În 30 iunie a avut loc atelierul de smoothie-uri, editia cu numarul IV din seria atelierelor de gătit #fărăzahăradăugat. Ai zice, bine, bine, dar ce treabă are zahărul cu un smoothie, pentru că teoretic este o băutură considerată a fi foarte sănătoasă. Nu mai zic că este deja o băutura foarte populară și numai eu câte combinații văd zilnic pe canalele de social media.
Ziceam că teoretic este o băutură sănătoasă, pentru că la practică lucrurile nu mai stau la fel de bine precum arată preparatul final, acela super colorat și cu topping-uri dintre cele mai gustoase.
Este o alegere rapidă atunci când nu ai timp să îți pregătești altceva la micul dejun sau ai venit de la sală. Sau poate ești în proces de slăbire și te gândești că un smoothie este cea mai bună alegere. Da, poate fi o alegere bună atunci când nu ai o altă soluție, dar indiferent de momentul în care vrei să îl bei trebuie să ții cont de câteva reguli.
- încearcă să nu folosești mai mult de două fructe (maxim)
- nu uita de sursele de proteină de calitate
- verifică etichetele produselor pe care le folosești, în special la lapte, alege o variantă fără zahăr și îndulcitori
- limitează cantitatea de superalimente (nuci, semințe adăugate în exces nu sunt o soluție să ai o băutură sățioasă)
- împrietenește-te cu legumele, folosite corect vor da un gust minunat și pot fi o soluție și pentru copilașii mofturoși
- folosește superalimente certificate organic pentru a te asigura că în final ai o băutură nutritivă și cu un aport de beneficii
- congelează shot-uri de espresso și aruncă câte un cub într-un smoothie energizant, vei descoperi arome unice
- folosește un blender cu viteză mare pentru a obține un smoothie cremos
Sunt mici greșeli care adunate în același pahar vor aduce un aport de zahăr și grăsimi în exces, iar pe termen lung nu vor avea efectele dorite.
Participanții de la atelierele de gătit știu deja că lucrăm de fiecare dată cu cele mai bune ingrediente și acesta este focusul cel mai mare pe care îl am atunci când organizez o nouă ediție.
Cu atât mai mult când vine vorba de superalimentele de nelipsit dintr-un smoothie este important să alegi surse de calitate și să te bucuri de o băutură echilibrată.
Imaginează-ți dacă ai folosi un lapte îndulcit deja, peste care mai adaugi două fructe sau un sirop de arțar + 1 pudră care să conțină un îndulcitor, cam care ar fi bătura ta?
În schimb dacă vei folosi un lapte 100% natural cum este cel de la Rude Health, un singur fruct, o legumă și o pudră din proteină de cânepă certificată ecologic, vei obține o băutură mult mai echilibrată.
Dintre toate prafurile pe care le-am folosit de-a lungul timpului, am rămas dedicată produselor de la Canah, atât pe semințele de cânepă pe care le adaug în salate, dulciuri, smoothie-uri, dar și pe parte de proteină de cânepă, iar mai nou am descoperit mixurile de la ei pe care le folosesc atunci când vin de la sală și îmi pregătesc un shake rapid. Am avut o gama largă de produse de la Canah în cadrul atelierului, produse pe care participanții le-au folosit în fel și fel de rețete.
Când discutăm de turmeric, scorțișoară, fulgi de ovăz, migdale și alte nuci, ei bine spuneam mai sus că acord atenție acestor superalimente pentru că într-un final îmi doresc să mă bucur de beneficiile unui smoothie și nu doar să consum o băutură dulce. Turmericul este un condiment ideal pentru smoothies așa că important este să alegi o sursă de calitate.
Republica BIO, un magazin drag sufletului meu (menționat din primele articole pe acest blog) are o gamă largă de ingrediente, iar o mică parte din ele le-am testat și la atelier.
Anul acesta m-am împrietenit și cu microplantele, iar pentru prima oară le-am folosit și în smoothie-uri. Busuiocul asiatic spre exemplu este de ținut minte atunci când nu știi ce ghiveci să alegi din gama largă de microplante (le găsiți și în Auchan, eu de acolo cumpăr de fiecare dată). Deci iată că aceste plăntuțe nu le folosim doar pentru un topping inedit.
Pentru toate cele de mai sus e nevoie și de aparatul care să facă treaba asta într-un mod rapid și eficient, și să nu necesite o spălare prea complicată pentru că vrem un smoothie când nu e timp, astfel încât nu o să stăm să spălam prea mult.
Acasă folosesc un Tefal Personal Blender, bag ingredientele, mixex și folosesc același recipient să și beau ceea ce am preparat, însă atunci când fac o cantitate mai mare pentru toată familia, folosesc un blender pe măsură, exact așa cum am făcut și în cadrul atelierului.
Cât privește restul ingredientelor important este să ne adaptăm în funcție de sezon, cu atât mai mult nu va interveni monotonia 🙂
Atelierul a reunit persoane frumoase alături de care am petrecut 3 ore minunate, am discutat ca de fiecare dată despre principiile unui stil de viață echilibrat, despre cât de ușor putem greși făcând alegerile nepotrivite în alimentație. Am stabilit care sunt regulile unui smoothie echilibrat, apoi am pus aparatura la treabă să ne scoată cele mai delicioase băuturi.
Ne revedem din toamnă cu alte idei 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns