VARZĂ CU PULPE DE PUI LA CUPTOR
Începem rețetele anului 2025 cu ceva clasic, însă gustos, nutritiv și ușor de pregătit. Am integrat varza ”călită”, dar nu prea călită, în primul plan alimentar din acest an, și ne-a uns la suflet.
Dar înainte de a trece la rețetă, doresc să vă las un gând bun pentru acest an. Să fie așa cum vă doriți. Să fie cu sănătate, realizări, momente frumoase, experiențe de neuitat, evoluție, proiecte de suflet, și tot ceea ce vă mai doriți voi. Fiecare zi stă în puterea noastră de a o contura frumos, așa că ar fi bine să scriem frumos în acest an.
Eu una vă promit inspirație din plin, rețete lejere, simple, ușor de pregătit, motivație pe sport și pe alegeri dintre cele mai echilibrate. Este un nou an în care îmi doresc să se mai alăture oameni noi în comunitate, care să rezoneze cu conținutul pe care îl ofer.
Acum să trecem prin această rețetă și să ne apucăm de treabă. Varza la cuptor este un preparat nutritiv și cu numeroase beneficii așa că ar fi indicat să o păstrați pe lista voastră de mâncăruri gustoase și hrănitoare.
Varza călită este asociată cu un preparat caloric, dar asta doar în cazul în care adăugați mult ulei sau smântână grasă, ceea ce nu intră în discuție în rețeta propusă de mine.
Varza este super bogată în fibre, iar rolul fibrelor în alimentație joacă un rol extrem de important, și dacă ar fi să plusez pe un subiect în acest an, acesta ar fi consumul de fibre.
Pentru rețeta de astăzi am folosit:
- 1 varză albă
- 2 morcovi mărime medie
- 2 păstârnaci
- 1/2 țelină
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
- un sfert linguriță turmeric (opțional)
- pulpele de la 1 pui sau puteți opta pentru 6 ciocănele
- 1 conservă roșii (cuburi, cherry sau roșii proaspete + suc de roșii)
Mod de preparare:
Am dat pe răzătoare rădăcinoasele, pe răzătoarea mare, iar varza am feliat-o subțire cu ajutorul unei mandoline. Puteți toca și la cuțit, bineînțeles.
Îmi place să pun mai multe legume, mi se pare că toate adunate lucrează împreună pentru un gust echilibrat și aromat. Uneori pun și ceapă, de data asta am uitat, oameni suntem cu toții. 🙂
Am transferat varza într-un castron mare, am adăgat sare și am frecat-o bine cât să se înmoaie, iar de fiecare dată când fac asta îmi amintesc de mamaia mea care mereu spunea că doar așa iese varza bună. Am adăugat și rădăcinoasele și am amestecat toate ingredientele. Am gustat pentru a mă asigura că este condimentata atât cât trebuie.
Într-o oală încăpătoare am pus cele două linguri de ulei de măsline, am adăugat varza și le-am lăsat la un foc mic spre mediu pentru 2-3 minute. Am adăugat 600 ml apă, turmeric și conserva de roșii, apoi am acoperit vasul cu un capac și am lăsat pentru 30 de minute pe plită, amestecând din când în când.
Între timp m-am ocupat și de carne. Eu am folosit pulpele de la un pui din care am pregătit 3 feluri de mâncare. Supă rădăuțeană, souvlaki de pui și această varză. Dar puteți cumpăra ciocănele de pui, rămâne la aprecierea voastră cantitatea finală.
Am stropit carnea cu puțin ulei de măsline și am condimentat-o cu sare și boia. Într-o tigaie, fără adaos de ulei, am adăugat carnea și am ținut-o pentru 10 minute întorcând-o frecvent.
Eu am transferat varza într-o oală de fontă, am adăugat și bucățile de carne, apoi am ținut-o în cuptor, pe programul pentru gătit lent, la 140 de grade pentru 2 ore. În funcție de cât de mare a fost varza, cât de încăpătoare este oala etc, este posibil să mai fie nevoie de lichid. Puteți completa cu apă sau suc de roșii în funcție de preferințe.
Iese un deliciu, se poate servi cu mămăligă sau simplă. Este un preparat extrem de nutritiv, se face foarte ușor, și este excelentă alegere pentru mesele în avans.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns