De planificare alimentară nu avem cum să ne plictisim, căci a devenit esențială pentru un stil de viață echilibrat. Săptămână de săptămână acesta este obiceiul meu, de ani buni. Să pregătesc planul alimentar pentru cele 5 zile ale săptămânii. Îmi oferă confort, claritate în privința meselor, liniște în familie și timp liber.
Gătesc 1-2 feluri principale să fie la îndemână, în rest, în fiecare zi avem altceva la cină. Din ce mai rămâne de la cină, Domnul B își pregătește caserola pentru prânzul de la birou. Astfel, reducem risipa alimentară în timp ce ne hrănim cu alimente gătite acasă.
O dată pe lună îmi place să gătesc variat, să descopăr combinații noi, dar și produse noi, iar despre toate acestea vă povestesc și vouă în articolul lunar dedicat planificării alimentare.
Deși vă vorbesc despre această planificare almentară de ani de zile, vă mărturisesc că abia anul acesta am simțit cu adevărat că acest proiect este, de fapt, parte din misiunea mea. E felul meu de a educa în acest sens. Este de datoria noastră să facem alegeri potrivite pentru un stil de viață sustenabil și echilibrat.
Dacă tot mai multă lume ar deveni mai conștientă de aceste mici schimbări, tot ar fi un pas înainte. Așa că, nu am să mă opresc din a vă invita să analizați în detaliu obiceiurile în materie de cumpărături și alimentație.
Am mai povestit și cu alte ocazii, dar pentru cine nu a reținut acest detaliu, noi suntem o familie de 3 persoane, 2 adulți și un copil de 13 ani. Cumpărăturile pe care le fac acoperă plăcerile fiecăruia dintre noi.
Avem gusturi diferite, de aceea încerc să gătesc astfel încât fiecare să fie mulțumit. Dacă Domnul B e carnivorul familiei, am întotdeauna surse de carne cu care să se simtă hrănit. Eu mânanc mai mult pește și din când în când carne de curcan, iar Alexia la acest capitol e în ton cu mine, iar atunci când pregătesc pește cumpăr ce știu că îi place și ei. Tocmai de aceea veți găsi mai des dorada în planurile alimentare propuse, cu mențiunea că în magazinele Lidl România aveți o gamă variată de pește provenit din surse sustenabile. Biban, dorada, păstrăv sau șalău, pe toate le găsiți la raionul cu pește și produse din pește, precum și alte sortimente.
La capitolul carne, aceeași poveste. Aleg de cele mai multe ori carnea de curcan sau pui pentru preparate precum chifteluțe, lipii, salate, dar și dacă am nevoie de alt tip de carne/ cârnați, știu precis că am de unde alege. Carne de burgeri sau carne tocată BIO, ficăței sau pipote, în funcție de lista de cumpărături, dar mă mai adaptez și la fața locului, știind că în magazinele Lidl, sunt destule sortimente de unde poți alege ceva potrivit. Nu vă ascund, ba din contră, vă las și ca recomandare. Aleg uneori produse care sunt aproape de termenul de expirare, pe care le gătesc imediat ce ajung acasă. Astfel, salvăm produsele în vederea reducereii risipei alimentare.
Vă aștept și pe Instagram, acolo avem și rețeta lunii dedicată risipei alimentare, pe care o găsiți cu hastagul #CumSa.
Îmi doresc tare mult să comunicăm cu fiecare ocazie despre efectele risipei alimentare și despre ce putem face pentru a o diminua din ce în ce mai mult. Iar aceste materiale lunare sper eu că sunt pentru voi o sursă bună de inspirație.
Dar acum haideți să vă arăt ce propuneri am pregătit pentru această minunată primă lună de toamnă.
Ziua 1:
Masa 1: iaurt grecesc Pilos 2% cu afine (românești din , scorțișoară și fulgi de migdale
Masa 2: nectarine Piața Lidl
Masa 3: ciorbă de pește
Masa 4: hummus cu morcovi
Masa 5: chiftele de curcan cu legume (dovlecel și morcovi Piața Lidl) cu orez de conopidă și avocado
Ziua 2:
Masa 1: omletă cu ardei, ceapă verde, spanac și mărar + roșii
Masa 2: iaurt high protein cu cocos
Masa 3: salată Prestigio cu chiftele de curcan și legume
Masa 4: mix de nuci
Masa 5: dorada la grill cu cartofi fierți și legume
Ziua 3:
Masa 1: smoothie bowl cu iaurt grecesc 2%, 1/2 avocado, baby spanac și banană/ pentru Alexia am pregătit pancakes cu cottage cheese și făină integrală, servite cu high protein și afine
Masa 2: chec cu mere și alune de pădure
Masa 3: ciorbă de pește/supă de roșii pentru Alexia
Masa 4: 1 cottage cheese
Masa 5: mâncare de mazăre cu ficăței
Ziua 4:
Masa 1: shakshuka cu ou, ardei kapia, ardei gras galben, ceapă, roșii și avocado (
Masa 2: chec cu mere și alune de pădure
Masa 3: supă de roșii/ iar Domnul B mazăre cu ficăței la pachet
Masa 4: baton cu nuci și fructe
Masa 5: shaorma cu salată de varză, tzatziki, salată de morcovi servită cu cartofi cu parmezan, pătrunjel și usturoi
Ziua 5:
Masa 1: porridge cu mere și nectarină coaptă cu unt și scorțișoară
Masa 2: suc de apio cu măr verde, lămâie și ghimbir
Masa 3: spaghetti integrale cu dovlecel, vinete, conopidă și spanac
Masa 4: iaurt grecesc cu afine, zmeură congelată
Masa 5: vinete și dovlecei pane, la cuptor, cu lipie graham, frunze de salată și tzatziki
Exact cum spuneam. Culori, texturi și o colecție lejeră de rețete simple, dar nutritive, exact ce avem nevoie.
Aștept, ca de fiecare dată, să îmi spuneți cum vi se pare și cât de utile vă sunt propunerile lunii.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns