Cand spui naut te gandesti la humus, crema aceea fina facuta din boabe de naut si pasta de susan, insa la fel de bine te duce cu gandul si la cateva bilute frumos conturate, usor picante, in care se aduna cele mai spectaculoase arome.
Nautul, este o planta ierbacee originara din Asia, fiind un aliment de luat in calcul de catre cei ce tin o dieta vegetariana datorita continutului sau de proteine vegetale.
Pe langa acest aliment minunat avem patrunjel, coriandru, chimen, cardamom, usturoi, piper cayenne, turmeric si susan!
Va puteti imagina cam ce nebunie avem la final? Pentru treaba asta trebuie sa ne mobilizam cu o zi inainte, haideti sa descoperim impreuna o reteta vegetariana periculos de sanatoasa!
Ingrediente pentru 20 de bile:
- 200 grame naut
- 1 ceapa ( eu am folosit rosie, nu conteaza culoarea)
- 3 catei de usturoi
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura coriandru
- 1 lingurita chimen
- 2 linguri faina de migdale ( sau orice alta faina)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- sare
- piper ( am folosit piper cayenne)
- 3-4 boabe de cardamom
- jumatate lingurita turmeric
- 1 lingurita de pasta de susan ( se poate pune susan simplu)
- 2 linguri ulei din seminte de susan ( se poate inlocui cu uleiul de masline)
Pentru aceasta reteta este necesar sa ne mobilizam cu o zi inainte, cam pe seara asa cand facem planul culinar pentru ziua urmatoare, moment in care punem cele 200 grame de naut intr-un castron cu apa si le lasam peste noapte la inmuiat.
Modalitate de preparare chiftelute Falafel:
Avem nevoie de doua recipiente, unul cu naut si un altul in care punem :
- patrunjel
- coriandru
- chimen
- usturoi
- cardamom
Cu ajutorul unui blender vertical, mixam toate ingredientele pana ajungem la o textura foarte fina.
Adaugam ceapa si continuam sa mixam pana aceasta va fi incorporata perfect. Daca folositi seminte de susan si nu pasta de tahini, adaugati-le in acelasi timp cu ceapa.
Rasturnam compozitia intr-un bol, peste care adaugam faina de migdale ( sau faina ce urmeaza sa o folositi) si condimentele:
- turmeric
- piper cayenne
- sare
- pasta de susan ( optional)
- bicarbonatul de sodiu ( acesta le ajuta sa fie mai pufoase)
Se amestecam foarte bine compozitia cu toate condimentele.
Nautul se mixeaza intr-un alt bol, pana se obtine o compozitie cremoasa, dupa care adaugam primul amestec din ierburi si condimente. In final trebuie sa aiba o consistenta moale insa care sa fie usor de modelat si care sa se lege pentru a putea da forma rotunda.
Amestecul obtinut se lasa la rece pentru 1 ora si jumatate.
Din compozitia obtinuta formati bilute rotunde ( ca la perisoare ) pe care le puneti in tava acoperita cu hartie de copt, ar trebui sa va iasa undeva la 20 de bucati.
Dupa 30 de minute totul este numai bun pentru a fi servit. Desi cel mai bine se potrivesc cu un sos de usturoi cu iaurt, astazi le-am facut cunostinta cu o salata de baby spanac si le-am racorit cu zeama de lamaie!
Eu aleg intotdeauna variantele light si pentru aceasta reteta am folosit cuptorul, in ciuda originii care spune sa prajesti in ulei bine incins, aceasta este strict o chestiune de gusturi, puteti folosi metoda clasica insa va propun o mica abatere de la regula prin care va garantez ca va avea acelasi gust minunat.
Ierburile folosite sunt atat de spectaculoase incat prajeala nu va aduce vreun fel de beneficiu, dar repet, ramane la alegerea Dumneavoastra!
Dorina
Draga mea, sa înțeleg ca năutul nu este fiert in aceasta rețeta? Doar pus in apa peste noapte? Ca vreau sa gătesc aceasta rețeta cât mai repede și m am împotmolit 🙂
Îți multumesc!
Zi frumoasa îți doresc!
danielaniculi
Buna! Da, nautul se lasa in apa peste noapte si apoi se foloseste ca atare in reteta dupa cum am scris, el nu se gateste. Se umfla si apoi se va gati la cuptor. Astept un semn de la tine, sper sa iti placa 🙂