Salutare!
Astăzi vin cu o propunere ciocolatoasă!
După cum bine mă știți de ceva timp, eu nu prea fac torturi, dar din când în când îmi place să încerc ceva nou și inedit. Să mă las purtată de val și să combin texturi și arome care să se potrivească frumos și în final să fie o bucurie orice felie de tort scoasă din bucătăria mea.
Evident că discutăm despre un tort fără zahăr adăugat, dar și fără gluten. Am încercat un tort fără gluten cu gândul la categoria de persoane care este nevoită să țină o astfel de alimentație. Nu am folosit făină fără gluten ca fiind un moft sau ceva la modă, este pur și simplu pentru că și persoanele cu intoleranță la gluten trebuie să se bucure de preparate gustoase și delicioase.
Am o făină fără gluten în casă, de fapt un mix cumpărat din bebe tei (bebe supermarket) care conține făină de hrișcă, făină de teff (mei) amidon de tapioca, făină de psyllium și bicarbonat de sodiu. Am folosit acest mix și la brioșe, dar de această dată mi-am propus să încerc altceva.
Să povestim despre ingrediente:
- 300 g făină fără gluten
- 5 ouă
- 100 ml espresso
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 50 g cacao
- 100 g unt topit
- 100 ml lapte vegetal (la alegere)
- 700 g piure de mere
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
Pentru cremă:
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 2 linguri stevia
- 500 g cremă de brânză philadelphia
- 30 g cacao
Decor:
- boabe de cacao
- zmeură
Mod de preparare:
Ca și formă de tort am folosit o formă cu pereți detașabili și cu diametrul de 23 cm.
La necesar de ustensile a se nota:
- hârtie de copt
- spatulă de silicon
- mixer cu tel
- sită
- ibric
- bol
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am tapetat pereții formei și baza cu hârtie de copt. Eu decupez hârtie de copt exact cât îmi trebuie. O fâșie pe care o aplic pe pereții formei și o bucată rotundă care vine pe bază. Pentru a ne asigura că hârtia rămâne acolo eu ung vasul cu unt și apoi aplic hârtia.
Pentru blat am trecut făină prin sită de vreo două ori, și am lăsat-o într-un bol separat.
Într-un alt bol am spart ouăle și le-am mixat câteva secunde cu un praf de sare, apoi am adăugat laptele, untul topit și răcit, vanilia și piureul de mere.
Le-am mixat pe toate, apoi am adăugat restul ingredientelor și făina pe care am încorporat-o treptat.
Compoziția am turnat-o în forma pregătită, iar cu ajutorul spatulei am curățat pereții vasului pentru a nu pierde nimic de compoziție.
Am copt blatul aproximativ 50 de minute. Timpul poate varia de la un cuptor la altul și de la un program la altul, un test cu scobitoare poate fi util. Ce vreau să menționez este că blatul nu este unul pufos, deși crește frumos, la interior are o textură umedă.
După ce blatul este gata se lasă la răcit până se răcește complet. Eu l-am lăsat până a doua zi pentru că oricum nu mai aveam timp să îl termin.
L-am tăiat astfel încât am avut 3 felii. Pentru a avea un aspect frumos la exterior vă dau un pont. Așezați partea de jos ultima de această dată, este netedă, iar crema va fi întinsă cu mai multă ușurință.
Pentru cremă am folosit 1 pachet de unt lăsat la temperatura camerei pe care l-am mixat cu 2 linguri de stevia. Crema de brânză (tot la temperatura camerei) se va încorpora lingură cu lingură, iar la final pudra de cacao.
Mixer folosit: ACESTA
Blat, cremă, blat cremă, blat și la final cremă cu care acoperim întreg tortul.
Pentru că este un tort cu gust de ciocolată și cafea, pentru că ciocolata și cafeaua sunt combinația perfectă și pentru că merge de minune chiar la micul dejun, vă propun ca la decor să nu fugiți de câteva boabe de cafea aromate!
Rozmarinul arată frumos lângă orice prăjitură de Crăciun 🙂
Acestea fiind spuse sunt curioasă cine va încerca această prăjitură și cum va ieși. Dacă nu găsiți același mix pe care l-am folosit eu puteți adapta după rețeta aceasta cu făină de cocos.
Cu drag,
D
Alexandra
Génial.. Abia aștept sa fac tortul de ciocolata fără zahar..
danielaniculi
Poti adapta blatul si sa-l faci pe cel din faina de cocos daca iti este mai la indemana 🙂
Anonim
Eu am o punga de 250 g de făină de migdale .
Am să încerc să vad … ce iese !
danielaniculi
Astept si eu cu interes vesti din partea ta 🙂
Teodora Dascalu
Pot face reteta cu faina de naut?
Merci!
danielaniculi
Sigur. Poti incerca 🙂
Eva
Buna,
Oare cat de dulce ajunge sa fie blatul, avand in vedere ca se foloseste doar piure de mere ca indulcitor?
Multumesc
danielaniculi
Nu este foarte dulce, depinde ce inseamna dulce pentru fiecare, de exemplu pentru mine e e suficient asa, daca va doriti cceva foarte dulce atunci puteti folosi indulcitor (stevia, xylitol etc)
Anca
Pot folosi faină integrală?
danielaniculi
Sigur, merge si cu faina integrala, s-ar putea insa sa fie nevoie de ajustare la restul ingredientelor. De execmplu faina aglutenica absoarbe mai mult lichid. Chiar astept vesti!