CEAI DE GHIMBIR CU TURMERIC
Trebuie să mărturisesc că nu sunt parte din categoria persoanelor ce beau câte un ceai în fiecare zi. Îmi place mult ceaiul și am câteva sortimente pe care le pregătesc mai mult în sezonul rece, dar nu pot spune că am un ritual. Dacă ar fi să spun despre cafea, atunci e altă poveste!
Am însă un ceai pe care îl ador și pe care îl fac cel mai des. Probabil pentru că aproape niciodată nu îmi lipsește din casă ghimbirul. Turmeric nu am proaspăt, dar folosesc cu succes pulberea chiar și pentru ceai.
Ambele ingrediente vin cu un aport de beneficii pentru organism. Iar combinația de arome dintre cele două este cu adevărat minunată!
”SĂNĂTATE” LA PAHAR?
Dacă ar fi să ne gândim la ingredientele folosite pentru acest ceai, am putea spune că nu există ceva mai sănătos. Dar cum evit să pun astfel de etichete, prefer să îi spun doar că este o băutură delicioasă care aduce și ceva beneficii prin efectele antioxidante și anti-inflamatoare pe care le au ingredientele folosite.
Nu am susținut niciodată că un aliment este miraculos. Nu cred că există așa ceva. Există doar categorii de alimente mai bune și categorii de alimente mai puțin bune.
Există echilibru și există consum exagerat.
Indiferent în care categorie ne aruncăm privirea vom descoperi că orice este consumat în exces ne face rău!
Ce e prea mult strică, iar ce e puțin nu ajunge!
Deși nu îmi lipsesc din casă aceste ingrediente, precum și multe altele din categoria, exagerat numită – superalimente, nu le folosesc în fiecare zi și nu le folosesc în mod exagerat.
În primul rând pentru că îmi place să testez și să experimentez cât mai multe arome. Cred că mi-ar fi imposibil să adaug turmeric în tot ceeea ce mănânc/ beau, doar pentru că este sănătos. Exclus!
Revenind la acest ceai, cred că este cel mai bun ceai, cald sau rece, nu contează cum!
Ingrediente:
- 1 linguriță turmeric (pulbere, sau o linguriță turmeric proaspăt dat pe răzătoare)
- 1 bucată de ghimbir cam de 2 cm, curățat și feliat subțire
- 1 lămâie
- un vârf cuțit cardamom
- 1 litru apă
Mod de preparare:
Eu folosesc un fierbător pentru ceai, îmi este foarte practic și fierbe apa mult repede. A se nota că făceam același ceai și când nu aveam un fierbător.
Într-un vas amestecăm toate ingredientele. Lămâia curățată de coajă și tăiată în 4.
După ce apa începe să fiarbă, se reduce puțin din intensitatea focului și se lasă ceaiul să fiarbă la foc mic pentru 3-5 minute.
*Important
Noi nu adăugăm îndulcitor, dar mierea se potrivește de minune în această poveste.
În cazul nostru nu s-a întâmplat să ne rămână pentru a doua zi, dar se păstrează bine la frigider, în plus cred că este foarte delicios și rece.
Cu siguranță o să îl pregătesc și în varianta răcoritoare, servit cu gheață! vara mai mult fac ceaiul verde pe care îl las la frigider.
Atât de puțin durează să pregătești un ceai intens aromat, colorat și super delicios!
Eu zic să îi dai a doua șansă 🙂
Aștept impresii!
Cu drag,
D
Valentina Alexandrescu
Buna Daniela,
Vreau sa testez reteta dar in ultima vreme ma uit mai mult la calitatea ingredientelor. Ghimbir cumpar bio si il foloseam ras in ceai pana acum. Dar as vrea sa stiu ce marca de turmenic folosesti? Este mai simplu de utilizat pulbere, dar oare toate pliculetele de la diverse firme au aceeasi calitate?
Multumesc.
danielaniculi
Buna! Ma bucur sa aud ca primeaza calitatea ingredientelor. Pentru turmeric iti recomand republica bio (online) sau in bebe tei. Ai o gama variata de unde poti alege sortimentele ecologice/bio! Conteaza enorm alegere sa fie pentru cele certificate!
Sonnetor este din nou o alegere safe
ghimbir
Oare de unde as putea sa cumpar ceai energizant cu ghimbir si turmeric? In hypermarketuri n-am vazut….eventual in magazinele naturiste?
danielaniculi
Eu il pregatesc din turmeric radacina si ghimbir radacina.