Am început proiectul de planificare alimentară cu pași mici, pentru că orice schimbare majoră se face step by step. Pornind de la ideile de bază, am adunat în 2 ani de zile o minunată colecție de planuri alimentare: de post, de sezon sau meniuri festive. Am fost aici în fiecare lună cu o altă propunere însoțită de rețete.
Iar această minunată călătorie continuă într-o variantă asemănătoare, doar că ne vom concentra mai mult pe alimentația sustenabilă și pe alegerile sustenabile care încep încă de la pregătirea listei de cumpărături. De asemenea, certificările și etichetele produselor joacă un rol important atunci când ne dorim să adoptăm obiceiuri alimentare sustenabile, precum și includerea produselor Bio sau de sezon în alimentația noastră zilnică.
Însă acestea sunt doar o mică parte din ceea ce înseamnă construirea unei alimentații sustenabile. Este adevărat că nu depinde în totalitate de noi, însă într-o proporție considerabilă alegerile noastre influențează acest sistem și doar exersând vom învăța să prioritizăm aceste aspect important pentru bunăstarea noastră și a planetei. Moderație, etichete prietenoase, creativitate în bucătărie, cu aceste gânduri continuăm proiectul dedicat planificării alimentare, pentru că less is more și doar împreună putem face o schimbare.
Așa cum bine știți, acest proiect a fost susținut, încă de la început, de către Lidl România, și mă bucură sprijinul unui partener pentru care sustenabilitatea face parte din modelul de business.
Lidl România a promovat și a susținut produsele românești la raft încă de la intrarea pe piața locală, iar în ultimii ani a crescut numărul de furnizori și producători români. Eu sunt mare fan , pentru că găsesc o gamă variată de fructe și legume, atât locale, cât și Bio, un standard esențial în selecția produselor prietenoase cu natura.
Iar pentru că am amintit de fructe și legume, am început planificarea alimentară de primăvară cu prima oprire, în zona mea preferată din magazin, și a ei varietate de verdețuri și culori de sezon, însă abundența abia de acum începe, la fel și sezonul nostru preferat.
Haideți să vă arăt cum am gândit planul alimentar al lunii martie. Prima lună de primăvară care deschide apetitul pentru alimente proaspete și meniuri colorate. 😊
Ziua 1:
Masa 1: 1 kefir + granola (mix de nuci și semințe din gama )
Masa 2: 2-3 mandarine
Masa 3: supă de legume rădăuțeană
Masa 4: 10 migdale
Masa 5: orez cu varză de bruxelles la cuptor + tofu
Ziua 2:
Masa 1: oladi cu kefir și zmeură servite cu banană caramelizată
Masa 2: suc de apio cu lămâie și ghimbir
Masa 3: tocană de năut + creveți și frunze de salată Prestigio
Masa 4: mix nuci – snack
Masa 5: legume la cuptor (morcovi, fenicul, zucchini, ardei kapia, ceapă roșie) + tofu + pastă de avocado și salată
Ziua 3:
Masa 1: smoothie din avocado + banană + fulgi de ovăz și granola
Masa 2: 1 cottage cheese Bio – Milbona
Masa 3: supă de legume rădăuțeană
Masa 4: toast pâine fără gluten, somon afumat și salată verde
Masa 5: biban de mare cu spanac sote și cartofi natur
Ziua 4:
Masa 1: toast cu pâine făra gluten, avocado și ou poșat
Masa 2: mandarine + ananas
Masa 3: supă cremă de praz cu apio și cartofi servită cu muguri de pin
Masa 4: prajitură proteică cu ovăz, stafide și fructe de pădure
Masa 5: zucchini gratinați cu feta și praz
Ziua 5:
Masa 1: waffles cu ricotta servite cu mango și mandarine
Masa 2: ananas și rodie
Masa 3: mâncare de mazare cu ou înăbușit
Masa 4: 1 felie de pâine fără gluten + 2 felii de brânză fără lactoză, ardei gras și castraveți
Masa 5: zucchini gratinați cu brânză feta și praz
Cea mai mare provocare, în cazul meu, atunci când stabilesc lista de cumpărături și meniul săptămânal, este să găsesc echilibrul între preferințele noastre și cele ale Alexiei, pentru că meniul ei este destul de diferit față de al nostru.
Mamele știu ce spun, este dificil să stabilești un plan alimentar atunci când gusturile sunt diferite în familie, de aceea mă orientez de multe ori să pregătesc și preparate comune, ca să le zic așa. O porție de waffles sau oladi, spre exemplu, este pe placul tuturor. La fel și o mâncare de mazăre. În rest, prefer să gătesc câte puțin pentru fiecare, decât să ajung în situația de a arunca mâncarea.
Am renunțat să gătesc cantitate mare dintr-un singur fel de mâncare pentru că noi nu mai funcționăm așa. Iar riscul de a ajunge la risipă alimentară este mult mai mare atunci când există un volum mare de alimente fără o logică între ele.
Prefer să cumpăr variat și să asigur necesarul pe toate categoriile de alimente, dar mai ales pentru toate gusturile.
Pentru mine această schimbare a fost una extrem de importantă. Am economisit bani, timp și resurse.
Tu ce ai schimbat în alimentația ta pentru a adopta un plan alimentar sustenabil?
Cu drag,
D
Lasă un răspuns