unt poti folosi fara niciun fel de problema 🙂
Amalia
Pot folosi faina de hrișca ? Tocmai ți am descoperit blogul . Minunat !!!
danielaniculi
Cred ca merge bine si direct cu faina, nu vad de ce sa nu mearga! Sa imi dai de veste cum a iesit si ce modificari ai facut 🙂
Ancu
Oare as putea omite ouale? Ar trebui sa le inlocuiesc cu ceva?
danielaniculi
tocmai ce discutam cu o alta persoana care a facut checul si nu a avut ua in casa, a pus lapte si s-a legat, dar nu excelent. Eu as face un amestec din seminte de in cu apa sa se lege mai bine.
Ancu
Eu ma gândeam sa pun o lingura de fulgi de drojdie…nu am folosit la praituri, numai pentru carne. Dar pot incerca si seminte de in.
Anonim
Buna ziua,am pus hrisca la inmuiat si s-a dublat cantitatea:(,am dublat toate ingredientele,voi vedea rezultatul final.
danielaniculi
Da, asta se intampla cu hrisca, la fel ca nautul, lintea, se umfla, dar cand ajunge la blender se schimba situatia. Imi spui cum a iesit
Mihaela
L-am incercat si eu si mi se sfarama. Poate din cauza ca nu am blender bun si nu am dat boabele de hrisca la blender timp de 1-2 minute. Si nu e dulce, nici nu are ce sa il indulceasca in compozitie. Astept sa se raceasca si sa vad ce gust are si daca i se schimba textura.
danielaniculi
Buna, Mihaela! Blenderul pe care l-am folosit eu, unul de viteza foarte mare, a omogenizat bine compozitia si nu a avut deloc textura sfaramicioasa. La capitolul dulce, tine de fiecare cat doreste sa indulceasca un astfel de preparar. Poti adauga banane pasate data viitoare sau miere/ zahar brut daca folosesti.
maria
buna. hrisca boabe e de 2 feluri (cea bej verzuie, cruda, si cea maronie, coapta). de care terbuie folosita? as zice ca pt o buna legare cea cruda…dar am zis sa intreb… (mie personal imi place gustul celei coapte,,,dar scria cineva ca nu i s-a legat si dadea link ca folosise hrisca maro, coapta). multumesc
danielaniculi
Buna! Varianta de hrisca cruda am folosit eu. Am tinut-o la hidratat, s-a umflat destul de mult. In articol este si link catre hrisca folosita de catre mine.
Laura
Doamna Daniela eu acum v-am descoperit datorita fainei de hrișca ☺️ si va ador. Am facut biscuitii dv si sunt deliciosi. Azi am facut uimitorul chec. Fara cuvinte. Este delicios. Va multumesc pentru retete si explicatii❤️
danielaniculi
Buna ziua, Laura! Ma bucur enorm sa aud asta! ❤️❤️❤️ va multumesc si eu pentru aceste cuvinte frumoase!
Gabi
Am facut checul,dar dupa 20 min la proba cu scobitoarea nu era gata.
Deci l am mai tinut in cuptor cam inca 20 min dar a iesit f.sec.
Oare trebuia chiar sa l scot din cuptor dupa 20 min,chiar daca era aluat pe scobitoare?
Gabi
danielaniculi
Buna, Gabi. Nu imi dau seama de ce sa iasa sec, undeva probabil ca ceva nu a functionat, de multe ori si ingredientele ne pot sabota, daca acum totusi l-ai facut nu te supara pe el. Merge savurat cu iaurt sau o crema din ce iti place tie 🙂 cu putin gem fara zahar. Zi cu soare iti doresc
Gabi
Buna
Voiam doar sa FIU sigura ca doar 20 min trebuie tinut in cuptor(eu l am tinut aproape o ora) ,ca mereu pe scobitoare raminea aluat….
E ok sa l scot dupa 20 min,chiar daca e aluat pe scobitoare?
Vreau neaparat sa l refac si sper sa mi reuseasca.
O zi buna
Gabi
danielaniculi
Este in regula asa cum scrie in reteta, adica 25 minute, poate sta si 30, dar in general aceste retete au o textura diferita fata de cele clasice.
Irina
Buna,e normal sa fie umed la onterior?Parca nu e copt destul…oare am gresit undeva?
danielaniculi
Buna. Compozitia acestui chec nu este una pufoasa, el are textura umeda la interior. Nu este necopt. Poate l-ai taiat prea repede dupa ce a fost scos din cuptor?
Ileana
Buna ziua,
la ce temperatura se coace?
danielaniculi
Eu folosesc 170-180 de grade pentru checuri
Adela
Minunata propunere, minunate comentarii. Ma bucur ca hrisca incepe sa aiba succes. Si eu ma gandusem la tahini ca inlocuitor ptr untul de arahide. Credeam ca s- a folosit varianta de hrisca coapta, tinand cont de culoarea checului . Hrisca cruda e deschisa la culoare. Abia astept sa fac si eu. Goji arata minunat in peisaj. Se pot gasi nenumarate variante de mancaruri cu hrisca,cu care sa ii incantam si pe cei din jur. De exemplu hrisca ( cea maro) – pusa la cuptor cu legume ( ciuperci, praz, dovlecei, varza de Bruxelles, morcov sau chiar varza murata) si apa cu sare, bineinteles, poate fi apreciata. Se adauga la final condimente si ulei presat la rece sau ghee. Succes tuturor si multumiri!
danielaniculi
Buna ziua 🙂 Culoarea checului este de la cacao. Multumim pentru impartasirea retetei de hrisca cu legume la cuptor, suntem si aici mari iubitori de combinatii alimentare cu legume la cuptor. Eu pregatesc acest gen de reteta cu orez, insa trebuie incercat si cu hrisca! O zi minunata sa aveti
Meda
Multumesc pentru reteta, checul a iesit minunat, in loc de ulei de cocos am pus unt si ca fructe uscate merisoare, hrisca cruda a stat la germinat vreo 3 zile ( eram in cautarea unei retete cu hrisca), textura perfecta.
danielaniculi
Minunat! Ma bucur mult ca a iesit cum trebuia
mihaela
Ca indulcitor se poate folosi melasa de roscove, de struguri, de curmale si pentru aroma coaja de portocala, baton de vanilie, scortisoara…
danielaniculi
Da, sunt optiuni dupa preferintele fiecaruia
Flavia
Mama mi l-a recomandat si la ea am incercat prima data. L-am facut deja de mai multe ori si e desertul meu go-to cand incerc sa reduc consumul de zahar, dar totusi sa mananc ceva gustos. L-au apreciat si altii de-a lungul timpului, neputandu-se opri din mancat si laude. Multumim pentru reteta! Ai intr-adevar de ce fi mandra. E un chec delicios si bonus, sanatos.
danielaniculi
De fiecare data cand mai vad un comentariu la acest chec, imi zic ca trebuie sa il mai fac si eu. Ca a trecut ceva timp de cand nu l-am mai facut. Mesajul tau ma pune la treaba