ALIMENTAȚIE SUSTENABILĂ – PLAN ALIMENTAR PENTRU 5 ZILE (6)
Planificarea alimentară a lunii august, ultima lună de foc din această vară (care a trecut mult prrea repede, așa ca o scurtă paranteză), este una plină de idei consistente, cu o ușoară trecere către toamnă. Pentru această lună am avut în focus un meniu cu mai multă sursă de proteină, iar aici am să vă arăt ce alegeri am făcut astfel încât să fie în regulă pentru toată familia.
Domnul B este carnivorul familiei, iar Alexia mănâncă destul de rar carne și nu orice, adică nu se atinge de porc, vită etc. Pentru că țin foarte mult la evitarea risipei alimentare, mă gândesc tot timpul la idei care să ne încânte pe fiecare, astfel încât mâncarea să nu ajungă în coșul de gunoi.
O ciorbă clasică de pui cu legume ne încântă pe toți. Eu mănânc zeama cu multe legume, în timp ce Domnul B preferă să culeagă carnea, iar Alexia mai mult zeamă cu un strop de smântână. Mda, știu, pare complicat să satisfaci gusturile acestea atât de diferite, dar vă spuneam și cu altă ocazie că este un criteriu important, atunci când faci planificarea alimentară, să te gândești la toate aceste aspecte. Este o regulă în evitarea risipei alimentare și pentru o alimentație sustenabilă.
Dacă în urmă cu câțiva ani primeam tot timpul carne la pachet, acum lucrurile s-au schimbat. Să întreții o gospodărie cu animale nu este deloc o treabă simplă, așa că am început să cumpărăm mai des.
De ce Lidl?
Pentru toată atenția acordată produselor ce ajung la raft, ambalate cu grijă și în siguranță pentru prospețime. Grija pentru siguranță în fiecare etapă garantează prospețimea și un termen de valabilitate mai mare.
Cum am povestit și despre prospețimea fructelor și legumelor pe care le aleg din Piața Lidl, toate criteriile de alegere a furnizorilor sunt aplicabile și pentru raionul cu carne.
Furnizorii Lidl sunt certificaţi conform standardului recunoscut International Food Standard (IFS) sau standardului internațional al Asociației britanice de retail BRC.
Înainte ca sortimentele de carne să ajungă la raft, Lidl urmărește calitatea și siguranța alimentară pe întreg lanțul de aprovizionare, în toate etapele producţiei, prelucrării şi distribuţiei.
În plus, carnea este ambalată în porții care mie personal mi se par suficiente, astfel încât să nu cumperi cantități mari, iar datorită ambalajului, produsele au termen de valabilitate mai mare, astfel încât nu trebuie să gătești tot în ziua cumpărării. Eu aleg produsele și în funcție de termenul de valabilitate, apoi gătesc bineînțele alimentele care au cel mai mic termen de valabilitate.
Sper că v-am oferit informații importante și pentru această categorie de alimente. Iar în planificarea alimentară de luna aceasta veți găsi propuneri simple, ușor de pregătit, în stilul meu, pornind de la rețete de suflet precum ardeii umpluți. Știu că varianta clasică conține carne de porc (găsiți orice variantă de carne la Lidl) dar eu am ales pentru această lună o rețetă pe care o îndrăgesc tare mult, ardei umpluți cu carne de curcan și mult morcov.
O mare parte din propuneri s-au potrivit de minune și pentru caserola de prânz a Domnului B. Ciocănele de pui, crumble, fructe de sezon sau cheesecake proteic, toate au fost luate și la pachet.
Țin mult la caserolă, este varianta perfectă pentru a avea mese nutritive și la birou, masa de prânz fiind una extrem de importantă. Este deja parte din rutina de seară, pregătirea prânzului din caserolă. De cele mai multe ori cu ce rămâne de la cină.
Acum să trecem la propunerea de meniu din această lună, lista de cumpărături și rețetele super simple ce sper să vă încânte.
Știu că așteptați cu interes lună de lună acest material, așa că să curgă inspirația și nu uitați să împărtășiți articolul și cu prietenii.
Este focusul meu principal ca acest proiect dedicat planificării alimentare să ajungă la cât mai multă lume. Schimbarea vine din acțiuni constante, iar eu zic că ce facem aici reușește să aducă mai multă lumină în alimentația zilnică.
Ziua 1:
Masa 1: terci de ovăz cu mere
Masa 2: 2 nectarine + 1 kiwi
Masa 3: ciorbă de pui cu legume
Masa 4: 1 felie de pâine fără gluten, 1/2 avocado + somon sălbatic afumat și mix de frunze primavera
Masa 5: ciocănele de pui cu quinoa, spanac și legume () + fulgi de migdale
Ziua 2:
Masa 1: omletă servită cu roșii, castraveți și măsline kalomon
Masa 2: crumble cu prune și afine congelate Freshona
Masa 3: ciorbă de pui cu legume (Domnul B și-a luat ciocănele de pui la caserolă)
Masa 4: 1 felie cheesecake proteic
Masa 5: salată turcească de morcovi + salată de pătrunjel cu rodie, ceapă și roșioare cherry (toate găsite în )
Ziua 3:
Masa 1: cottage cheese pancakes
Masa 2: salată de fructe cu
Masa 3: paste integrale + pesto de busuioc și ciuperci champignon
Masa 4: 2 bomboane cu nucă de cocos
Masa 5: salată Prestigio + piept de rață la grătar, cartofi la cuptor și afine (
Ziua 4:
Masa 1: terci de ovăz cu mere + afine proaspete
Masa 2: humus servit cu 1 morcov
Masa 3: ardei umpluți cu carne tocată de curcan și legume
Masa 4: 1 felie cheesecake proteic
Masa 5: salată grecească (roșii, castraveți, ardei, brânză feta și măsline kalomon – Freshona)
Ziua 5:
Masa 1: afine, nectarine și
Masa 2: 1 kefir Pilos
Masa 3: ardei umpluți cu carne de curcan + limonadă cu castravete și busuioc
Masa 4: 2 bomboane cu nucă de cocos
Masa 5: supă cremă de linte roșie + resturi de legume rămse prin frigider (morcov, păstârnac și 1 dovlecel)
Spe să vă inspire, iar ca de obicei aștept sugestiile, propunerile și comentariile voastre în rubrica de mai jos.
Cu drag,
D
Mihaela
Extraordinar de planificat , diversificat și plăcut la aspect ! Felicitări!
danielaniculi
Ma bucur mult ca iti place si ca te inspira. Asta e rolul acestui proiect si e o mare parte din munca mea aici. Aprecierile sunt extraordinare
danielaniculi
❤️ ma inclin si va multumesc!