
TIRAMISU RAW VEGAN
Tu ești fan tiramisu?
Eu cred că am făcut de două ori tiramisu cu pișcoturi, dar știu că este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi, iar dacaă ar fi să discutăm despre complexitate, nu este nici pe departe prea mare bătaie de cap. Pentru un tiramisu bun contează enorm ingredientele, la fel este și în cazul unui tiramisu raw vegan.
Astăzi am să vă prezint varianta mea de tiramisu. M-am lăsat inspirată de ingredientele pe care le aveam deja în casă și am obținut un dulce bun cu o textură fină și un mix de arome excelent!
Entuziamul pentru a pregăti un desert raw, pentru că nu mai pregătisem de ceva timp, a venit în urma unui curs online, un curs despre bucătăria plant based. Platforma de cursuri este sevabloom.ro, dacă sunt curioși sau doritori printre cititori 🙂
Pentru tort avem nevoie de câteva ingrediente pentru blat și tot la fel de puține ingrediente pentru cremă, după cum urmează:
Ingrediente
Pentru blat:
- 200 g curmale (proaspete sau hidratate pentru 30 de minute în apă fierbinte dacă sunt curmale uscate)
- 100 g nuci pecan
- 30 g quinoa expandată (sau mei)
- 1 linguriță cicoare
Pentru cremă:
- 150-200 g caju (bine hidratat)
- 400 ml lapte de cocos (full fat- conservă)
- 1 shot espresso
- 1 lingură faină de cocos
- 1 linguriță vanilie
- 1 lingură miere de albine
Mod de preparare
Pentru blat am mixat curmalele împreună cu nucile pecan și cicoarea. Am folsoit un procesor de alimente mic, iar ingredientele s-au amestecat foarte ușor.
Am transferat compoziția într-un bol și am adăugat quinoa.
*Dacă nu aveți sau nu doriți să folosiți quinoa expandată, m-am gândit că la fel de interesant ar fi dacă ați încorpora migdale caramelizate mărunțite.
Am amestecat cu o spatulă, iar compoziția am transferat-o într-o formă cu pereți detașabili. Forma folosită este una mică, având diametrul de 18 cm.
Am introdus forma în congelator până când am pregătit crema.
Pentru cremă am scurs nucile caju de apă și le-am transferat într-un blender de mare viteză. Am Adăugat jumătate din cantitatea de lapte și am lăasat blenderul să omogenizeze amestecul.
Când nucile s-au mărunțit și transformat într-o cremă fină, am adăugat restul de lapte, shotul de espresso și restul ingredientelor.
Am lăsat blenderul să amestece pentru încă 1-2 minute. Așa mă asigur că textura va fi una fină.
Am scos forma din congelator și am adăugat crema. Acum vi se va părea că este prea lichidă, însă după 2 ore la congelator veți avea un tort aromat și numai bun pentru a fi savurat.
Înainte de servire am presărat cacao din belșug!
*Dacă îl pregătiți în avans pentru masa de Crăciun, să aveți în vedere că ar trebui scos cu măcar 30 de minute înainte de a fi tăiat. Se păstrează apoi foarte bine la frigider.




L-am facut si eu dupa ce ai pus pe instagram, din pacate nu am avut destula rabdare sa se transforme caju-ul intr-o crema fina , plus ca am pus si tot laptele deodata si din cauza asta aspectul nu a fost chiar cum trebuia dar gustul a fost excelent! Mi se pare cea mai buna prajitura raw vegana ce am mancat-o pana acum. Acum stiu cum sa procedez si cu siguranta o sa mai fac pt ca este foarte gustos! :d Multumesc de reteta
Hey! Conteaza foarte mult ca nucile sa fie bine hidratate, iar un blender puternic sa le transforme in crema. Cu siguranta data viitoare va iesi mult mai bine, daca ti se pare prea ”Lichid” mai pune faina de cocos, insa nu multa pentru ca e un puternic absorbant 🙂 In rest, ma bucur enorm ca gustul ti-a placut atat de mult 🙂
Multumesc de sfaturi. Si inca ceva : “blatul” acesta cu quinoa ( eu am folosit mei) mi se pare wow, l-as folosi ca baza la orice praji raw vegana :d
Asa este! Si mie mi s-a parut una dintre cele mai interesante combinatii. Uite, data viitoare vei pune si cicoarea despre care am uitat sa mentionez pe instagram sau poate niste ness 🙂 E altceva 🙂
Buna Daniela,
Multumesc pentru toate retetele postate.
Am 2 intrebari generale, daca ai timp.
1. Prima este legata de laptele de cocos. Ce brand folosesti si cum lucrezi cu el? Eu cumpar lapte de cocos in conserva metalica si stratul de grasime e intarit bocna la suprafata atunci cand desfac cutia. Tu il incalzesti inainte de a desface cutia sau cum procedezi?
2. Ce brand/model de robot de bucatarie folosesti?
Sarbatori fericite!
Buna, Elena! Sigur ca am timp, cu mare drag.
1. Laptele de cocos la conserva este singurul lapte de cocos (restul sunt bauturi vegetale) Eu agit cutia uneori, atunci cand nu uit si cand am nevoie si de lichid. Eu iti recomand biona ca si brand, mi se par cele mai ok, deocamdata. Cumpra din bebe tei si gasesc atat varianta de 400 ml cat si de 200.
2. Ca si model de robot folosesc un philips, atat ca blender cu mixare in vid, cat si robot cu accesorii de framantare, razuire, maruntire, etc. Dar pentru tiramisu am folosit blebnderul cu mixare fiind puternic.
Sarbatori Binecuvantate! Cu bucurie in suflet
Multumesc, Daniela! Sarbatori Binecuvantate si tie!
Cu mare drag! Sarbatori linistite si Binecuvantate!
Buna seara. Ma interesează cu ce fel de blender faceți crema de migdale?
Buna ziua. Eu folosesc un blender de la philips cu functia de mixare in vid