IAHNIE DE FASOLE CU LEGUME PENTRU MAI MULTĂ INSPIRAȚIE DE POST
Cred că am iubit toate rețetele cu fasole pe care mamaia ni le pregătea în copilărie. Iahnia de fasole, ciorba de fasole, fasolea bătută cu ceapă pe deasupra. Doamne, acest humus din fasole din prezent, nu prea ne lipsea din alimentație. Tare bun, tare gustos, dar mai ales extrem de sănătos. Nu știam atunci cât de sănătos mâncam. Acum iată, cum tot apar informații despre beneficiile boabelor.
Oare de ce nu gătesc mai des fasole?
Nici eu nu știu, poate pentru că am preferat mai mult năutul, dar se prea poate și pentru că nu nimeresc tot timpul combinația aceea care să mă ungă la suflet. Deși eu ador fasolea simplă, Domnul B este la polul opus, fasolea fără cârnați e, să zicem, ca nunta fără muzică 🙂
De această dată se pare că l-am cam încântat și pe dumnealui, astfel încât a mâncat două porții fără carne, doar cu murături/ salată de ceapă roșie.
Să vă povestesc cum am procedat.
Ingrediente:
- 600 g fasole boabe uscată (lăsată în apă pe timpul nopții)
- 4 morcovi mărime medie
- 2 păstârnaci
- 3 tije apio
- 1 ceapă
- 1 conservă roții cuburi
- sare
- 2 foi de dafin
- sare
Mod de preparare:
Mai întâi am pus fasolea într-un bol cu apă rece și am lăsat-o pe timpul nopții. Dimineață am schimbat apa și am mai lăsat-o 2-3 ore.
Am transferat fasolea într-o oală cu apă și am pus-o la fiert. După ce a dat în clocot am schimbat prima apă, apoi am lăsat-o la foc mic spre mediu să fiarbă cam 1 oră, apoi am adăugat în oală legumele curățate și spălate.
Timpul de fierbere poate varia în funcție de tipul de fasole, eu am preferat să o las la temperatură mică, să fiarbă în tihnă. Când legumele au fost gata, le-am scos din oală și le-am tocat mărunt, apoi într-o tigaie cu 2 linguri de ulei de măsline am adăugat legumele împreună cu roșiile cuburi și le-am înăbușit puțin.
Am mai scurs din apa de la fasole, apoi am adăugat amestecul de legume, am gustat și am potrivit cu sare după gust.
Aici am mai scris o rețetă de fasole cu multe legume, însă rețeta de astăzi mi s-a părut cea mai apropiată de gustul de acasă, chiar dacă tot am modificat pe alocuri.
Însă fasole bătută, așa cum făcea mamaia, nu cred că voi mai gusta vreodată.
Prin aceste rețete să ne amintim mai des de principiile bunicilor noștri în privința alimentației, că se hrăneau corect și nutritiv, oricât de banal ar părea.
Cât despre iahnia de astăzi, vă zic doar că merge de minune fie cu murături, fie cu o salată de ceapă, cu sau fără carne, fiecare după bunul plac.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns