Cu acest articol doresc să deschid un capitol nou pe blog în care să vă povestesc despre antrenamente, despre alimentația în zilele cu antrenament, despre experiența mea cu bune și cu rele.
De 3 luni de zile am început să fac alte antrenamente față de ceea ce făceam deja de ceva timp. Am fost sceptică la început, iar din pricina unor condiții medicale nu eram convinsă că ceea ce vreau să fac va da rezultate într-un timp atât de scurt.
Dar, pentru că trebuia să existe și un dar, am început să fiu mai implicată să aflu care sunt toate etapele de care trebuie să ții cont de fiecare dată când te antrenezi. Nu de alta, dar am experiența alergatului fără stretching care a dus la o pauză de 3 luni până când am mai putut folosi piciorul la adevărata lui capacitate, iar acesta nu este singurul exemplu 🙂
Cele mai frecvente greșeli pe care le-am făcut de-a lungul timpul în sport m-au educat pentru ca în ziua de azi să fiu mai atentă și mai disciplinată atunci când merg în sala de fitness. Dacă ar fi să mă întorc în trecut și să îmi amintesc care erau pașii pe care îi urmam atunci când făceam sport, ei bine în afară de încălzire (bine măcar că făceam încălzirea) de alte aspecte nu mai țineam cont.
Chiar și atunci când faci sport la nivel de amator, este important să ții cont de câteva reguli.
Și eu tot în calitate de amator vorbesc și nu fac decât să împărtășesc din experiența mea, cu atât mai mult cu cât atunci când am înțeles că este nevoie de mai multă disciplină, atunci au început să apară și rezultatele pe care le urmăream.
Cool down, stretching, rehidratare și realimentare nu existau în vocabularul și în rutina mea. Astăzi, lucrurile stau complet diferit și pun foarte mult accent pe aceste etape care fac parte dintr-un antrenament corect.
În primul rând pentru a preveni accidentările este bine să acorzi și tu mai multă importanță.
1.COOL-DOWN
Revenirea după antrenament este la fel de importantă precum încălzirea de la începutul antrenamentului. După o activitate fizică intensă, inima încă bate mai repede decât în mod normal, temperatura corpului este mai ridcată, iar vasele de sânge sunt dilatate. Dacă oprirea este bruscă atunci poate interveni starea de rău.
Partea de cool-down sau de revenire urmează imediat după antrenament și ar trebui să conțină exerciții care reduc, treptat, ritmul cardiac, astfel încât corpul să revină cât mai aproape de starea în care era la începutul antrenamentului.
După o sesiune de cardio (cylcing, eliptică, bandă sau alergare în aer liber) alocă măcar 5 minute pentru partea de revenire și mergi într-un ritm mai lent.
2. NU SĂRI PESTE STRETCHING
5-10 minute (minim) alocate unui stretching bun după un antrenament intens, vor fi esențiale pentru o bună refacere și pentru diminuarea durerilor după efort.
Fiecare sesiune de stretching ajută la elasticitatea musculară, întinerind mușchii. Întinde doar muşchii pe care i-ai lucrat în ziua respectivă pentru a evita eventualele accidentări.
Dincolo de importanța acestuia în antrenament, stretching-ul are numeroase beneficii pentru sănătate, iar introdus în rutina zilnică timp de 10-15 minute pe zi poate aduce îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește performanța atletică și reducerea stresului.
3. NU UITA DE REHIDRATARE
Transpirația duce la pierderea de electroliți, astfel încât hidratarea înainte de antrenament, în timpul antrenamentului și după antrenament este esențială pentru a preveni deshidratarea.
4. MASA DE DUPĂ ANTRENAMENT! REALIMENTAREA ESTE CHEIA SUCCESULUI
Cred că singurele zile în care nu mâncam după o sesiune de sport era atunci când mergeam la clase târziu și ajungeam acasă aproape de ora 22, în rest masa de după antrenament a fost pentru mine cea mai importantă masă întotdeauna. Excepție face perioadă când o ardeam pe frunze și era ca și cum nu mâncam nici înainte și nici după antrenament… bine că a trecut și perioada aceea și mi-am revenit că tare inconștientă am mai fost!
Pentru rezultate, dacă urmărești să ai aceste rezultate, este crucial să ții cont de masa post workout. Și dacă nu urmărești să ai rezultate, această masă este la fel de importantă în primul rând pentru menținerea stării de sănătate! Iar când spun masă nu mă refer la 3 frunze și o bucată de piept de pui cât degetul mic, mă refer la o farfurie frumos organizată în care să se regăsească carbohidrații și proteina de calitate.
Performanțele sportive sunt influențate de mulți factori, alimentația fiind de bază!
Cu drag,
D
Elena Santos
Am facut gimnastica ritmica 10 ani si citind articolul tau imi amintesc cum erau antrenamentele mele.Incalzire,streching, exercitii aferente cu obiecte, relaxare musculara dupa exercitii cu pauze de apa la fiecare 15/20 min.Multumesc de reminder.Si eu fac sport total aiurea la fel cu mancarea.E fff bine sa ne educam in orice sport, alimentatie corecta samd….hugs Daniela.
danielaniculi
Wow!! nu stiam ca ai facut gimnastica, ce tare!! Acum toata lumea e pe repede inainte din pacate si uite exact de partea cea mai importanta din antrenament … O sa scriu tot mai mult pe tema asta si pe greselile frecvente in cazul incepatorilor! este f important sa se faca totul corect, mai ales ca tot mai multi incep sa mearga in sala de la varste fragede! Pupici