O alimentație sustenabilă este influențată de mai mulți factori, iar o parte dintre ei nu depind doar de noi, însă ce știm cu siguranță este că putem face alegeri sustenabile din grijă pentru noi și pentru binele planetei.
Deciziile privind alimentația ne aparțin în totalitate, iar prin proiectul dedicat planificării alimentare, îmi doresc să fiu de ajutor cu idei, sfaturi și rețete ușoare. Rețete ușor de implementat, rețete ce au la bază resturi alimentare. Împreună învățăm și ne ajutăm, de aceea suntem aici. 😊
Prima regulă, cea mai importantă, este evitarea risipei alimentare. Cred că ați remarcat deja diversitatea din meniurile propuse în fiecare lună, iar asta pentru că am renunțat de ceva timp la gătitul clasic, tradiționala oală de ciorbă și felul 2, pentru că așa ajungeam mai des la risipă alimentară. În urmă cu ceva timp, se întâmpla frecvent să rămân cu mâncarea gătită prea multe zile.
Gătind rețete rapide și ușoare, reușesc să avem preparate variate de la o zi la alta și astfel ne bucurăm de o gamă diversificată de culori și nutrienți, dar mai ales este principiul după care evităm surplusul de mâncare și risipa alimentară. Spre exemplu, în planul alimentar pentru această lună, veți găsi o minunată rețetă de chec pregătită cu pulpa de morcov rămasă de la suc.
A doua regulă, încerc să fac cât mai multe alegeri sustenabile în materie de pește și carne proaspătă.
La partea de pește și produse derivate, de ceva timp mă ghidez după certificarea ASC (Aquaculture Stewardship Council), pe care vă invit să o urmăriți și voi atunci când sunteți la cumpărături. În magazinele Lidl România, veți găsi pește provenit din pescuit sustenabil (doradă, biban de mare, păstrăv, șalău de nil etc.), care deține certificarea ASC, ce ne garantează că peștele de acvacultură provine de la ferme piscicole, crescut în ape nepoluate, cu hrană naturală, nealterată chimic.
Tot la capitolul certificări, de urmărit este și certificarea MSC (Maritime Stewardship Council), aceasta fiind acordată peștelui sălbatic pescuit și procesat în mod sustenabil. O veți găsi în magazinele Lidl la categoria conservelor de ton, la batoanele de pește în panadă etc.
Peștele nu prea lipsește din meniurile mele săptămânale, de multe ori fac cam aceleași alegeri, și schimb modul de preparare sau garniturile. Este sezonul perfect pentru mese lejere și pline de culoare, iar pentru sectorul culorilor, oferă o gamă variată de fructe, legume și verdețuri proaspete, inclusiv de la producători locali. Iar peștele gătit pe grătar sau la cuptor merge pefect lângă o salată verde, nu? 😊
Vă las mai jos meniul săptămânal în care vă propun câteva idei de a pregăti peștele și de a vă bucura de toți nutrienții pe care acest aliment le oferă.
*Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.
Ziua 1:
Masa 1: omletă umplută cu fasole roșie, sfeclă roșie și brânză de capră
Masa 2: salată de fructe (zmeură, banană, mango) + 10 migdale
Masa 3: supă de linte servită cu alune de pădure
Masa 4: 1 avocado cu zeamă de lămâie cu 1 felie pâine de secară Tastino
Masa 5: dorada la grătar cu fasole verde și mărar
Ziua 2:
Masa 1: terci de ovăz cu banane
Masa 2: iaurt grecesc cu zmeură congelată și alune de pădure
Masa 3: chiftele de ton cu sos roșu și orez
Masa 4: 2 castraveți + 1 morcov bastonașe
Masa 5: salată prestigio + ridichi și cartofi noi la cuptor
Ziua 3:
Masa 1: 1 ou fiert + toast cu pâine fără gluten și somon, parmezan + crudități și limonadă
Masa 2: 1 suc de morcovi BIO cu lămâie
Masa 3: supă de linte servită cu alune de pădure
Masa 4: 1 felie chec cu morcovi și banane
Masa 5: biban cu fenicul la cuptor
Ziua 4:
Masa 1: iaurt grecesc cu zmeură și alune de pădure
Masa 2: chec cu morcovi și banane + 1 cană de ceai de plante
Masa 3: chiftele de zucchini cu brânză feta + salată verde, mărar, roșii și ridichi
Masa 4: ananas proaspăt
Masa 5: salată cu quinoa cu năut, castraveți, ceapă roșie și pătrunjel
Ziua 5:
Masa 1: toast cu pâine fără gluten, ciuperci trase la tigaie, baby spanac, avocado și ou poșat + 1 limonadă
Masa 2: fructe (ananas și rodie)
Masa 3: spaghetti cu roșii și brânză de capră la cuptor
Masa 4: bomboane cu ricotta, fulgi de cocos și zmeură congelată
Masa 5: humus de năut și crudități (castraveți, ardei, morcovi) + măsline kalomon Freshona și pâine crocantă Tastino
Sunt curioasă să îmi spuneți cum vi se par propunerile din această lună? Ce rețetă vă atrage atenția din cele de mai sus, dar mai ales să aflu de la voi în ce stadiu sunteți cu planificarea alimentară?
Pe o scară de la 1 la 10 cât de importantă vi se pare organizarea meselor pentru fiecare zi?
Să vă fie inspirație 🙂
Cu drag,
D
Mihaela Movilă
Planificarea alimentara este pentru mine singura metoda prin care mananc disciplinat și organizat. Este ideala pentru controlul greutății și pentru a elimina stresul care vine odata cu intrebarea: „Oare ce sa mai fac de mâncare pentru mâine?”
danielaniculi
Asa si este. Regula principala pentru a manca echilibrat si organizat. Ce ma bucura aceste mesaje. Doar impreuna reusim sa facem schimbari Zi frumoasa sa ai!
MONICA SIMONA MAGHERUSAN
Arată foarte bine toate. Cum spunea cineva mai sus.. stresul cu ce mai fac mâine de papa… dă dureri de cap uneori . M-aș bucura să mai văd notificări de la dumneavoastră… am dat din întâmplare peste asta . O zi frumoasă. A și m-aș bucura dacă aș afla și cum se fac cele de mai sus.
danielaniculi
Multe dintre retete sunt pe blog sau instagram unde va astept cu energie buna!
Multumesc din suflet pentru aprecieri. Congeaza enorm pentru mine