Eu sunt mare fan chiftele de legume și chiftele în general. Cele de legume mi-au plăcut de când eram mică, adică doar cele de cartofi că altele nu mâncam. Despre pârjoale nu mai zic, preferatele mele. Și acum dacă mă duci undeva în oraș și dau peste pârjoale nu mă pot abține și nici nu vreau!
Acasă la mine fac chiftele doar la cuptor. Indiferent că sunt din curcan, porc, vită sau legume, doar la cuptor le gătesc. În compoziție pun legume, diverse legume (morcov, dovlecel, spanac,ceapă) iar la capitolul ulei le stropesc cu o cantitate de bun simț.
Stau acum și mă gândesc la falafel (chiftelele de năut) pe care îl ador, însă oriunde aș vrea să îl mănân în oraș acesta este doar în varianta prăjită. Ca să fiu sinceră, tot mai mult îmi place varianta la cuptor, poate pentru că m-am obișnuit așa sau pur și simplu apreciez mai mult calitatea unui preparat prin aportul de nutrienți ce nu i-a pierdut din cauza modalității de preparare.
Dacă merg la libanez sau comand mâncare libaneză de 3 ori pe an atunci îmi dau o resetare și pur și simplu mă bucur de tot ceea ce am în farfurie, iar pentru mine asta înseamnă echilibru.
Să revenim la lintea noastră de astăzi cu o rețetă pe care Domnul B a apreciat-o mai mult decât m-aș fi așteptat. 3 zile și-a pus în caserola pentru birou salată cu aceste chiftele.
Chiftelele de linte sunt:
- aromate
- sănătoase
- rapide
- delicioase
- bogate în proteine
Ideale pentru platouașul cu aperitive :), caserola de la birou, alimentația vegană sau fără gluten.
Ingrediente:
- 150 g linte verde
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi sau două fire de usturoi verde (ce am folosit eu)
- 1 linguriță oregano
- 1 lingură sos de roșii
- 5 linguri parmezan (vegan sau nu, eu am folosit varianta vegană sperând să mănânce și Alexia)
- 1 lingură făină de cocos sau pesmet (la alegere)
- sare
- piper
- pesmet (eu am folsit un pesmet din comerț)
Mod de preparare:
Lintea am fiert-o timp de 30 de minute și apoi am lăsat-o la scurs într-o sită.
După ce lintea s-a răcit complet, am adăugat făina, condimentele și restul ingredientelor.
Am trecut cu blenderul vertical prin toată compoziția, dar nu prea mult să devină compoziția prea păstoasă și prea moale.
Înainte de a mă apuca de chiftele am dat drumul cuptorului la 180 de grade și am tapetat o tavă cu hârtie de copt.
La început poate părea destul de enervant (foarte enervant) să modelați chiftele rotunde din această compoziție, de aceea merge și varianta de burger pe care eu am motat-o foarte simplu în tava folosind un inel rotund de bucătărie, dar merg făcute și cu mâna.
Pentru chiftelele rotunde am luat compoziție cu o lingurița și am dat forma relativ rotundă după care am trecut biluța prin pesmet ceea ce a făcut să devină mai manevrabilă.
Dacă este mult prea moale compoziția atunci e nevoie de maimultă făină sau pesmet în funcție de ce ai ales să folosești. Desigur nici făina de cocos nu este musai să folosești, dar eu îți spun cum am făcut eu. Ar merge la fel de bine făina de ovăz după părerea mea.
Tot așa până am terminat toată compoziția și am introdus tava în cuptor.
Cel mai mod de a stropi aceste chiftele sau legume la cuptor cu ulei este folosirea unui spray (pentru a evita excesul) După cum bine se poate observa de data asta nu am avut ce îmi trebuia așa că am cam scăpat inutil niște ulei prin tavă.
Am lăsat tava în cuptor pentru 30 de minute, timpul poate varia în funcție de cuptor sau programul ales. Teoretic când încep să devină mai aurii și ușor crocante la exterior atunci cam sunt gata.
Merg servite cu diverse sosuri dacă sunt servite ca aperitive sau completate salatele pentru caserola de la birou.
Eu le-am mâncat la cină cu o salată lejeră din morcov crud și avocado, stropite cu puțină lămâie.
Nu m-aș feri de condimente, în funcție de preferințe, și nu m-aș feri să mă joc cu ingredientele atunci când vine vorba de chifteluțe.
Spor și poftă bună!
Cu drag,
D
Iulia Nastase
Buna Daniela ❤️ As vrea sa fac astazi chiftelele, in loc de linte verde voi folosi rosie (pentru ca doae asta am in casa) si ma intrebam daca poti sa ma ajuti cu o sugestie pt inlocuirea parmezanului. Parmezan vegan nu am gasit, iar saptamana asta nu as vrea sa folosesc produse de origine animala. (Ma gandeam sa pun faina de migdale, ce parere ai?)
Astept raspunsul tau, multumesc
danielaniculi
Buna, Iulia! Poti pune fulgi de drojdie inactiva daca ai la indemana. Sunt folositi pt a inlocui produsele de genul acesta pentru varianta vegana. Poti folosi si faina de migdale. Sunt tare curioasa ce va iesi 🙂 sa-mi dai de veste
Irina Madalina
Buna ,Daniela .As vrea sa fac astazi aceste chiftele pentru imi ploua in gura de vreo 2 zile dar voiam sa te intreb ce crezi ca s-ar putea folosi in locul pesmetului .Intreb deoarece eu nu consum Gluten .:)
danielaniculi
Buna, Irina. Tocmai ce am vazut la o alta cititoare ca a adaugat mozzarella la interior, nu este obligatoriu pesmetul. Eu am facut zilele trecute si nu am mai adaugat pesmet.
Marina
Buna! Imi poti spune ce fel de sos de rosii ai folosit mai exact? Multumesc
danielaniculi
Buna, am folosit o passata de la cirio. Ceva gen bulion sa spunem 🙂