Cum să ții un post sănătos
Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai greu post din an. Eu trebuie să menționez că până la cei 33 de ani l-am ținut pe tot o singură dată. A fost ceva ce am putut face cu lejeritate și cred că înainte de orice, felul în care te simți contează cel mai mult.
Dacă pornești la drum cu gândul că va fi foarte greu, aoleu, nu știu dacă o să pot, atunci e mai bine să ții doar o perioadă, atât cât poți și atât cât simți.
Mă rog, eu de fapt vreau să vă vorbesc despre greșelile alimentare cele mai frecvente din post și nu despre ce înseamnă și cum ar trebui să fie postul.
Din copilărie eu am rămas cu o idee foarte clară despre alimentația clasică a postului, o alimentație pe care majoritatea încă o au atunci când postesc și mai rău e completată și cu alte preparate de post din comerț, deloc sănătoase.
Cartofii prăjiți erau baza, precum și zacusca cu multă pâine. Multe făinoase, dulciuri de post, fasole bătută cu la fel de multă pâine. La toate astea se adaugă acum nenumărate produse vegetale precum pate de post, cremvuști, șnitele, maioneze, etc.
Nu știu exact ce conținut de zahăr au aceste produse, dar oricum eticheta lor este un dezastru pentru sănătate.
Aceasta este prima greșeală pe care majoritatea oamenilor o fac. Atunci când dau peste raftul cu produse vegetale din supermarket, trec peste etichetă fără să se gândească că aceasta oferă informații importante despre ingrediente.
Pentru a te bucura de un post sănătos, nutritiv și hrănitor este esențial să gătești și să folosești cât mai multe legume și fructe în stare naturală.
Cele mai frecvente greșeli întâlnite în post:
- Excesul de carbohidrați și făinoase
- Produsele vegetale (pateuri, cremvuști, șnițele, maioneze, dulciuri)
- Excesul de grăsimi sănătoase
Ca și în alimentația de zi cu zi, care trebuie să cuprindă toate grupele alimentare, este vorba tot de echilibru.
Deși alimentele principale precum oul, carnea și lactatele sunt scoase din alimentație în zilele de post, asta nu înseamnă că este nevoie să suplimentezi cu alimente sănătoase în cantități exagerate.
Nucile și semințele ascund destul de multe calorii astfel încât nu ar fi deloc benefic să o dai în extrema deseturilor vegane și a pungilor cu migdale în fiecare zi. Asociate cu salate în care avocado, alte semințe și alte nuci sunt la putere, alături de uleiul de măsline și chiar diverse măsline.
Un post în care se vor consuma exagerat de multe grăsimi va fi în primul rând un prilej pentru a acumula kilograme în plus. Astfel încât dacă ți-ai propus să ții post pentru a slăbi, cu atât mai mult este recomandat să îți monitorizezi cu atenție alimentele pe care le consumi.
În lipsa proteinei animale este foarte important să aduci un aport de proteină din surse vegetale.
Lintea, mazărea, năutul, ciupercile, sunt alimente ce nu ar trebui să lipsească din post, pentru a evita o scădere a masei musculare. Vorbesc aici mai ales pentru cei ce continuă să meargă la sală.
Salatele verzi, salatele de crudități, fructele și legumele de sezon sunt alegeri sănăatoase și nutritive pentru post.
Am să las aici un exemplu pentru două zile de post:
Prima zi:
Mic dejun: budincă de chia cu lapte vegetal (fără adaos de zahăr) + 1 cupă proteină vegetală
Gustare: 2 banane mici
Prânz: 5 sarmale de post (umplute cu quinoa și ciuperci)
Gustare: 1 iaurt de cocos (cu 1 lingură ovăz)
Cina: Salata tabbouleh + legume la cuptor (zucchini și broccoli) + 1/2 avocado
ZIUA 2:
Mic dejun: toast din pâine integrala sau rondele de orez + guacamole și ciuperci la cuptor
Gustare: tartă cu crustă din granola și iaurt de cocos
Prânz: salată verde cu sfeclă roșie, conopidă crudă, morcov, rodie, tofu și orez integral
Gustare: shake proteic
Cina: varză de bruxelles la cuptor + quinoa și pătrunjel proaspăt (salată)
Dincolo de farfurie, alimentație de post sau nu, cred că mai presus de orice este sufletul. Bucuria din suflet aunci când te așezi la masă. Zâmbetul și recunoștința de zi cu zi pentru tot ceea ce ai.
Moderația și echilibrul la care se adaugă sportul/ mișcarea. Sunt elemente esențiale ce fac parte dintr-un stil de viață.
Cu drag,
D
Oana
Ce tip de pudra proteica recomandati?
danielaniculi
Salutare! Este o proteina vegana gustoasa si cu eticheta ok. Orgain de la Organic powder, ceva de genul. Se gaseste in online.