M-am tot gândit cu ce propunere de desert să vin către voi în această perioadă în care majoritatea facem planul rețetelor pentru masa de Paște, așa că am decis sa fac un 3 în 1.
Carrot cake la baza, compoziție de pască fără aluat și o cremă de mascarpone pentru final.
Adică nu am făcut nici pască fără aluat standard, mai avem pe blog din anii trecuți (vă las link la finalul rețetei), nici carrot cake clasic pentru că mai sunt rețete, le las și pe acelea tot la final.
Am considerat că un mix între acestea ar fi interesant de încercat și de prezentat familiei și invitaților la masă. Nu mai zic, că e fără zahăr, e ușor de pregătit, iar dacă vă mai rămâne puteți lua cu încredere la birou pentru o gustare nevinovată de împărțit cu colegii.
În blatul de carrot cake am combinat făina de migdale cu făina integrală, dar le luam pe rând și sper să vă încânte și pe voi.
Veți regăsi această propunere și în planificarea alimentară a lunii aprilie, așa că rămâneți cu ochii pe blog și abonați-vă la newsletter dacă încă nu ați făcut-o până acum.
Ingrediente pentru blat:
- 90 g făină de migdale
- 60 g făină integrală
- 100 ml ulei (eu am folosit un ulei de floarea soarelui)
- 70 g nucă tocată
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță pudră de anason
- 1/4 linguriță nucșoară
- 1/4 linguriță pudră de ghimbir (opțional, nouă ne place mai aromat)
- 1/2 liunguriță bicarbonat de sodiu
- 5 grame praf de copt
- 8 grame amidon de porumb
- 2 banane (foarte coapte) sau puteți folosi zahăr dacă nu aveți o problema (nu mai mult de 60 grame totuși)
- 3 ouă
- 3 morcovi (aproximativ 100 de grame)
Ingrediente strat cheesecake:
- 600 grame brânzică de vaci (varianta de 6% grăsime, eu o folosesc pe cea de la Lild- Pilos la găletușă)
- 100 grame smântână pentru frișcă
- 2 ouă
- 1 linguriță vanilie
- stafide (opțional)
Pentru frosting:
- 150 g mascarpone
- 50 g unt la temperatura camerei
- 1 lingură miere de albine
- vanilie
Mod de preparare:
- Am pornit cuptorul să fie pregătit pentru blatul de morcovi. Cuptorul la 175 de grade cu ventilație.
- Am uns o tava de tort, cu pereți detașabili (diametru 24 cm), cu unt, apoi m-am ocupat de ingrediente.
- Într-un castron mare am amestecat ambele tipuri de făină, amidonul de porumb, praful de copt, bicarbonatul și toate condimentele împreună cu nuca tocată.
- Într-un alt castron am amestecat ouăle cu banana zdrobită și uleiul.
- Am dat morcovii pe răzătoarea mare și i-am adăugat și pe aceștia în compoziția lichidă, apoi am integrat mixul de făină și condimente.
- Am răsturnat amestecul în tava pregătită și am copt pentru 18 minute.
- Cât timp blatul a stat în cuptor, am pregătit stratul de cheesecake.
- Într-un blender am amestecat brânzica de vaci cu ouăle, smântâna și vanilia.
- Am scos blatul din cuptor (după cele 18 minute) și am turnat amestecul de brânză. Acum am presărat și câteva stafide.
- Am reintrodus vasul în cuptor, la 170 de grade. Eu am folosit un program cu abur al cuptorului.
- Am copt tortul pentru 50 de minute (50-60 de minute, timpul poate varia)
- După ce s-a răcit complet, eu l-am lăsat până a doua zi, am adăugat amestecul de mascarpone cu miere, untul la temperatua camerei și vanilia. Toate ingredientele amestecate energic cu ajutorul unui tel.
- Am întins cu o spatula compoziția, iar ca și topping puteși folosi granola sau orice alt mix de nuci cu ovăz.
E mult text, dar nu e deloc complicat de preparat. Blatul are o textură umedă, am folosit banană! Țin să precizez de acum acest aspect pentru că sigur se vor aduna comentarii.
Mă gândesc că cei care vor pune această rețetă pe lista lor, au mai experimentat astfel de deserturi fără zahăr și nu vor dori ceva complet nou de sărbători.
Sper să vă placă, aștept cu mare interes părerile voastre.
Voi publica și un material video pe Instagram, așa că vă aștept și acolo!
Alte idei potrivite:
Cu drag,
D
Lasă un răspuns